JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stopp fadesen på Alnabru

Alnabru bør brukes til godstrafikk ikke politiformål.

LO Media

torgny@lomedia.no

Regjeringen har vedtatt at Politiets nye beredskapssenter skal ligge på Alnabru. Arealer som i dag er reguler til jernbaneformål, skal omreguleres. Politiet skal kunne få et nytt anlegg både som hovedkvarter og til trening av politiet. Det er en rekke problemer med dette.

For det første er arealene for små. Allerede da regjeringen i fjor fattet beslutningen ble det påpekt at arealbehovet ved et slikt senter vanskelig kan dekkes på Alnabru. Ifølge NRK har arealbehovet etter det vokst med 70 prosent i forhold til det som ble skissert for et år siden.

For det andre vil et beredskapssenter være med på å stoppe utbyggingen av Alnabru som nav for godstrafikken i Norge. Da daværende justisminister, Grete Faremo, bestemte seg for Alnabru-alternativet måtte Jernbaneverket gå vekk fra visjonen om å tredoble godstrafikken på terminalen. Nå er det ikke sikkert at det er mulig å nå en dobling en gang.

Noen kilometer nord for Alnabru ligger den nedlagte militærleiren Lahaugmoen. Der er det store arealer tilgjengelig. Mange av fasilitetene politiet trenger til et beredskapssenter, er allerede på plass, for eksempel en moderne skytebane. I løpet av et år kan senteret være i drift.

Ulempen er at det vil være noe lenger kjøretid eller flytid til Oslo sentrum. Fordelen er at det er kortere til Gardermoen.

Vedtaket om Alnabru-alternativet er preget av 22.juli-panikk. Det kom da det etter hvert gikk opp for det norske folk hvor katastrofalt dårlig politiets håndtering av 22.juli, var. Regjeringen skulle vise handlekraft. I løpet av noen få uker ble alle tomtealternativer i Oslo vurdert og uten en skikkelig utredning falt øynene på Alnabru.

Fortsatt er det mulig å rette opp denne feilen. Nå er det justisminister Ander Anundsen som skal bestemme. Tidligere har Frp vært positive til alternativet på Lahaugmoen.

Ifølge den gjeldende tidsplanen skal et nytt beredskapsenter på Alnabru stå ferdig om fem år. Nå viser det seg at grunnforholdene er vanskeligere på Alnabru enn beregnet, slik at byggetiden vil bli lenger og utbyggingen bli dyrere. Lahaugmoen er klar neste år.

Det er ingen grunn til at den nye regjeringa skal fortsette med den samme dumskapen som den forrige. Legg planene om beredskapsenter på Alnabru tilbake i skuffen.

Annonse
Annonse