JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil si opp fast ansatte

Økte kostnader for bedriftene når de permitterer vil føre til flere oppsigelser, frykter Stein Aamdal.
Innstramming av muligheten til permittering oser av mistillit til bedriftene, de ansatte og deres organisasjoner, mener innsenderen

Innstramming av muligheten til permittering oser av mistillit til bedriftene, de ansatte og deres organisasjoner, mener innsenderen

Håvard Sæbø

«For å motvirke unødig omfang av permittering» skal arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering økes fra 10 til 20 arbeidsdager fra 1. januar 2014, var julehilsen fra arbeidsminister Robert Eriksson og statsminister Erna Solberg. Det vil koste bedriftene minst mellom 50 000 og 60 000 kroner å permittere en fast ansatt arbeider og tida du kan gå permittert skal reduseres fra 30 til 26 uker, for å redusere belastningen ved å gå permittert.

Sommeren 2009 kritiserte Stortingsrepresentant Robert Eriksson daværende statsminister Jens Stoltenberg for å gjøre for lite for industriarbeidsplassene og Aker Verdal spesielt. Han krevde fjerning av karensdagene for den permitterte, reduksjon til tre dager av arbeidsgivers lønnsplikt i starten av permitteringene og støttet verkstedklubbens krav om dagpenger ved rullerende permittering.

Som stortingsrepresentant sa Robert Eriksson «jeg tror disse forslagene ville vært tydelige signal fra politikerne som kunne ha medført at bedriftene heller valgte å permittere framfor å si opp ansatte». Når arbeidsminister Robert Eriksson nå går motsatt vei, må det tolkes som et tydelig signal at regjeringen anbefaler bedriftene å si opp ansatte og i framtida satse på midlertidige ansatte, så de slipper kostsnadene ved permittering.

Robert Eriksson forsvarer sin snuoperasjon med at tidene har forandret seg og at regjeringen forventer en stabil arbeidsmarkedssituasjon framover. Hvis det er slik at det ikke vil være særlig behov for permitteringer framover, hvorfor anslår han da at denne innstramminga vil gi en innsparing på 82 mill. i 2014?

NRK meldte tidlig i vinter at over 2000 bedrifter har meldt sin bekymring til NHO om bråstopp i norsk økonomi i 2014 og frykter økt arbeidsløshet.

Det er ikke arbeidssituasjonen for bedriften som er spesielt annerledes i dag enn da han for fire år siden kritiserte Jens Stoltenberg for ikke å forstå og ta hensyn til offshoreindustriens problemer, det er arbeidssituasjonen til Robert Eriksson som er annerledes. I 2009 var han stortingspolitiker, nå er han statsråd.

Erna Solberg sier at dette er ei regjering som skal stole på folk, ikke kontrollere folk. Denne innstramming av muligheten til permittering oser av mistillit til bedriftene, de ansatte og deres organisasjoner som må være enige om at det er grunnlag for permittering.

Stein Aamdal

Annonse
Annonse