JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk EL og IT Forbundets hedersgave

– Kulturen i bransjen er endret, sier Svein Davidsen

Nå gjenstår bare å samle energiforeningene i Vestland for veteranen, som snart har 52 års medlemsskap i LO, gjennom først NEKF og senere EL og IT Forbundet.
DELEGAT. Svein Davidsen på landsstyremøte i EL og IT Forbundet i desember i fjor som delegat fra Vestland og E-verkenes fagforening.

DELEGAT. Svein Davidsen på landsstyremøte i EL og IT Forbundet i desember i fjor som delegat fra Vestland og E-verkenes fagforening.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Det er en stor glede å få forbundets hedersgave, sier fagforeningsveteranen, som blir 68 år senere i år.

Det skjedde på årsmøtet i Distrikt Vestland fredag 22 april. Forbundsleder Jan Olav Andersen kom over fjellet for selv å gi gaven til sin mangeårige kamerat i landsstyret og forbundsstyret.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HEDERSGAVE. Svein Davidsen er tildelt EL og IT Forbundets hedersgave. Den ble ovverakt Davidsen av forbundsleder Jan Olav Andersen på årsmøtet i Distrikt Vestland i Bergen fredag 22. april.

HEDERSGAVE. Svein Davidsen er tildelt EL og IT Forbundets hedersgave. Den ble ovverakt Davidsen av forbundsleder Jan Olav Andersen på årsmøtet i Distrikt Vestland i Bergen fredag 22. april.

Åge Blummenfelt, Elektroarbeiderenes Fagforening Vestland

Søknaden om å tildele hedersgaven til veteranen ble sendt fra E-verkenes fagforening for snart to år siden da hovedpersonen var i ferd med å gå over i pensjonistenes rekker. Pandemien gjorde at det tok litt tid å få gjennomført overleveringen.

Klubbleder i 1988

Det er en av de mest markante tillitsvalgte EL og ITerne fra vestlandet som nå er tildelt hedersgaven. Allerede i 1988 ble Davidsen klubbleder i Bergen Lysverker - det som senere ble BKK - og med en par-tre års unntak var han det helt fram til 2019.

I E-verkenes fagforening var han først nestleder (1999) og siden 2010 leder fram til dags dato. I landsstyret i EL og IT Forbundet representerte han medlemmene i 21 år og i forbundsstyret en markant stemme fra 2007 til 2019.

– Nå er jeg helt ute av både BKK, fagforeningen og distriktet, men jeg har jobbet i to år for å slå sammen energiforeningene i Sogn og Fjordane og Vestland til én. Den jobben skal fullføres 5. mai og etter det kan jeg vil si at jobben er gjort, sier Davidsen til Nettverk.

Han har stortrivdes med jobben som tillitsvalgt, mye av denne tiden på heltid.

– Jeg har vært heldig og hatt gode tillitsvalgte med meg, sier han.

– Kulturen er endret

Svein Davidsen har vært tillitsvalgt i en periode med store omstillinger og endringer for energibransjen og har vært opptatt av fagarbeidernes kår.

Han har vært kritisk til en del av utviklingstrekkene i bransjen.

– Kulturen er endret. Det er blitt mindre takhøyde for kritikk. Det er blitt større strekk i laget. Topplederne merker det kanskje ikke, og det ser ikke ut til at de tar dette alvorlig, men det merkes på mellomledernivå, sier Davidsen, som har mange kamerater også blant dem.

Rekrutteringen til bransjen i dag bekymrer veteranen.

– Det er en skandale at energibransjen må ansette flere og flere ledere. De sørger ikke for at vi har nok fagarbeidere. Bransjen må bli mye flinkere til å ta inn lærlinger, de kan gjerne doble inntaket, sier Davidsen.

– Andre ledertyper

– Jeg tror at skal vi lykkes må vi få inn andre ledertyper som ser verdien av egne ansatte. Tilltsvalgte må være mer aktive i styrerommene, sier han.

Davidsen ble personlig svært overrasket og skuffet over at Jan Olav Andersen og EL og IT Forbundet ikke fikk en plass i den nye Energikommisjonen.

– Var ting bedre før?

– Tillitsvalgte har alltid vært positive til effektivisering når de har skjønt verdien av det. Nå skjer endringene uten at vi helt ser nytten av det. Dette blir mye diskutert blant fagarbeiderne ute i virksomhetene. Det vil være veldig negativt for bransjen å få inn folk som ikke tenker selv, for du vet folk vil være et sted der du får utfordringer. Bare slik kan energibransjen tiltrekke seg de beste folkene, sier Svein Davidsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse