JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Havvind

– Utviklingen på havvind skjer i høyt tempo, og tiden var i ferd med å løpe fra oss

EL og IT Forbundet er fornøyde med at regjeringen nå setter gode ambisjoner for norsk havvind.
Regjeringen planlegger å bygge ut 30 GW havvind i norske havområder innen 2040. (Illustrasjonsfoto)

Regjeringen planlegger å bygge ut 30 GW havvind i norske havområder innen 2040. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

nettverk@lomedia.no

– Utviklingen på havvind skjer i høyt tempo i landene rundt oss, og tiden var i ferd med å løpe fra oss. Derfor er det bra at regjeringen nå setter gode ambisjoner for utvikling av havvind, også på norsk sokkel. Dette er et godt steg i riktig retning, som må følges opp med tiltak som sørger for at ambisjonene blir nådd – og det så raskt som mulig, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Regjeringen planlegger å bygge ut 30 GW havvind i norske havområder innen 2040. Dette tilsvarer om lag 1.500 havvind-møller med en årlig produksjon på 120 TWh. Til sammenligning ble det produsert 157 TWh i Norge i 2021.

– En utbygging av denne størrelsen legger til rette for et fortsatt norsk kraftoverskudd som er viktig for forbrukerne og landindustri, men dette vil også bidra til å sikre norsk leverandørindustri forutsigbarhet og aktivitet også forbi oljealderen. Kompetansen og erfaringene i denne industrien er stort norsk fortrinn i utvikling av havvind, spesielt flytende havvind. Når nye områdene på norsk sokkel skal tildeles må dette gjøres på kriterier som ivaretar bedrifter og arbeidsplasser i Norge, sier Andersen.

Fellesforbundet: Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr

Utlysningsrunde i 2025

Norsk havvind begrenser seg i dag til utlysningen av områdene på Sørlige Nordsjø og Utsira Nord. Samtidig med disse utlysningene ble NVE gitt i oppdrag og utrede nye områder for havvind i norske områder. Regjeringen varslet i dag at den neste runden med utlysninger vil komme i 2025.

– Statnett forventer at vi styrer mot et kraftunderskudd i Sør-Norge innen 2026 dersom vi ikke får ny kraft inn i systemet. Tempo blir derfor avgjørende for arbeidet som skal gjøres framover. Konsesjonsprosessene til både havvind og kraftnettet må gå raskere enn i dag, og vi trenger ny kraft fra både vann, landvind og sol, sier Andersen.

Aktuelt: Gjennomslag for EL og IT Forbundet om eierskap til vindkraft

– Endelig, sier Energi Norge

Også Energi Norge, som organiserer mange av bedriftene i energibransjen er glade for havvindsatsingen.

– Det er en svært god nyhet at regjeringen nå vil legge til rette for en storstilt satsing på havvind. Dette kan bli starten på et stort, grønt industrieventyr for Norge, sier Knut Kroepelien, administrerende direktør i Energi Norge.

– En satsing i slik skala vil legge til rette for at Norge kan ha rimelige strømpriser for både husholdninger og industri og et stort kraftoverskudd. Det vil også gjøre at vi kan eksportere grønn kraft til Europa, slik at både Norge og Europa kan nå klimamålene sine, sier Kroepelien.

– Med et stort hjemmemarked for havvind, kan havvind bli en ny, stor norsk industri med tusenvis av arbeidsplasser, som kan selge varer og tjenester til resten av Europa, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse