JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Når ble sosial dumping regjeringens politikk?

SAS-ledelsen, med støtte fra næringsministeren, har forlangt at SAS-ansatte setter sine tariffavtaler til side, og godtar lønnsnedslag og økt arbeidstid.

Tariffavtaler har til nå vært politisk urørlige i Norge og Skandinavia. Det er godtatt å avstå fra lønnspålegg, men ikke å gå ned i lønn. Hele hensikten med tariffavtaler er jo å sette et gulv slik at arbeidsfolk ikke skal konkurrere med hverandre på lønns- og arbeidsvilkår.

Får SAS-ledelsen det som de vil, vil luftfarten ende som internasjonal skipsfart. Svaret fra norske myndigheter må ikke være lønnsnedslag, men å innføre klare regler om at all luftfart med utgangspunkt i Norge og Skandinavia skal skje etter tariffavtalte norske lønns- og arbeidsvilkår.

Lønnsnedslag løser ikke SAS-krisa. Det gjør heller ikke salg av Widerøe eller driften på bakken. Nøkkelen til lønnsom drift ligger i fornying av flyflåten og å få ned superlønna i ledelsen. Representantskapet i LO i Trondheim krever at næringsministeren konsentrerer seg om dette i stedet for å angripe SAS-ansatte som slett ikke er høytlønte.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 20/2012)

Annonse
Annonse