JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

22 statlige millioner kroner til batterifartøy i Oslofjorden

Søsterskipet til nydøpte Future of the Fjords skal på plass i Oslofjorden.
Illustrasjon: Future of The Fjords.

Illustrasjon: Future of The Fjords.

The Fjords

leif.kirknes@lomedia.no

I helga ble Future of The Fjords, et turistskip som på miljøvennlig vis skal geleide besøkende rundt om i vestlandsfjorder, døpt av statsminister Erna Solberg.

Samtidig ble det kjent at dåpsbarnet skal få et søsterskip i Oslofjorden.

– Det nye fartøyet, som skal hete Legacy of The Fjords, vil etter planen settes i helårsdrift i Oslofjorden. Og da får også Østlandet og turistene der glede av vestlandsk innovasjonskraft, sa Solberg i sin dåpstale.

Nesten 23 mill.

Samtidig kom Enova med pressemeldingen som bekrefter at de blar opp 22,7 statlige millioner kroner til prosjektet.

Det er fremdeles svært få hel-elektriske fartøy i drift, og det er derfor viktig å få opp andelen nullutslippsfartøy i norske fjorder for å vise at teknologien er tilgjengelig, mener Enova.

– Denne turistbåten vil bidra til å bygge erfaring og kompetanse i norske bedrifter og teknologimiljø, og blir et viktig steg i retning av å gjøre utslippsfrie fartøy konkurransedyktige, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Miljøhovedstad

Rederiet sier et tilsvarende dieseldrevet fartøy ville brukt 225.000 liter diesel og spydd ut over 700 tonn CO2 årlig.

– Oslo er et veldig annerledes marked enn Flåm, men vi mener Oslo som destinasjon fortjener den samme operasjonelle og miljømessige kvaliteten – spesielt i lys av at de er europeisk miljøhovedstad 2019. Vi ønsker å sette standarder for urbant miljø, som vi har gjort det i verdensarvområder tidligere. Det stillegående, høyeffektive nullutslippsskipet Legacy of The Fjords vil gi oss mulighet for dette, sier administrerende direktør i The Fjords, Rolf Sandvik.

Fullstendig nullutslipp

Det verftet Brødrene Aa. som bygger skipene. Future of The Fjords er vinner av Ship of the Year-prisen. Skipet drives kun av batteri og har null utslipp både til luft og vann.

– Det er et stykke norsk skipshistorie vi i dag er vitne til, sier Solberg i dåpstalen sin.

– Dette er også et stort steg fremover for en grønnere fjord-turisme i Norge. "Future of the fjords" bør bli et referanseprosjekt for miljøansvarlige fartøysoperatører over hele verden.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse