JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

22.000 har sett EL og IT Forbundets valgkampvideo

– Det er langt mer enn forventet og vi har tross alt brukt beskjedne ressurser, sier kommunikasjonssjef i EL og IT, Robert Kippe.
BUDSKAP: EL og IT Forbundets  valgkampvideo.

BUDSKAP: EL og IT Forbundets valgkampvideo.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Ikke uventet har valgkampen foran årets stortingsvalg preget sosiale medier. EL og IT Forbundet har for første gang brukt sosiale medier aktivt, særlig Facebook.

– Enkelte av postene våre har nådd ut til godt over 30.000 personer. Valgkampfilmen har blitt sett av 22.000. Det er langt mer enn forventet, på tross av beskjedne ressurser, sier Robert Kippe, informasjonssjef i EL og IT Forbundet til Nettverk.

Se EL og ITs valgkampvideo

Han sier det er flere årsaker til at valgkampen for alvor har gjort sitt inntog på sosiale medier. For det første har Facebook utviklet seg til å bli en treffsikker og rimelig annonsekanal med stor rekkevidde. For det andre er trenden at de yngre velgerne dropper valgsendingene på TV. TV2s valgstudio har nesten halvert seerne i gruppen 20-49 år, mens NRK har mistet hver fjerde seer i de i den samme gruppen.

EL og IT: Robert Kippe, kommunikasjonssjef i EL og IT Forbundet.

EL og IT: Robert Kippe, kommunikasjonssjef i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

– Sosiale medier er veien inn til disse gruppene, sier Robert Kippe.

Et tredje poeng er at nåløyet inn til de største mediehusene er blitt trangere.

– De er stort sett opptatt av sitt, med hovedvekt på meningsmålinger og samarbeidsalternativer, og ikke de sakene som for eksempel vi ønsker å sette på dagsorden, sier Kippe.

Over krabbestadiet

Det er første gang EL og IT målretter innsatsen i valgkamp på sosiale medier.

– Vi bestemte oss tidlig for å bli gode på dette. Vi visste hvor trangt mediebildet er i den mest intense valgkampen. Derfor prioriterte vi å bruke tid på å lage godt innhold til sosiale medier og e-poster. Vi har jobbet noen måneder med å få flere følgere og for å etablere et nyhetsbrev på e-post til våre medlemmer. Vi er ikke ferdig utlært, men har gode resultater og er over krabbestadiet, sier Kippe.

EL og IT bruker både Facebook, Instagram og nyhetsbrev for å nå medlemmene. Informasjonsavdelingen i EL og IT er ikke av de største, men her har man også benyttet seg av LOs info-stab.

– LO er gode på sosiale medier og har mye kunnskap om dette.

At EL og IT, partier og andre organisasjoner, bruker ressurser på sosiale medier betyr ikke at tradisjonelle metoder for å nå medlemmene er forlatt.

– Vi har alltid vært ute på arbeidsplassene for å nå våre medlemmer. Sosiale medier er et supplement til tradisjonell valgkamp. Vår strategi har vært å gjøre begge deler, sier Kippe.

Trump-kampanje skremmer

At sosiale medier (SoMe) øker sin posisjon ser Kippe foreløpig ikke på som problematisk.

– Det er positivt at flere har en god kanal for sitt budskap, sier han.

Likevel, det som skjedde i forbindelse med presidentvalget i USA i 2016, der Donald Trump på egen hånd styrte mye av agendaen, var etter Kippes mening ikke bra.

– Hovedproblemet der var at det skjedde i kombinasjon med sterk mistillit til de tradisjonelle mediene, og at demokratene ikke matchet innsatsen på sosiale medier, konstaterer han.

– Dit håper jeg Norge aldri kommer.

– Heldigvis er de fleste partiene gode på sosiale medier, selv om det er de med mest ressurser som når ut til flest, mener Kippe, som heller ikke tror partier og organisasjoner bruker sosiale medier til å svekke folks tillit til pressen.

Fri og uavhengig journalistikk

Kippe tror at med fremveksten av sosiale medier, vil det bli stadig viktigere at de uavhengige mediene stiler kontrollspørsmål og løfter fram viktige saker som ikke løftes av andre.

– Her hviler det et stort ansvar på politikerne. De må gi den frie journalistikken gode rammer, og ikke la seg friste til å la utviklingen gå i retning av en medieverden der de selv kan kontrollere, sier Kippe.

– Den største potensielle faren jeg ser nå er om Facebook sluker annonsemarkedet til mediehusene, uten at de finner andre måter å finansiere nyhetsjournalistikken på. Det handler ikke om partienes pengebruk, for den blir liten i denne sammenhengen, men det er en problemstilling som kommer til å aktualisere seg, sier Kippe.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse