JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FLUNKENDE NY: Magnus Gommerud Nielsen jobber som gartner i gravferdstetaten i Oslo kommune. Miljøarbeid har han brent for siden han var liten. Den elektriske traktoren er det nyeste han har fått på plass.

FLUNKENDE NY: Magnus Gommerud Nielsen jobber som gartner i gravferdstetaten i Oslo kommune. Miljøarbeid har han brent for siden han var liten. Den elektriske traktoren er det nyeste han har fått på plass.

Werner Juvik

Da Oslo ble Europas miljøhovedstad, fikk gartner Nielsen på Vestre gravlund et spesialoppdrag

Lukten av bensin og eksos er borte på Vestre gravlund i Oslo. Det skal gartner og miljøambassadør Magnus Gommerud Nielsen ha litt av æren for. I år er han en av Oslos miljøambassadører.
2019021912274820190410203756

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Snøen laver ned på Vestre gravlund i Oslo. Foran gravkapellet fra 1902 brøyter Magnus Gommerud Nielsen snø med traktor. Motorduren er fraværende. Det eneste som høres er lyden fra skuffa som soper med seg snøen på bakken.

– Det er digg med elektrisk utstyr. Vi slipper all støyen og vibrasjonen, sier Nielsen.

Han gliser rått når han viser fram el-traktoren som kom dagen i forveien.

Mer og mer elektrisk

Den 4. januar åpnet Oslo som Europas miljøhovedstad. Noen helt vanlige innbyggere er, sammen med representanter fra næringslivet og kommunen, valgt ut til å være miljøambassadører. De skal dele sine tips for grønne løsninger.

En av ambassadørene er Magnus Gommerud Nielsen. På Vestre gravlund tester han villig ut det som er mulig av elektrisk utstyr.

Gravlunden har hekkesaks, motorsag, traktor, plenklippere, kantklippere og selvfølgelig mange sykler. Alt er elektrisk.

Gravlunden skal være et fredelig sted. Store maskiner brukes til de oppgavene som trenger det, men Nielsen sverger til det støyfrie og elektriske så ofte han kan.

22 statlige millioner kroner til batterifartøy i Oslofjorden

MÅ HA PLASS TIL KAFFEN: Halvt dansk og med lidenskap for sykler og spesielt lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er også glad i kaffe og da er koppeholder på alt kjørbart elektrisk utstyr en absolutt nødvendighet.

MÅ HA PLASS TIL KAFFEN: Halvt dansk og med lidenskap for sykler og spesielt lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er også glad i kaffe og da er koppeholder på alt kjørbart elektrisk utstyr en absolutt nødvendighet.

Werner Juvik

– Utstyret blir bare bedre og bedre, og kapasiteten på batteriet øker. Både med kantklipperen og hekkesaksen bærer vi batteriet på ryggen. Det betyr at utstyret ikke blir så tungt å håndtere, og belastningsskader kan unngås.

– Nå faser de ut mye av det gamle utstyret og går mer og mer over til det elektriske.

Nielsen vil ikke tilbake til forbrenningsmotor. Han savner ikke å stå i liften 20 meter over bakken og prøve å dra i gang motorsaga i ti minus.

– Nå er det bare å trykke på en knapp. Selv de som insisterer på at de vil kjenne lukten av eksos, må innrømme at dette er bra.

MDG: Dropp bilen, få ett års gratis kollektivtransport i bytte

SYKLER OVERALT: På Vestre gravlund disponerer de ansatte 15 lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er lidenskapelig opptatt av å sykle. Nå er han miljøambassadør for Oslo som er Europas miljøhovedstad.

SYKLER OVERALT: På Vestre gravlund disponerer de ansatte 15 lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er lidenskapelig opptatt av å sykle. Nå er han miljøambassadør for Oslo som er Europas miljøhovedstad.

Werner Juvik

Lysbakken tar kampen mot gruveplan i Finnmark til Stortinget

Koppeholder en nødvendighet

Gartneren var med i Blekkulfklubben som barn. Miljøengasjementet har han tatt med seg videre uansett hva han har drevet med.

– Vi må leve mer miljøvennlig. Slik kan vi øke livskvaliteten vår. Sykler vi, kan vi stoppe hvor vi vil og stoppe med barna på en lekeplass. For meg har slike valg blitt naturlig.

Nielsen er halvt dansk med en naturlig fascinasjon for sykler. Han har jobbet aktivt for å få lastesykler på gravlunden. Et arbeid som igjen førte til at han nå er miljøambassadør.

Den første sykkelen fikk de ansatte i 2015. Etter å ha testet mange forskjellige modeller har de nå 15 stykker. Alle med mye lastekapasitet, god kvalitet og piggdekk slik at de kan brukes hele året.

– Vi kommer med våre krav og ønsker. Koppeholder er en av dem. Både på traktoren og syklene. Vi må jo drikke kaffe, ler Nielsen.

Norges største gravlund ved siden av Frognerparken i Oslo er flat og egner seg godt for sykkelbruk.

– Det går greit å bruke sykler hvis det er litt kupert. Med mye tung last er det utfordrende, innrømmer han.

