JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til ny superminister

En samlet miljøbevegelse er svært kritisk til forslaget om en felles energi- og miljøminister. De frykter at miljøet vil drukne i olje.

Tidligere olje- og energiminister og Sp-leder Åslaug Haga tok torsdag til orde for å slå sammen Olje- og energidepartementet og Miljøverndepartementet og opprette en ny grønn «superminister» med ansvar for olje, energi og miljø. Forslaget møter sterk motstand fra miljøbevegelsen.

– Dette er ingen god idé. Vi frykter at klimapolitikken vil bli satt under administrasjon av petroleumspolitikken, og at miljøinteressene blir svekket, sier Bellonas nestleder Marius Holm.

Han er enig med Haga i at dagens forvaltningsstruktur ikke er god nok, men tror en sammenslåing av miljø og olje og energi vil gjøre vondt verre.

– Veldig mange av de miljøpolitiske konfliktlinjene går mellom olje og miljø. Det vil være demokratisk uheldig om disse konfliktlinjene skal gjemmes inn i ett departement og bare flyttes ned på ekspedisjonsnivå. Det er viktig at de har hver sin statsråd og direkte tilgang til regjeringen slik de har nå, sier Holm.

– Lettvint forslag

Norges Naturvernforbund sier også klart nei til Hagas forslag.

– Det å foreslå en sammenslåing er et lettvint forslag som gir inntrykk av at man gjør noe bra for miljøet, men som i realiteten betyr det motsatte. Det vil svekke miljøinteressene kraftig, de vil overkjøres av oljeinteressene i OED, sier leder Lars Haltbrekken.

Han frykter at en sammenslåing bare vil føre til at man mister en minister i regjeringen som sloss for miljøets sak, nemlig miljøvernministeren.

– I stedet for å forsøke seg på en lettvint simsalabim-løsning burde de rødgrønne vise at de faktisk ønsker en annen energi- og miljøpolitikk. Om de ønsker større kontroll over oljeindustrien har de all mulighet til å skaffe seg det. De har flertall og kan si nei til oljeindustriens ønsker om økt oljeutvinning og økte utslipp. Det første de kan gjøre er å si nei til Goliat-feltet utenfor Finnmarkskysten, sier Haltbrekken.

Verre enn i dag

Natur og Ungdom og Framtiden i våre hender (FIVH) er begge av samme oppfatning.

– Det er veldig bra at man vil koble olje og energi med miljøpolitikk, men hvis man ikke samtidig endrer politikkens retning, blir det bare verre enn i dag, sier FIVH-leder Arild Hermstad.

Miljøbevegelsen er samtidig glad for Hagas oppgjør med regjeringens politikk.

– Vi syntes det var veldig trist at Haga måtte gå av som statsråd, Hun var den første olje- og energiministeren som så det som sin hovedoppgave å kutte klimautslippene. Hun rakk ikke å uttrette så mye, men hadde en helt annen innfallsvinkel enn hennes forgjengere og etterfølgeren Terje Riis-Johansen. Han brukte de første ukene til å kommunisere at nå er alt tilbake til det normale, sier Marius Holm i Bellona.(ABN)

Annonse

Flere saker

Annonse