JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer lønn med flere menn

Kvinner bør hilse nye mannlige kolleger hjertelig velkommen. Det kan nemlig føre til at lønnsnivået øker.

Torsdag kunne Dagsavisen opplyse at menn velger nytt. Søknadstallene til høyere utdanning viser en sterk økning av mannlige søkere til både lærer- og sykepleieryrket. Til sistnevnte yrke har antallet mannlige søkere økt med 33,5 prosent.

– Dette er bra. Vi trenger en mye jevnere kjønnsfordeling i sykepleieryrket. Men samtidig provoseres jeg av at flere menn er nødvendig for å få opp lønnsnivået, sier forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund til Dagsavisen.

– Dette viser at yrket vårt ikke verdsettes i seg selv og ikke blir tatt på alvor av politikerne.

Kan trekke lønna opp

Oddbjørn Raaum, seniorforsker ved Frischsenteret og medlem av Likelønnskommisjonen, påpeker at kjønnsfordelingen har stor betydning for lønnsnivået.

– Jo høyere kvinneandelen er i et yrke, jo lavere er gjennomsnittslønnen. Men årsakssammenhengene har ikke forskningen klare svar på, sier Raaum.

Effekten på lønnsnivået av at menn i større grad kommer inn i disse yrkene er ikke éntydig.

– Det vil avhenge av hvorfor forskjellene er der i utgangspunktet. Hvis det er sånn at kvinneyrkene er dårlig betalt fordi kvinner bryr seg mindre om lønn og er mindre mobile enn menn, vil flere menn i yrket trekke lønna opp. Flere menn betyr at det blir viktigere for arbeidsgiverne å holde lønna oppe for å holde på arbeidstakerne, forklarer Raaum.

Han viser til at studier tyder på at lønnsforhold har større betydning for menns mobilitet enn for kvinners mobilitet.

Må bli varig trend

Men lønnsnivået i kvinneyrkene kan også forbli på dagens nivå, selv om flere menn søker seg til disse yrkene nå.

– Spørsmålet er om endringen vi ser, blir varig, påpeker Raaum.

Hvis det er snakk om et blaff på grunn av nedgangstidene, vil de typiske kvinneyrkene dermed kunne forbli kvinneyrker.

– Tilsier dette at forslaget om en likelønnspott på tre milliarder kroner fortsatt er like viktig?

– Det er liten grunn til å avvikle den, hvis man i utgangspunktet mente den var fornuftig, svarer Raaum.

– Trenger milliardene

Forslaget om en likelønnspott for å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, ble fremmet av Likelønnskommisjonen i februar i fjor. Siden har debatten gått friskt om et slikt tiltak er fornuftig, men under Arbeiderpartets nylig avholdte landsmøte, ble forslaget avvist.

– Skuffende, mener leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund.

– En slik likelønnspott er helt nødvendig nå. Vi har ikke tid til å vente på den effekten flere menn i yrket kan få for lønnsnivået. Kvinner som allerede er i yrket forteller at de ikke vil forbli her hvis det ikke gjøres noe med lønna.

Også Anne-Jorun Berg, professor ved Høgskolen i Bodø, og i likhet med Raaum medlem av Likelønnskommisjonen, vil ha en likelønnspott.

– Et lønnsløft på tre milliarder kroner vil få mye større effekt enn flere menn i kvinneyrkene, mener hun. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse