Colourbox.com/Eva-Lill Bekkevad
Søppel må bli en ressurs
I en sirkulær økonomi er avfall en ressurs, d et kan bidra til et mer miljøvennlig samfunn.
I en sirkulær økonomi skal gjenbruk, reparasjon og materialgjenvinning sørge for at færrest mulig ressurser i en produksjonssirkel går tapt.
I desember 2015 la Europakommisjonen fram en handlingsplan for en ressurseffektiv, sirkulær økonomisk utvikling i Europa. Målet med handlingsplanen er å effektivisere ressursbruk i hele produksjonskjeden, skape nye arbeidsplasser, og bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling for både økonomi og miljø.
Knappere ressurser
Ideen er ikke ny, men det er først nå, når verdens ressurser blir knappere, at ideen settes ut i livet. Sirkulær økonomi står som motsetning til lineær økonomi hvor man utvinner ressurser, produserer, forbruker og kvitter seg med avfall gjennom deponi eller forbrenning. Sirkulær økonomi gir gode muligheter for et mer miljøvennlig samfunn, men her må fagbevegelsen bidra for å sikre reell bærekraft og rettferdige miljøpolitiske tiltak.
Helhetlig tenkning
Iverksetting av tiltak for å nå mål for sirkulær økonomi i Europa krever helhetlig tenking rundt samfunnsorganisering og omstilling, og vil gi føringer for politikk, økonomi og arbeidsliv i Norge. I en sirkulær økonomi endres for eksempel definisjonen av avfall fra å være et problem man må kvitte seg med, til å bli en ny ressurs med fornyet forretningspotensiale. Dette må det tas hensyn til helt fra produktet designes. Det må velges design og materialer som kan bidra til mindre avfall og mer resirkulering. Dette sikrer likevel ikke automatisk miljømessig bærekraft eller et rettferdig arbeidsliv.
Uryddige arbeidsforhold
Når avfall blir en ressurs gir det flere muligheter for å tjene penger i en bransje der særlig innsamlingssiden allerede har et potensiale for privat profitt og dermed konkurranseutsetting. Denne delen av avfallssektoren er preget av uryddige arbeidsforhold og sosial dumping. Studier viser at det kan være vanskelig å ivareta bærekraftige miljø- og tjenestestandarder i effektive anbudskonkurranser. Derfor er det spesielt viktig å finne løsninger som legger til rette for miljømessig bærekraft og gode arbeidsplasser.
Viktig offentlig tjeneste
Velfungerende avfallshåndtering er en viktig offentlig tjeneste, og sektoren påvirker ressursbruk, energiproduksjon, transportutfordringer, infrastruktur, folkehelse, lokalt miljø, og globalt miljø. Fagforbundet mener at offentlige tjenester i egenregi gir bedre muligheter for langsiktig samfunnsplanlegging og nødvendige helhetlige investeringer innen organisasjon, drift og kompetanseutvikling som kan sikre bærekraft for miljøet og et godt arbeidsliv i en sirkulær økonomi.
Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet