Christopher Olssøn/Katrine Nordbø
Sikkerheten til fengselsansatte er god
Selvsagt er ikke fengselsbetjenters sikkerhet mindre verdt og vi setter i denne sammenheng stor pris på faglige innspill fra tjenestemannsorganisasjonene.
I et åpent brev til Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i Dagsavisen – Nye meninger 19. juni ytrer tillitsvalgt i Norsk fengsel- og friomsorgsforbund Farukh Qureshi bekymring for sikkerheten til ansatte i norske fengsler. Han trekker i denne sammenheng fram politibetjenters mulighet til å benytte tjenestenummer ved identifisering for å verne om egen sikkerhet. Han spør retorisk: er fengselsbetjenters sikkerhet mindre verdt?
Qureshis engasjement for sine kollegers sikkerhet er positivt og jeg setter alltid pris på gode innspill. Og som Qureshi er jeg opptatt av sikkerheten til de fengselsansatte. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at de hensyn som ligger til grunn for politibetjenters mulighet til å benytte tjenestenummer ved identifisering, ikke slår inn hva gjelder fengselsbetjenters behov for anonymisering i kriminalomsorgen.
En politibetjent er til daglig i kontakt med et stort antall mennesker. Av hensyn til tjenestepersonens sikkerhet, er det derfor anledning til å benytte tjenestenummer ved identifisering. Dette er bakgrunnen for at norske politibetjenter er utstyrt med tjenestenummer og ikke navneskilt på uniformen.
En fengselsbetjent er på sin side i kontakt med et begrenset antall identifiserte personer i form av innsatte, besøkende, helsepersonell m.fl. Mener Qureshi at norske fengselsbetjenter skal kunne oppgi et tjenestenummer i stedet for navn overfor innsatte? Etter min vurdering vil dette undergrave den nødvendige tilliten mellom tilsatte og innsatte. Dette igjen ivaretar den dynamiske sikkerheten i fengslene og bidrar til et godt tilbakeføringsarbeid til en kriminalitetsfri tilværelse i samfunnet. Forslaget vil i tillegg være vanskelig å følge opp i praksis.
Les også: Fengselsbetjener vil ha tjenestenummer, men Anundsen (Frp) sier nei
Qureshi argumenterer for at kriminalomsorgen bør ta i bruk tjenestenummer i stedet for navn i forbindelser med rapporter etter hendelser. Gjeldende lovverk gir ikke anledning til å benytte tjenestenummer, men balanserer godt innsattes rettssikkerhet opp mot hensynet til fengselsbetjentens sikkerhet. Innsatte har som alle andre rett til innsyn i egne personopplysninger. De har også rett til innsyn som part i en sak etter forvaltningslovens bestemmelser. På den annen side gis det anledning til unntaksvis å skjerme tilsattes identitet i slike dokumenter, blant annet av hensyn til sikkerheten. Også i politiet er hovedregelen at det skal benyttes navn ved ev. klager eller anmeldelser rettet mot tjenestepersoner.
Qureshi etterlyser også lettere tilgang til pepperspray i fengslene. OC gass, bedre kjent som pepperspray, har vært tillatt i norske fengsler siden høsten 2015. Det er viktig at innføringen av dette tvangsmiddelet skjer på en mest mulig forsvarlig måte. Bruken bør derfor følge det samme regelverket som regulerer bruk av annen type gass som tvangsmiddel, for eksempel CS-gass. Dette sikrer at bruken kun skjer når det er absolutt nødvendig.
Les også: – Hengning går inn på meg
Selvsagt er ikke fengselsbetjenters sikkerhet mindre verdt og vi setter i denne sammenheng stor pris på faglige innspill fra tjenestemannsorganisasjonene. Jeg mener likevel at dagens regelverk ivaretar og balanserer hensynet til både ansatte og innsatte på en god måte og det ville derfor være uklokt å ta initiativ til å endre dagens praksis.
Anders Anundsen, Justis- og beredskapsminister