JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VEIVALG: Jonas Bals på stand for Arbeiderpartiet på Youngstorget i Oslo onsdag ettermiddag. Han mener valget 11. september blir et veivalg.

VEIVALG: Jonas Bals på stand for Arbeiderpartiet på Youngstorget i Oslo onsdag ettermiddag. Han mener valget 11. september blir et veivalg.

Linn Junker Nygaard

Arbeiderpartiets Jonas Bals

– Vi har oppskriften på hvordan vi skal bekjempe de kriminelle i malerbransjen

Blir det regjeringsskifte lover Ap-rådgiver Jonas Bals at kampen mot kriminelle i arbeidslivet løftes opp som en av de viktigste sakene. – Det har allerede høy prioritet, svarer statssekretær Thor Kleppen Sættem (H).


16.08.2017
14:40
21.08.2023 17:14

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg har sett dette på nært hold gjennom mange år, forteller Jonas Bals.

Einar Haakaas' bok «Svartmaling. Kriminelle bygger Norge», forteller historien om kriminelle albanske nettverk som har tatt over store deler av den norske malerbransje.

Les: – Norge er en honningkrukke for arbeidslivskriminelle.

Dette er en bransje Ap-rådgiver Jonas Bals kjenner fra innsiden, blant annet som fagutdannet maler og mangeårig tillitsvalgt i Oslo Bygningsarbeideforening og i Fellesforbundet.

Tidligere i år utga også Bals boken "Hvem skal bygge landet". I dag er han rådgiver for Jonas Gahr Støre og selv stortingskandidat for Oslo Arbeiderparti.

Leif Martin Kirknes

Bals er også brukt som kilde i Einar Haakaas' bok og i forbindelse med journalistens arbeid med sakene i Aftenposten gjennom åtte år.

– Hadde oppskriften

– Det tragiske er at vi hadde og fortsatt har oppskriften på hvordan vi skal bekjempe denne kriminaliteten. Politifolka i Operasjon Svartmaling jobba målretta mot bakmennene, og de gikk etter gevinsten av de kriminelle handlingene. Dessverre ligger dette prosjektet nå nede med brukket rygg, sier Bals.

– I stedet for å ta de som organiserer dette, har vi nå en situasjon der vi tar stråmennene og utviser ofrene deres.

Ansvaret for dette legger han på dagens regjering. Han mener justisministeren burde si at dette skal være en prioritert oppgave når midlene fordeles.

– Einar Haakaas har et kapittel som heter «En handlingslammet regjering». Det er som et ekko av Riksrevisjonens kritikk, som kaller innsatsen «svak og lite avskrekkende». Det er dessverre en veldig dekkende beskrivelse av det som skjer, sier Bals.

– Har høy prioritet

Statssekretær i Justisdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H), er ikke helt enig i virkelighetsbeskrivelsen eller i Bals’ konklusjon. Han sier innsatsen mot arbeidslivskriminalitet tvert imot har høy prioritet hos regjeringen og at det er tatt viktige grep i kampen for å bekjempe de kriminelle nettverkene.

– Jeg synes det blir litt feil å gjøre dette til et valgkamputspill. Jeg er enig i at dette er et alvorlig tema og en stor samfunnsutfordring. Dette er et problem vi har sett gjennom mange år og som vi jobber hardt med å få bukt med, sier Sættem. (se undersak).

• Følg oss på Facebook

– Politisk spørsmål

Selv om denne saken dreier seg om kriminelle utenlandske nettverk mener Bals at det også i høyeste grad er et norsk politisk spørsmål.

– Jeg jobba i Fellesforbundet og den gangen var vi de første som satte denne problematikken på dagsorden. Vi så på nært hold at etatene ikke klarte å samarbeide, og at de kriminelle kunne le hele veien til banken. På LO-kongressen foreslo Fellesforbundet et mer tverrfaglig samarbeid mot arbeidslivskriminalitet, og det kom inn i den tredje handlingsplanen mot sosial dumping. Dessverre overtok Solberg-regjeringen like etter, og den har etter min mening ikke fått til noen ting, sier Bals.

– Etatene selv sier at kriminaliteten er blitt verre og mer sammensatt på denne regjeringens vakt.

Han mener fine ord om bekjempelse av kriminalitet kolliderer med blant andre Fremskrittspartiets liberalistiske sjel.

– De har aldri likt at fagbevegelsen har makt og innflytelse, og er fiender av det organiserte arbeidslivet, konstaterer Bals.

Vil snu utviklingen

Han ser med bekymring på det som skjer i flere bransjer, at de med de tyngste jobbene ikke følger med i lønnsutviklingen, men blir hengende etter. Jobbene overtas av useriøse og i noen tilfeller også aktører som driver med organisert svindel og kriminalitet. Og det handler ikke om Ola og Kari Nordmann som kjøper svarte håndverkstjenester

– De albanske kriminelle nettverkenes hovedmarked har vært på svære byggeprosjekter i offentlig regi, hos landets største entreprenører, sier Bals.

Han sier dette nå er i ferd med å snus i de kommunene der Arbeiderpartiet har fått innflytelse etter forrige kommunevalg, deriblant i Oslo.

– Nå stiller vi blant annet krav til lærlinger, fagkompetanse, og bruk av egne ansatte. Dette skal både gjøre konkurransen rettferdig for de seriøse arbeidsgiverne, og stenge ute de kriminelle aktørene, forklarer han.

Han mener det offentlige må stille mye strengere krav til bedriftene, også om norsk språk. Det handler både om sikkerhet og trivsel.

– I dag er det stor frustrasjon på mange arbeidsplasser. De siste åra har jeg snakka med hundrevis av arbeidstakere og lærlinger, som sier at trivselen er blitt borte. Når du ikke kan prate med arbeidskameratene dine gleder du deg ikke akkurat til å gå på jobb.

Få nyhetsbrevet vårt

– Styrk fagutdanningen

Bals mener Arbeiderpartiet har løftet disse problemstillingene, særlig de siste årene, men at det gjenstår mange store oppgaver.

– I tillegg til å rydde opp i arbeidslivet vil vi styrke fagutdanningene, og styrke fagbevegelsen, framholder Bals.

– I min egen by, Oslo, har vi nesten helt sluttet å utdanne murere, snekkere, malere. Når du ser hvor mange fagarbeidere vi vil mangle om få år, mener jeg vi nærmer oss en nasjonal krise, sier Bals.

Problemet er ikke først og fremst de utenlandske arbeidstakerne, mener han, men hvordan arbeidslivet har tatt imot dem.

– Jeg har selv jobba i byggebransjen med arbeidskollegaer fra andre land, som virkelig kan sitt håndverk. I stedet for å utvikle og bruke denne kompetansen har vi valgt å ansette folk etter bruk-og-kast-metoden. De utenlandske arbeiderne får ikke faste jobber, men blir innleid, og de får nesten aldri jobbe side om side med oss nordmenn. Det bryter ned både produktivitet og kompetanse, og gjør at vi ikke klarer å rekruttere fagarbeiderne vi trenger. Dette er et problem for oss som er her fra før, og det er et problem for dem som kommer.

– Et klart veivalg

Bals er bekymret over at arbeidslivsspørsmål i for liten grad blir tatt tak i av media.

– Det er deprimerende vanskelig å få den offentlige samtalen til å dreie seg om det som skjer i arbeidslivet, sier Ap-rådgiveren.

– Uansett hvilken regjeringskonstellasjon vi får etter 11. september kommer dette til å stå helt på toppen av det vi vil prioritere i tiden som kommer, sier Bals.

Han mener stortingsvalget 11. september er et klart veivalg.

– Ingenting kommer av seg sjøl, og vi må skjønne hva som står på spill, sier Bals.

– Skal innleie og kriminelle ta over hele eller deler av arbeidsmarkedet, eller skal vi styrke det samfunnsprosjektet som arbeiderbevegelsen har stått for de siste hundre år. Der alle folk har en trygg jobb og der arbeidsfolk kan stå med rak rygg.

Les: Rødt vil straffe arbeidsgivere som spekulerer i sosial dumping.

Les: Disse ti grafene viser Forskjells-Norge.

Justisdepartementet: - Vi har allerede tatt viktige grep

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H), sier innsatsen mot arbeidslivskriminalitet har høy prioritet hos regjeringen og at det er tatt viktige grep i kampen for å bekjempe de kriminelle nettverkene.

KNUT VIGGEN

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg synes det blir litt feil å gjøre dette til et valgkamputspill. Jeg er enig i at dette er et alvorlig tema og en stor samfunnsutfordring. Det er et problem vi har sett gjennom mange år og som vi jobber hardt med å få bukt med, sier Sættem.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H)

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H)

Foto: Olav Heggø, Fotovisjon

Han sier Riksrevisjonens rapport riktignok omhandler årene 2014 og 2015, men at de likevel er et resultat av innsatsen i årene før Riksrevisjonens rapport, altså år med en annen regjering enn den nåværende.

Han sier dagens regjering har gjort et krafttak de siste fire årene.

Folk på plass

– Vi har har etablert et strategisk samarbeid mellom de øverste lederne i viktige offentlige kontrollorganer (politi, skatt, Atil, Nav), og de syv akrimsentrene (Stavanger, Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand, Bodø, Tønsberg) er en spydspiss i arbeidet. I tillegg er det samarbeidsløsninger mange steder som ikke har eget akrimsenter, som f.eks i Ålesund, der jeg var med Atil på en runde i byggebransjen.Kravene til bedriftene er skjerpet inn og vi jobber også med å øke strafferammene, sier Sættem. I politiet er det ansatt næringslivskoordinatorer og bo-koordinatorer i alle politidistrikt, det siste for å stoppe blant annet konkursryttere, forklarer han.

– Dette arbeidet er krevende, men det er viktig å fullføre de endringene som er gjort, sier Sættem.

Må stoppes

Han sier at det ikke bør være noen politisk uenighet om at de kriminelle nettverkene i arbeidslivet må stoppes.

– Uansett hvilken politisk ståsted man har, tror jeg reaksjonen er ganske lik. Man blir forbanna når man ser noen utnytte et system ved hjelp av regelrett svindel og kriminalitet. Dette er en trussel både mot arbeidstakere, arbeidsgivere og mot seriøse norske bedrifter som risikerer å bli utkonkurrert av svindlere, sier Sættem.

Han sier arbeidet vil fortsette fremover.

– Vi har en stor oppgave med å sørge for at offentlige innkjøpere har et helt annet og bevisst forhold til de anbudskontraktene som legges ut. Vi har også behov for å gripe inn overfor forbrukermarkedet. Vi vet at det er mye svart arbeid som gjøres også i private hjem. Begge disse to sporene blir viktige, sier Sættem.

– Som sagt, vi er ikke uenige i alvoret i denne saken og vi har tatt viktige grep for å møte problemet. Dette vil kreve kontinuerlig bevissthet og innsats, sier Sættem.

Økt trusselnivå

Han er bekymret over at nettverkene også er involvert i andre former for kriminalitet og i et generelt økende trusselnivå.

– Når Arbeidstilsynets inspektører opplever å få indirekte trusler når de reiser rundt, skremmer det oss. Da er det veldig tydelig at vi står overfor en helt annen og grovere form for kriminalitet enn bare svindel og bedrag. Dette er profesjonelle nettverk som heller ikke går av veien for å benytte seg av vold. Vi vet allerede at dette skjer internt i disse miljøene.

16.08.2017
14:40
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker