JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– LO og Ap må stå sammen!

Kommende Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre girer opp til regjerings-comeback med relansering av klassiske slagord og mobilisering av fagbevegelsen.
SAMARBEID: Jonas Gahr Støre holdt innlegg på Landsstyremøtet i EL & IT Forbundet onsdag. Han vektlegger samarbeidet mellom Ap og fagbevegelsen tre dager før han tiltrer som ny leder i Arbeiderpartiet.

SAMARBEID: Jonas Gahr Støre holdt innlegg på Landsstyremøtet i EL & IT Forbundet onsdag. Han vektlegger samarbeidet mellom Ap og fagbevegelsen tre dager før han tiltrer som ny leder i Arbeiderpartiet.

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

– Skal vi komme i regjeringsposisjon igjen, må vi få LO-medlemmene med oss, sier Jonas Gahr Støre, som etter alle solemerker blir valgt til ny leder i Arbeiderpartiet på lørdag.

– Jeg kan si som en programerklæring her og nå fra meg at jeg vil satse på det fagligpolitiske samarbeidet. Med dets historiske røtter og dets evne til å tilpasse seg tiden vi lever i, føler jeg meg forpliktet til det, selv om jeg ikke ser det som en plikt, men en mulighet.

Ordene falt på onsdagens landsstyremøte i EL & IT Forbundet, der Støre talte for første gang.

– Muligheten for at vi kan komme kraftig tilbake som familie er stor, men vil kreve hardt arbeid hver eneste dag, med kontakten vi har og med respekten for de ulike rollene vi skal ha.

Sårbar modell

Han benytter anledningen til å hylle trepartssamarbeidet, og mente at en veldig stor andel av Norges suksess hviler på dette samspillet mellom stat, arbeidsgiver og fagorganisasjoner. Men han er bekymret for bevegelsene som skjer med sittende regjering.

Støre har oppfattet det fra LO at inneværende regjering ikke inviterer fagbevegelsen til råd når det skal utformes forslag til vedtak om arbeidslivspolitikk. Siste slump med bensin på bålet overfor LO er foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven fra arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

– Den norske modellen er en trekant balansert på en fin vekt mellom trepartssamarbeidet og en økonomisk politikk og velferdspolitikk som gjør dette mulig. Historien er flott, men også veldig sårbar. Om du tukler med et av hjørnene går det et signal gjennom hele trekanten, sier Støre.

Hardere arbeidsliv

Blant annet åpner nevnte forslag fra Eriksson for økt bruk av midlertidige, som byr Støre sterkt imot.

– I meldingen fra departementet påstår de å gjøre dette for å gi arbeiderne mer frihet og flere muligheter. Det er ganske grovt, her vrir de på språket. De har beskrevet forslaget med hyggelige ord, mens det egentlig er noe helt annet, sier han.

– Også ser vi endringer rundt overtidsbestemmelsene, som også beskrives som fint for folk. Det skal bli mer arbeid på søndager, blant annet. I realiteten er dette noe som høres fint ut for arbeidsgiver, men ikke arbeidstaker. Makten flyttes i det norske arbeidsmarkedet, det går mot et hardere arbeidsliv.

Må kommunisere

Han mener det er viktig at alle partene snakker sammen, slik at politikerne vet hvor landet ligger når forslag utformes. Riktignok sendes forslagene til nåværende ut på høring. Men det skjer altså når de er ferdig utformet, uten at fagbevegelsen har blitt konsultert, påpeker Støre.

Utviklingen bekymrer ham.

– Jeg er urolig, dere bør være urolige. De har begynt å vise profil på politikk som uroer oss sterkt. Blant annet i statsbudsjettet der de bruker mest penger på urettferdige skattekutt. Men samtidig viser regjeringen sitt sanne ansikt. Da de gjorde det mot slutten av regjeringen Bondevik II, var det medvirkende årsak til mobiliseringen i arbeiderbevegelsen, sier Støre.

– Vi skal med stor trygghet si fagbevegelsen er en styrke i den nordiske modellen. Det tukler regjeringen med.

Vil «bygge landet»

For å starte sin egen lille mobilisering blant EL & ITs landsstyredelegater, forteller Støre at han gjerne vil relansere et av partiets klassiske slagord.

– 1. mai 1946 var slagordet til Arbeiderpartiet «Vi skal bygge landet!» Det vil jeg at vi skal hente opp igjen, sier den kommende partilederen til høylytt applaus fra delegatene.

Han påpeker at befolkningsveksten de kommende årene blir enorm og gir det han kaller en kjempeutfordring i samfunnsplanleggingen.

– Vi må hente opp igjen fortellingen om at vi skal bygge landet, og jeg vil invitere fagbevegelsen til være med på prosessen som vil gå skritt for skritt.

Han påpeker at organisasjonen International Monetary Fund som et av fire råd oppfordrer land til å begrense ulikheter. Derfor må stat, arbeidstaker og arbeidsgiver kommunisere, mener Støre.

– Vi skal ha øyekontakt, det er viktig. Ellers taper samfunnet kvalitet og omstillingsevne, sier han.

Jeg er urolig, dere bør være urolige.

Jonas Gahr Støre

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse