JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fornybar kraft og elektrifisering gir verdiskapning, inntekter og arbeidsplasser

Et stort, voksende marked åpner for eksport av grønn teknologi og kunnskap, fastslår NHOs president Arvid Moss.
NHO-PRESIDENT: Arvid Moss.

NHO-PRESIDENT: Arvid Moss.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Vi skal utvikle næringslivet i hele landet, samtidig skal vi ta hensyn til naturen og lokale forhold, sier Arvid Moss, president i NHO, som snakket på NHOs årskonferanse i starten av januar.

Han mener det er mulig å finne en balanse mellom ulike hensyn beslutninger rundt ting som vindkraft, vannkraft, oppdrett, mineraler, reiseliv også videre skal tas. Han tror det er viktig at verdiskapninger og skatteinntekter blir igjen lokalt for å få lokal støtte.

– Det er lønnsomme bedrifter som skaper levende lokalsamfunn og bærekraftige kommuner. Det er det politikken bør dreie seg om, sier han.

Han er også opptatt av at Norge skal bli et lavutslippssamfunn og vil gjøre dette ved å få lavere utslipp fra dagens aktiviteter og ved å skape en grønnere verdikjede. Han hyller oljebransjens egne mål, som også ble lagt fram like over nyåret.

Havvind

LO, NHO og Equinor har forpliktet seg til et mål om 40 prosent utslippskutt innen 2030 sammenlignet med 2005, og om å være nær netto null innen 2050. Å sette en sluttdato for olja ville vært feilslått politikk, mener Moss.

– Vi trenger kompetansen når vi skal videreutvikle fornybar energi og elektrifisering. Næringen er på full fart inn i den grønne verdikjeden. Leverandørindustrier tegner kontrakter for nær 10 milliard innen havvind – nesten 40 prosent av ordrereserven til Aibel er mot fornybar. Det er en åttedobling på fem år. Halvparten av omsetningen til Aker skal i 2030 vær grønn, sier Moss.

Han mener energisektoren på land, olje og gassnæringen og kraftforedlende industri i sum er en «formidabel muskel for Norge».

– Uten inntektene, musklene og erfaringene herfra, får vi simpelthen ikke til et grønt skifte, sier Moss.

Verdiskapning og arbeidsplasser

Skiftet i måten vi bruker og lagrer energi på kaller han historisk. Fornybar energi blir billigere og billigere, verden elektrifiseres, og begge deler trengs for å nå klimamålene. I skiftet ligger det store muligheter for å skape bedrifter og lage verdikjeder her hjemme, og det vil bety flere arbeidsplasser og lavere utslipp, fastslår Moss.

– Et stort voksende marked at åpner seg for eksport av grønn teknologi og kunnskap. Dette er en mulighet vi må gripe. Vi har de beste forutsetninger for å få det til. Ren kraft via vann og vind gjør oss til et av verdens mest elektrifiserte land. Vi har unik kompetanse på energi, sier NHO-presidenten.

Han ramser opp elektrifisering til sjøs, havvind, IT-styring men også batteri. Norge må ha en ambisjon om å ta posisjoner i hele verdikjeden, mener Moss.

– Grønn, fornybar kraft og elektrifisering gir verdiskapning, inntekter og arbeidsplasser for fremtidige generasjoner. Arbeidsplasser de unge ønsker seg. Bedriftene skal være i fornt!, fastslår presidenten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse