JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trøste og bære

To hjelpepleiere med bakgrunn fra YS styrer nå LO og LOs største forbund. Hva sier det om framtida?

sym@lomedia.no

– De har ikke en gang «arbeider» i navnet, påpekte mange i Kommuneforbundet og LO om Norsk Helse og Sosialforbund, den gangen YS-forbundet var en konkurrent om medlemmene. NHS var med andre ord ikke en del av arbeiderbevegelsen. Kulturforskjellene ble oppfattet som store mellom YS-forbundet og LO. Men ikke større enn at de to ildsjelene for sammenslåing – NKFs Jan Davidsen og Tove Stangnes som ledet YS-forbundet, klarte å samle helse- og omsorgsarbeiderne.

Jan Davidsen har de siste dagene fått mye velfortjent ros for sin innsats som forbundsleder. Men både LO-leder Gerd Kristiansen og Fagforbundets nye leder Mette Nord, ville ikke ha vært der de er i dag uten Tove Stangnes. Hadde hun vært yngre, og kanskje mer ambisiøs, kunne hun fort ha bekledd en av de to topp-posisjonene i LO.

At hjelpepleierne har makta i LO åpner for mange refleksjoner. Men kanskje mer enn noe forteller det at LO fremdeles er hovedorganisasjonen for arbeidsfolk – med de utfordringene det innebærer i et arbeidsliv hvor utdanning bare blir viktigere. Det illustrerer også endringene i samfunnet, utviklingen fra industri til tjenester.

Samtidig er det mulig å reflektere over hva som skiller de store hovedorganisasjonene fra hverandre og hvilke felles interesser de har. Det kan være at både YS og Unio i tida som kommer må erkjenne at faglig arbeid også er politisk arbeid. Og det er grunn til å tro at de felles utfordringene man vil møte fra en borgerlig regjering, vil stimulere til økt samarbeid. Gerd og Mette viser at det åpner for spennende muligheter.

Annonse
Annonse