NYTER LUKTEN: Nå lukter det tujahekk og ikke lenger totakts bensin på Vestre gravlund. Gartner Magnus Gommerud Nielsen sverger til elektrisk hekkesaks.

NYTER LUKTEN: Nå lukter det tujahekk og ikke lenger totakts bensin på Vestre gravlund. Gartner Magnus Gommerud Nielsen sverger til elektrisk hekkesaks.

Werner Juvik

Livet passer meg

– Jeg synes det er en stor ære å bli spurt om å være miljøambassadør i år som Oslo er Europas miljøhovedstad. Jeg brenner jo for dette og får løftet fram noe som kanskje er litt underkommunisert, nemlig at grønne valg faktisk beriker livet ditt.

Som ambassadør skal Nielsen holde foredrag, stille på intervjuer og vise fram arbeidet han driver med for delegasjoner og andre som er interessert.

– Jeg har stor tro på Oslo som miljøhovedstad. Det er en boost for alle som bor her og det er inspirerende å vise fram hva vi gjør og hva vi får til. Det har blitt mer takknemlig å jobbe miljøvennlig nå som folk har blitt mer bevisste. Det skader ingen og er veldig i tiden.

Han føler at innsatsen hans gjør en forskjell. Både på maskinfronten og for mentaliteten på arbeidsplassen. Nå har de pollinatorvennlige stauder som lokker til seg bier, sommerfugler og insekter. Lukten av bensin og eksos er borte og erstattet av nyklippet gress og tujahekk om sommeren.

– Jeg skal være ambassadør og ikke misjonær. Dette livet passer for meg, sier gartneren.

{"430668":{"type":"s","url":"/image-3.430668.9173ec8048","cap":"MÅ HA PLASS TIL KAFFEN: Halvt dansk og med lidenskap for sykler og spesielt lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er også glad i kaffe og da er koppeholder på alt kjørbart elektrisk utstyr en absolutt nødvendighet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430669":{"type":"s","url":"/image-3.430669.7c50d47de4","cap":"SYKLER OVERALT: På Vestre gravlund disponerer de ansatte 15 lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er lidenskapelig opptatt av å sykle. Nå er han miljøambassadør for Oslo som er Europas miljøhovedstad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430671":{"type":"m","url":"/image-3.430671.8511168b17","cap":"NYTER LUKTEN: Nå lukter det tujahekk og ikke lenger totakts bensin på Vestre gravlund. Gartner Magnus Gommerud Nielsen sverger til elektrisk hekkesaks. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"78","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Oslo – Europas miljøhovedstad:","closed":false,"place":"Mer og mer elektrisk "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Oslo – Europas miljøhovedstad:

• Oslo vant konkurransen mot 13 andre europeisk byer.

• Søkerbyene konkurrerte i 12 kategorier, blant annet arbeidet for å redusere klimautslipp, bedre vann- og luftkvalitet, miljøinnovasjon, øke tilgang til grøntarealer, sikre biologisk mangfold og tilrettelegge for syklende og gående.

• Oslo vant fordi:
– Byen har en av verdens mest ambisiøse klimastrategier og har introdusert klimabudsjett som viser hva kommunen gjør og skal gjøre, for å nå klimamålene.
– Har redusert biltrafikken, samtidig som byen har styrket kollektivtransporten og lagt til rette for syklende og gående.
– Lyktes med å gjøre avfall til en ressurs, gjennom et innovativt og effektivt kildesorteringssystem.
– Styrket folks tilgang til friområder, grøntarealer, elver og fjord.
– Har bevart natur og biomangfold i og rundt sentrum gjennom tiår med kraftig byvekst.
– Har gjenåpnet elveløp som gikk i rør og dermed gjort byen mer i stand til å håndtere hyppigere og kraftigere regnvær – tiltak som samtidig har skapt nye rekreasjonsområder og nye leveområder for planter og dyr.

I Oslo er det planlagt over 350 arrangementer og ulike prosjekter i løpet av året som EUs miljøhovedstad.

Kilde: miljohovedstaden.no

{"430668":{"type":"s","url":"/image-3.430668.9173ec8048","cap":"MÅ HA PLASS TIL KAFFEN: Halvt dansk og med lidenskap for sykler og spesielt lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er også glad i kaffe og da er koppeholder på alt kjørbart elektrisk utstyr en absolutt nødvendighet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430669":{"type":"s","url":"/image-3.430669.7c50d47de4","cap":"SYKLER OVERALT: På Vestre gravlund disponerer de ansatte 15 lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er lidenskapelig opptatt av å sykle. Nå er han miljøambassadør for Oslo som er Europas miljøhovedstad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430671":{"type":"m","url":"/image-3.430671.8511168b17","cap":"NYTER LUKTEN: Nå lukter det tujahekk og ikke lenger totakts bensin på Vestre gravlund. Gartner Magnus Gommerud Nielsen sverger til elektrisk hekkesaks. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"78","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Oslo – Europas miljøhovedstad:","closed":false,"place":"Mer og mer elektrisk "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}