JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arrangerer kurs for politisk interesserte

– På tide at fagbevegelsen ser på alternativer til dagens system

Er vi prisgitt å leve i et kapitalistisk samfunn, eller er det realistisk å tenke seg alternative måter å organisere samfunnet på?. Ja, mener Terje Skog,som nå arrangerer kurs for medlemmer og tillitsvalgte i EL og IT Forbundet som søker etter nye løsninger.
ALTERNATIV: Terje Skog er heismontør, mangeårig tillitsvalgt og studieleder i EL og IT Forbundet, Distrikt Oslo og Akershus og tror på et alternativ til dagens kapitalisme.

ALTERNATIV: Terje Skog er heismontør, mangeårig tillitsvalgt og studieleder i EL og IT Forbundet, Distrikt Oslo og Akershus og tror på et alternativ til dagens kapitalisme.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Terje Skog er studieansvarlig i Distrikt Oslo og Akershus, heismontør, og har mange år bak seg som tillitsvalgt i EL og IT Forbundet, både lokalt og sentralt.

Det er ingen hemmelighet at Terje allerede har funnet sitt samfunnsalternativ, at han gjorde det for mange år siden, har forfektet det med jevne mellomrom i forskjellige forbundsfora og fortsatt holder fast ved det.

– Jeg bare spør om vi virkelig er prisgitt å leve i et samfunn der høyest mulig profitt er det eneste saliggjørende og at det eneste vi kan gjøre er å kjempe for et litt mer humant system, men fortsatt innenfor kapitalismens rammer, sier han.

Det er dagens totale aksept av kapitalismen som eneste realistiske samfunnssystem, Terje Skog vil til livs.

Bakteppet for kurset er urolig politisk situasjon internasjonalt, samtidig som fagbevegelsen her hjemme utfordres, blant annet på arbeidsvilkår, velferdsordninger og privatisering av offentlige tjenester.

Kapitalisme i krise

Etter kommunismens fall, i blant annet Sovjetunionen og Øst-Europa, har det, ifølge Terje Skog, etterlatt mange søkende mennesker. Noen leter seg fram til alternative bevegelser, miljøbevegelser og andre alternativ-bevegelser, men han mener disse har ikke gitt gode nok svar, de er fortsatt søkende eller famlende og han mener marxismen tross alt er den beste og mest helhetlige av alle samfunnsteoriene som til nå er kommet opp.

Han tror kapitalismen befinner seg i en krise den ikke kan komme ut av.

– Dagens samfunnssystem skaper økende forskjeller og makt på stadig færre hender. Og fagbevegelsen virker tannløs, mener han.

"Ferske" oppfinnelser

Nå vil nok også en del betegne det som litt drøyt å kalle marxisme og kommunisme for et "nytt" alternativ, hundre år etter den russiske revolusjon, men i historisk sammenheng er også kapitalismen, ifølge Skog, en relativt fersk oppfinnelse sett i menneskets lange utvikling.

I løpet av kurset vil de forskjellige stadiene i menneskets historie tas opp, det ses nærmere på de borgerlige revolusjonene, den kapitalistiske produksjonsmåten, forholdet mellom basis og overbygning, religionenes funksjon i samfunnet, og ikke minst marxistisk statsteori. Til slutt legges det opp til å drøfte hva grunnlaget for en kommunistisk samfunnsformasjon kan være.

Best med marxisme

– Etter min mening er marxistisk teori og kommunismen fortsatt det mest konsistente samfunnsalternativet vi har, sier Terje Skog.

På tross av at det så langt har lyktes dårlig de stedene dette har vært prøvd ut.

– Det har mange årsaker, ifølge Skog. En av dem er at det så langt er blitt forsøkt gjennomført i "feil" land. Sovjetunionen er et eksempel på det.

Han innrømmer også at det til tider har vært noe trått å få gjennomslag for sitt syn i eget forbund, for å si det forsiktig. Det har vært mange innlegg på møter i forbundsregi uten at det førte til særlig stor oppmerksomhet.

– Nei, innleggene mine ble vel stort sett møtt med taushet, de gangene jeg tok det opp, det må jeg ærlig innrømme, sier han.

Gir ikke opp

Men Terje Skog er ikke typen til å gi opp.

Og han håper og tror at kurset vil vekke en viss nysjerrighet hos medlemmene. Så langt har 16 meldt seg på kurset som er relativt omfattende og som går over fem bolker og det er fortsatt plass til noen flere deltagere. Første kursdag er 22. januar. Det er også mulig å velge å følge deler av kurset. Distriktet dekker tap av lønn, reiseutgifter og mat.

Foreleser er Jørgen Sandemose, førstelektor ved Universitetet i Oslo, kjent blant annet som internasjonal Marx-debattant.

Til nå er 16 påmeldt, det er plass til noen få til.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse