JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Unge kvinner mest utsatt for seksuell trakassering, sier forfatter

Den som utsettes for alvorlig seksuell trakassering i USA, slutter i bedriften innen to år, ifølge en undersøkelse.
Å anklage noen for seksuell trakassering er et komplisert lovverk og et komplisert fenomen, sier Anja Sletteland som har skrevet en håndbok mot seksuell trakassering.

Å anklage noen for seksuell trakassering er et komplisert lovverk og et komplisert fenomen, sier Anja Sletteland som har skrevet en håndbok mot seksuell trakassering.

Eirik Dahl Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Det sier Anja Sletteland. Hun gjestet nylig halvårsmøtet til de 130 kvinnelige medlemmene i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag. Sletteland har skrevet boken «Det jeg skulle sagt», en håndbok mot seksuell trakassering. På halvårsmøtet snakket hun med utgangspunkt i boka.

– Seksuell trakassering kan få veldig store konsekvenser hvis det ikke tas tak i, eller håndteres dårlig. I USA viser en undersøkelse at den som utsettes for alvorlig seksuell trakassering, slutter i bedriften innen to år, forteller Anja Sletteland. Hun sier det særlig er ved at man bryter tradisjonelle kjønnsroller vi ser det. For eksempel når det kommer kvinner inn i mannsdominerte yrker.

– Men det skal sies, også menn utsettes for dette, sier hun.

ph

Loven er klar

Sletteland viser til likestillings- og diskrimineringsloven som er klar på hva som er seksuell trakassering.

– Loven tar utgangspunkt i den subjektive opplevelsen. Den som opplever en krenkelse bestemmer om det var krenkende. Ulempen er at det kan være vanskelig å anklage noen for seksuell trakassering. Det er et komplisert lovverk og et komplisert fenomen. Tafsing kan for eksempel være fint det, hvis det er ønsket av begge parter, sier Sletteland.

Hun sier det som gjør dette alvorlig er kontekst og relasjon.

– Føler man seg for eksempel ikke inkludert og likeverdig på arbeidsplassen, det kan dreie seg om lik lønn, manglende garderober og så videre. Det er ingen som liker å bli «nullet» ut, sier hun.

– Det andre som gjør det alvorlig er relasjon. Er du en person med makt, skal du være bevisst på dette, sier Sletteland.

Ulike tålegrenser

Hun gjennomførte en liten øvelse på møtet.

ph

– Gjør noe dere synes er innafor og deretter noe dere synes er ubehagelig, var beskjeden til jentene og guttene i salen. Etterpå snakket hun om tålegrenser og intimsoner.

– Jeg har gjort dette eksperimentet mange ganger, kanskje 500 ganger. Og folk reagerer ulikt. Alle relasjoner er helt unike. Vi har helt ulike tålegrenser og intimsoner, og det skal man være klar over, sier hun.

Sletteland mener kampen mot seksuell trakassering ikke handler om å være moralpoliti, men å gi alle trygghet på hva de vil og ønsker.

– Kunnskapsløshet

Hva gjør at man trakasserer? Det dreier seg i første rekke om kunnskapsløshet, men også manglende sosial intelligens. I boken nevnes tre forskjellige motiver for å trakassere, men loven bryr seg ikke om det.

– En vanlig tolkning av seksuell trakassering er «flørting som gikk feil». Her er det forskjell på det å ha makt og ikke makt. Flørting er ikke feil, det er jo slik menneskeslekten formerer seg. Det er noe folk gjør for at de vil at du skal like deg. Å trakassere, derimot, er å tvinge andre til å følge din vilje. Mange finner partner på arbeidsplassen, samtidig som svært mange anser at det ikke er «lov» å prøve å sjekke opp sin underordnede for eksempel.

Det er også mye humor rundt kjønn og seksualitet i vår kultur, som kan lede til trakassering uten vilje.

Men hva kan man gjøre?

– Voldtekt og spredning av nakenbilder er straffbart. Det skal arbeidsgiver hjelpe deg med å anmelde. I utgangspunktet er det nulltoleranse for trakassering. Og det er lurt å ordne opp så snart man kan. Hvis du mistenker at den personen vil skade deg, er det ikke sikkert at det hjelper å si fra til vedkommende. Du kan gå til sjefen, en tillitsvalgt eller en kollega. Du har en plikt til å varsle, plikt til å hjelpe, være en solidarisk medarbeider, sier Anja Sletteland.

Del av fellesskapet

Anja Sletteland synes resultatene i en ny undersøkelse er nedslående. Spørreundersøkelsen er gjennomført av nettverket Kvinner i teknikk og håndverk, som er for kvinner som jobber eller går på skole innen yrkesfagretningene Bygg- og anleggsteknikk (BA), Elektrofag (EL) og Teknikk og Industriell Produksjon (TIP). Nettverket er basert i Trøndelag, men har flere søsternettverk over hele landet. På Facebook har Nettverket 379 medlemmer. Hun syntes også tallene om at så mange som seksten prosent sier de ikke blir sett i jobben, er oppsiktsvekkende.

– Det er viktig å føle at man er en del av fellesskapet, sier hun.

Hva kan man gjøre for å bli en god støttespiller? Sletteland har noen prinsipper:

• Føle ansvar

• Føle empati

• Sosial intelligens

• Tenke pedagogisk

– Det er ikke alle som skjønner at seksuell trakassering er et problem. Man kan fortelle om loven, men det handler først og fremst om å se hverandre og ta vare på hverandre, sier hun.

Annonse
Annonse