JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Antall permitterte lærlinger går nedover

Det er nå færre permitterte lærlinger enn det var for fem uker siden viser utdanningsdirektoratets tall.
ARKIVFOTO: Erna Solberg besøker frisørlærlinger under yrkes-NM i Bergen 2016.

ARKIVFOTO: Erna Solberg besøker frisørlærlinger under yrkes-NM i Bergen 2016.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Utdanningsdirektoratet har lagt ut tall på permitterte lærlinger siden uke 15. Da var det 4.020 av dem, og så vokste tallet opp mot «all time high» i forrige uke (1. mai-uka), da det var 4.370 permitterte lærlinger.

Men så viser tallene en gladnyhet denne uka: antallet permitterte lærlinger har falt med 600 og nå endte opp på 3.770 – det er altså færre permitterte nå enn det var for fem uker siden, 14. april.

«Det kan være flere lærlinger som delvis har kommet tilbake i arbeid. Dersom en lærling fortsatt er permittert 20–30 prosent telles han eller hun som permittert i denne statistikken,» skriver direktoratet om tallene.

(Fortsetter under grafen)

Frisør-effekten

Nedgangen gjelder alle fag, men desidert størst er nedgangen for design- og håndverkslærlinger, deri inkludert medier og kommunikasjons-relaterte fag. Fra 1.016 permitterte lærlinger forrige uke er det per 6. mai denne uka loggført 696. Det kan være mye grunnet «frisør-effekten» om vi skal tillate oss å tippe.

Det er for øvrig også det samme Utdanningsdirektoratet tipper på.

Teknikk og industriell produksjon går også mye ned sammenlignet med andre fag, men de starte sitt nedstigning allerede uka før. 655 til 619, og så til 507 denne uka. Elektro har tilsvarende, men med mindre intensive sprang, gått fra 550 til 549, og til 508 denne uka.

Bygg og anlegg; 437–432–372.

(Fortsetter under grafen)

Bedring i Oslo, men Oslo fortsatt «verst»

Fylkesmessig, der det opereres i prosentandel av permitterte lærlinger, startet Oslo sin nedstigning for to uker siden, da andelen permitterte lærlinger var 20 prosent. Det ble 17 forrige uke, og er nå nede på 14. Men fortsatt er Oslo verst rammet.

Troms og Finnmark har gjort et svalestup fra sine 15 prosent forrige uke til 10,4 nå, men ligger med det på fortsatt på «topp tre rammede». Det er Vestfold og Telemark som er på andreplass i denne utrivelige statistikken, og de går faktisk knepent opp fra 10,6 til 11 prosent.

Agder har gått fra 9,6 prosent til 5 prosent og er dermed regionen med lavest prosentandel permitterte lærlinger.

Ellers rapporterer direktoratet om 12 korona-relaterte oppsigelser.

Om tallene

Utdanningsdirektoratet understreker ikke har blitt kvalitetssikret til den grad at de kan anses som nasjonal statistikk, men at de gir et godt bilde av utviklingen. De er basert på rapporter fra fylkeskommunene.

Direktoratet understreker at det kan være flere som er permitterte, sagt opp eller har kommet tilbake til jobb igjen enn det fylkeskommunene har oversikt over når de rapporterer. Ikke alle fylker har tilgjengelige tall hver uke heller, og i så fall bruker direktoratet den siste tilgjengelige rapporteringen.

Direktoratet understreker at tallene ikke direkte kan sammenlignes med Navs tall.

Nye Nav-tall

Navs tall for april, som nylig er offentliggjort, sier at det er 4.208 lærlinger som «er permittert eller kommer til å bli permittert».

Nav kjører tall månedlig. Forrige gang, slutten av mars altså, var tallet for tilsvarende 4.562.

I Navs nye tall, som ble hentet ut 30. april, er det flest i Oslo (404), etterfulgt av Rogaland (334) og Møre og Romsdal (236).

504 elektrikerlærlinger, men som forrige gang topper frisør lista (849), etterfulgt av kokk (674). Landets frisører fikk for øvrig lov til å åpne igjen 27. april, men så tett på 1. mai er det ikke sikkert Navs april-tall fikk så stor effekt ut av dette.

Nav kjører denne statistikken blant dem som oppgir yrkestitler som inneholder ordet lærling.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse