JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skru av blålyset i ferien

Julen nærmer seg og det er på tide å ta en digital pause. Vettløs bruk av ny teknologi kan i verste fall føre til at du mister kontakt med dine nærmeste.

nina.hanssen@lomedia.no

Er du en av dem som leser nyheter, svarer på eposter eller surfer på smartelefonen mens du sitter på bussen eller er på kjøpesenteret? Nyere forskning viser at multi-tasking og mobilavhengighet både kan føre til utbrenthet og nedsatt hjernekapasitet.I tillegg vil dette påvirke menneskene rundt deg.

Det nærmer seg jul og mange av oss haster rundt for å rekke over alle førjulsaktiviteter. For å rekke over alt er det mange av oss som multi-tasker. Smartelefonen er blitt viktigere og viktigere for oss voksne for å organisere hverdagen. Men den har samtidig også blitt vår største tidstyv.

I fjor på denne tiden publiserte Aftenposten en alarmerende artikkel om at flere foreldre nå ser mer på mobilen enn sine egne barn.

Les: Ser på telefonen i stedet for barnet

Dessverre er ikke situasjonen blitt bedre verken i Norge eller i andre deler av verden der mobilbruken har eksplodert i det siste.

Det offentlige rom er i dag fullt av fjerne ansikter som stirrer i sine bærbare blålys. Det blå lyset betyr fare. Enten det kommer fra smarttelefon eller Ipad. Duppedingsene er mindre, men teknologien mer avansert. Jo mer tid vi bruker i vår digitale verden, jo mindre tid til samtaler og lek med barn Det er ingen tvil om at bruken av digitale medier, og ikke minst mobilbruken, endrer oss. Til det verre.

I verste fall gjør nettet oss mindre konsentrerte, mindre til stede for hverandre og mindre empatiske. Mange av oss er klar over dette. En av de mest delte videoene på You Tube den siste uka handler nettopp om hvordan vi mennesker har blitt så avhengig av mobilen at vi nesten ikke legger merke til menneskene rundt oss.

Det virker som om det for mange er nesten blitt viktigere å dokumentere juleavslutninger eller middager på Facebook enn å være aktivt til stede på arrangementet.

You Tube-videoen, som jeg selv har delt, fordi jeg er en av dem som selv bruker altfor mye tid på sosiale medier, handler om en dame som har glemt smarttelefonen sin hjemme og begynner dermed å legge merke til at både samboeren og alle rundt henne har endret væremåte. Menneskene er mer oppslukt av det blå lyset enn menneskene rundt seg. Også små barn sitter på lekeplassen og stirrer på sin smarttelefon fremfor å leke.

Her kan du se videoen

Jeg har iallefall fått meg en tankevekker.

Det nærmer seg juleferie, og det er kanskje på tide å tenke over hvordan vi bruker den nye teknologien? Arbeidsgiver forventer vel ikke at du skal svare på jobbmailer i din ferie, og barna dine vil heller at du ser på at de synger eller spiller på juleavslutninger enn at du publiserer på Facebook.

Voksne har et klart ansvar. Vi bør være gode forbilder for våre barn. For barn hermer ofte etter de voksne. Så mitt slagord i juleferien er: Av er det nye på.

Annonse
Annonse