JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i XZX 1990 AS

Streiken i XZX 1990, bedre kjent som Design Forum er over etter at eieren slo virksomheten konkurs. Hva kan vi lære?

torgny@lomedia.no

Streiken i Design Forum er over etter at eieren torsdag slo butikkjeden konkurs. Eieren Haakon Strømsmo mener at det er de streikende som har skyld i konkursen.

Til Aftenposten sier Strømsmo: «Det (tariffavtale red.anm.) ville gitt millionutgifter som vi ikke kunne taklet. Og det hadde disse 14 (streikende red.anm.) vært klar over dersom de hadde opptrådt ansvarlig og tatt initiativ til en samtale rundt bordet før de sendte saken til riksmegler.»

Et annet sted i sier han: «Vi har en timelønn langt over tariffen for å slippe finregninger og pluss-pluss . Alle goder er inkludert i lønnen.»

Det er ikke helt lett å skjønne hvordan disse utsagnene kan henge sammen.

Bare én person er ansvarlig for situasjonen disse menneskene er i nå, og det er Haakon Strømsmo, sier HK-leder Trine Lise Sundnes til samme avis.

70 personer mister jobben som følge av konkursen.

Streiken og konkursen i Design Forum viser nok en gang hvor vanskelig det er å streike seg til tariffavtale. De siste årene har det vært flere eksempler på at LOs krav ikke har ført fram. I 2010 streiket de 10 uker for tariffavtale hos Åsmund Pettersen & Sønn AS på Jevnaker, uten at de fikk det. I fjor streiket ansatte i Atea for tariffavtale og ble nektet av rikslønnsnemnda. Og nå fikk de heller ikke tariffavtale Design Forum.

Et positivt eksempel er streiken hos Bekken og Strøm på Gjøvik i 2010. Der endte streiken i tariffavtale.

Tariffavtaler er byggesteinen i fagbevegelsen. Det finnes ingen annen måte å bygge fagbevegelsen og sikre arbeidstakere skikkelige rettigheter på, enn gjennom tariffavtaler. Nettopp derfor bør fagbevegelsen nøye vurdere hvert enkelt tilfelle for å se hva en kan lære.

Av og til møter en ideologiske stabeis som Strømsmo og Christian Bruun, i Åsmund Pettersen & Sønn, personer som har som prinsipp å nekte sine ansatte tariffavtale.

Mot dette står fagbevegelsens fellesskap. Klubbene i firmaer som streiker for tariffavtale er oftest nystarta og med ferske medlemmer i fagbevegelsen. Det er viktig at de kjenner at de har hele fagbevegelsen i ryggen. På den andre siden er det viktig at de streikende føler at det er deres streik at de ikke blir fratatt eierskapet til konflikten.

Av og til blir det streik i bedrifter som ikke har livets rett. Design Forum er et eksempel på det.

Og Strømsmo stiller seg i rekka av konkursryttere. Tirsdag skiftet selskapet navn fra Design forum til XZX 1990 AS. Til Aftenposten sier han at han har gjort dette fordi «Design Forum-navnet kan brukes i en ny sammenheng».

Annonse
Annonse