JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

6.394 arbeidssøkende lærlinger

Navs tall viser at lærlinger innen frisøryrker, kokkelærlinger og elektrikerlærlinger topper lista over arbeidssøkende lærlinger nå.
FRISØR: Her er Erna Solbeg i prat med en frisørlærling under yrkes-NM i Bergen, 2016. (Arkivfoto)

FRISØR: Her er Erna Solbeg i prat med en frisørlærling under yrkes-NM i Bergen, 2016. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Ved utgangen av mars var det registrert inn 6394 «arbeidssøkende med siste arbeidserfaring som lærling», viser tall fra Nav, det vil si alle som har oppgitt yrkestitler som inneholder ordet lærling.

Begrepet «arbeidssøkende med siste arbeidserfaring som lærling» er viktig å ha med når en leser tallene som kommer under, for det innebærer at det ikke bare er snakk om korona-permitteringer.

Men av de 6.394 er det i alle fall sammenlagt 5.297 som har blitt eller kommer til å bli permitterte, eller har mistet eller kommer til å miste jobben, mens 484 akkurat er ferdig med utdannelse eller militærtjeneste.

Frisør, kokk, elektro

Fordelt på yrker er det av de 6.394 snakk om 1.076 lærlinger innen frisøryrker, 758 kokkelærlinger og 752 elektrikerlærlinger.

Videre er det et stykke ned til bilmekanikerne, som har 328 lærlinger på lista, rørleggerlærlinger 295, salgsdagslærlinger 256 og snekkerlærlinger 254.

Blant tømrerfaglærlinger er det 179 på lista, innen IT 160, barne- og ungdomsarbeid 160, servitørlærling 145, helsefagarbeider 144 og industrimekaniker 107. 16 andre yrker med «lærling» i tittelen har under 100 på lista per mars, deriblant energimontørlærling med 42.

Bygg og anlegg + Viken

Målt i bransjer er det flest innen bygg og anlegg. 1.775 lærlinger er her registrert som arbeidssøkende. På «andreplass», med 1.322, finner vi industriarbeid.

Innen «Serviceyrker og annet arbeid» er det 1.151 registrert hos Nav i mars, mens reiseliv og transportsektoren følger hakk i hæl med 1.092.

Verst rammet er lærlingene i Viken, der det er 1.348 på lista, etterfulgt av Vestland (792), Trøndelag (668), Rogaland (574), Oslo (556) og Innlandet (523).

Ikke bare lærlinger i lærlingløp

Av de 6.394 er det 4.562 som sier de er eller kommer til å bli permitterte, mens 735 har mistet eller kommer til å miste jobben.

484 «har akkurat fullført utdanning, militærtjeneste eller annet», 258 har sagt opp eller kommer til å si opp, mens 147 er usikre på jobbsituasjonen sin.

101 har jobb og ønsker å fortsette i denne, 76 har ikke vært i jobb de siste to årene, 23 har deltidsjobb, men vil jobbe mer, mens åtte har jobb, men vil bytte.

Sikret penger

Nettverk har tidligere skrevet om at det har kommet på plass korona-kompensasjonsordninger for lærlinger som mister sin lærlingplass eller blir permitterte nå. Lærlingene får en kompensasjon på 100 prosent av lønn opp til 12.482 kr per måned, og 62,4 prosent av lønn over dette, opp til 49.929 kroner. Kompensasjonen beregnes ut fra lønnen lærlingen hadde ved permittering eller opphør av lærlingplassen.

Ungdomsleder i EL og IT, Sandra Åberg Kristiansen uttalte på den tiden at hun var glad for det dermed blir sikret at ingen lærlinger blir stående uten noe, men la til at lærlinger har et særskilt vern i opplæringsloven.:

– Man må være varsom for, er at dette ikke blir en unnskyldning for at bedriften skal gjøre det lettere å permittere lærlinger, slik at lærlinger permitteres over en lav sko. Det er jeg bekymret for, uttalte hun.

Dagpengekalkulator for lærlinger

Skriv inn månedslønna di i feltet over for å kalkulere permitteringsutbetaling.

(Vi lagrer ikke tallet, utregningen gjøres direkte i nettleseren din.)

((Hvis du, mot formodning, finner feil på kalkulatoren, ta kontakt med artikkelforfatteren!))

Kalkulator -

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse