JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Urimelig hvis dette ikke ender med blank frifinnelse av Nicolai Røst

Forbundssekretær i EL og IT Forbundet Trond Løvstakken, håper tingretten frifinner tillitsvalgt fra erstatningsansvar, men er spent før dommen faller.
MÅ FRIFINNE: Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Trond Løvstakken, fulgte retssaken i Bodø i forrige uke. Han mener retten må frifinne Nicolai Røst.

MÅ FRIFINNE: Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Trond Løvstakken, fulgte retssaken i Bodø i forrige uke. Han mener retten må frifinne Nicolai Røst.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Tillitsvalgt Nicolai Røst, måtte møte i Salten og Lofoten Tingrett tirsdag i forrige uke med med krav om erstatning etter at han varslet sin egen arbeidsgiver om manglende likebehandling i forbindelse med innleie.

Les: Bemanningsselskap krever erstatning av tillitsvalgte Nicolai: – Et angrep på meg som person

Selskapet El-Solutions krever 191.000 kroner pluss saksomkostninger for at Røst varslet om sosial dumping og at det både førte til at selskapet ble midlertidig utestengt fra jobben som underleveradør på det aktuelle prosjektet og at de ble "hengt ut".

Denne uken kom det beskjed fra tingretten om at en avgjørelse foreløpig er utsatt, på grunn av stor arbeidsmengde.

– Treffende og presis

Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Trond Løvstakken, fulgte rettsaken i Bodø og håper tingretten lander på full frifinnelse, slik det gjorde da saken var oppe i forliksrådet før sommeren.

– Under rettssaken i Bodø sa LO-advokat Edvard Bakke at dommen i forliksrådet var både treffende og presis. Man kan rett og slett ikke stille en tillitsvalgt til ansvar for en kontraktsinngåelse mellom to andre parter, det vil i dette tilfellet si EL Solutions og Roxell Infra AS, påpeker Løvstakken.

Store lønnsforskjeller

Begrepet "sosial dumping" står sentralt i erstatningssaken. El Solutions mener de hadde en godkjent tariffavtale og at varselet om sosial dumping således var feil og at dette både førte til økonomisk tap og et dårlig rykte.

– Leier de ut elektrikere til et prosjekt må de forholde seg til den avtalen som gjelder på stedet og LOK'en sier klart at innleide ikke kan leies inn på dårligere vilkår enn det som gjelder for de EL og IT-organiserte, sier Løvstakken.

LO-advokat Edvard Bakke, Røst og Løvstakken har også regnet på beløpene. Og det er snakk om store forskjeller.

– Vi kom fram til at det var rundt 6.000 kroner i lønnsforskjell per måned mellom arbeiderne som var leid inn og Roxells egne arbeidere. I tillegg opererte de med en annen rotasjonsordning. I løpet av en fireukers periode hadde El-Solutions arbeidere tre arbeidshelger, mot én for de ansatte i Roxell. Mens Roxell-elektrikerne kunne reise ut på mandag morgen og hjem igjen fredag, måtte de innleide elektrikerne reise på sin egen fritid og blant annet jobbe sent på lørdager slik at de ikke fikk reist hjem før søndag, forklarer Løvstakken.

Han mener dette kommer godt innenfor begrepet "sosial dumping" og at uttrykket dekker alle former for forskjellsbehandling.

Tøft å være tillitsvalgt

Saken har fått en god del oppmerksomhet på sosiale medier og noen av reaksjonene går på at en dom mot Røst i denne saken vil gjøre tillitsvalgtes rolle langt vanskeligere.

Trond Løvstakken frykter en dom mot Røst og i favør av saksøker kan gjøre det nesten umulig å få folk til å være tillitsvalgt.

– Du skal være tøff i dag for å være tillitsvalgt. Det er økt bekymring i en del klubber for dette. Og det blir tøffere og tøffere der ute. Mange møter den såkalte HR-kulturen, istedet for det som var fremtredende tidligere med en god kommunikasjon mellom partene, konstaterer Løvstakken.

Han mener det var mye enklere da han selv var tillitsvalgt

Forankring i egen klubb

Løvstakken sier også tillitsvalgte må skjerpe seg, spesielt når det gjelder informasjon.

– I dagens informasjonssamfunn er det å skille mellom nyttig og unyttig informasjon viktig, for det er så mye mer informasjon du må forholde deg til. En av de største feilene våre tillitsvalgte gjør i dag er at de ikke sørger for å forankre informasjon blant medlemmene og for eksempel avholder medlemsmøter når det er nødvendig. Hvis de får et angrep fra ledelsen, så har de da medlemmene i ryggen. Dessverre blir alt for mange stående alene, sier forbundssekretæren.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse