JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Atle Rasmussen ville forsterke LOs holdning mot bemanningsforetak

Atle Rasmussen mener de fire siste ordene i setningen «innleie fra bemanningsbyrå forbys når samfunnshensyn tilsier det» bør sløyfes, men fikk ikke fullt medhold av LO-representantskapet.
Atle Rasmussen direkteoverført via internett

Atle Rasmussen direkteoverført via internett

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Leder i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland, Atle Rasmussen, tok ordet i torsdagens representantskapsmøte og argumenterte for teksten om bemanningsbyrå bør strammes helt inn i den fagligpolitisk uttalelsen fra forrige LO-kongress.

«LO skal jobbe for at handlingsrommet i EØS-avtalen og direktivet brukes for at arbeidsmiljøloven § 14–12 (5) anvendes av departementet for å forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller innen visse bransjer når viktige samfunnshensyn tilsier det,» vedtok LO i 2017 (vår utheving).

Rasmussen ville at det skulle stå at innleie fra bemanningsbyrå skal forbys – punktum.

– Jeg er helt enig i at vi trenger en ny regjering. Det er mer enn nok å tak i, som med bemanningsforetak, sa han.

– Lua i hånden

Utover den tydeliggjørende presiseringen mener han teksten for øvrig er god med sine poenger om at faste ansettelser som grunnregel må styrkes, at innleie må reduseres og regulere strengere og at kampen mot løsarbeidersamfunnet er avgjørende for å hindre at den norske samfunnsmodellen forvitret.

Hans forslag om en oppstrammet konklusjon om et forbud er i tråd med hva LO Vestland vedtok på sin regionkonferanse i oktober 2020.

– Bemanningsforetak står for en forretningsmodell hvor arbeidstakere skal stå med lua i hånden, uten noen reell mulighet til å stå opp for sine rettigheter. Gjør en det så er en fort uten jobb eller oppdrag. Det er mange gode beskrivelser på dette og utviklingen i handlingsprogrammet fra 2017. En utvikling som har fortsatt å gå feil vei. Det er derfor viktig at LO nå er ekstra tydelig på hva en mener om bemanningsforetak, argumenterte han fra talerstolen på kontoret.

Les også: 148.000 LO-medlemmer mener faste jobber er viktigst foran høstens valg

– Trygge jobber

Han mener innleie mellom produksjonsbedrifter er positivt og er med på å øke bedriftenes mulighet til å øke antall ansatte og lærlinger, og at de har noen gode eksempler på dette, men at pilen der går feil vei.

– Under finanskrisen ble det en forskyvning av ansettelser fra produksjonsbedrifter til bemanningsbyråer ved at nyutdannede ble oppsagt, fikk seg jobb i bemanningsforetak, utleid til produksjonsbedriftene, forteller han.

– Ungdommen er fremtiden. De må og skal gis mulighet til å komme i lære, få seg en fast trygg jobb med gode lønns- og arbeidsvilkår for å skaffe seg og sine en god fremtid. Arbeidsfolk skal ikke ende opp med å stå med lua i hånden, la han til.

Atle Rasmussens forslag falt under votering. Dette begrunnet med at den opprinnelige teksten var en del av et kompromiss på forrige kongress som ikke bør endres før neste års korona-forsinkede kongress.

Les også: LO utsetter kongressen i ett år – til 2022

– Økt arbeidsledighet

Bransjedirektør Even Hagelien i NHO Service og Handel mener forslag om forbud mot bemanningsbransjen er ekstremt, uforståelig og ville skadet norsk arbeidsliv om det skulle settes ut i livet.

– Det ville føre til økt arbeidsledighet, svekket konkurransekraft for norske bedrifter og en smalere inngangsport til arbeidslivet for utsatte grupper, sier han til Nettverk.

Han viser til en nylig rapport fra Menon Economics, hvor det blant annet fremheves at store deler av norske verftsarbeidsplasser ville forsvinne om man skulle forby bransjen.

– Man snakker om å forby en bransje som i resten av verden ses på som en verdifull aktør i arbeidsmarkedet, noe som blant annet belyses av det nære samarbeidet som er mellom bransjen og FNs arbeidslivsorganisasjon ILO, sier han.

Falt i bygg etter 2019

Han legger til at andelen timeverk i Norge som ytes av bemanningsbransjen siden 2005 fram til i dag har ligget stabilt på mellom 1 og 2 prosent av totalen. Dette viser at bemanningsbransjen i liten grad har tatt over for andre faste stillinger i Norge, mener han.

Hagelien påpeker også at innleie til byggebransjen har falt markant fra 2019.

– Nedgangen skyldes endrede rammevilkår, og her må det sies at intensjonen om å begrense bemanningsbransjen har blitt innfridd, sier han, og legger til at under 30 prosent av bemanningsbransjen er i bygg, sier han.

Regel-håndhevelse

Hagelien mener det verserer påstander om bemanningsbransjen som de mener skaper et forvrengt syn. Deriblant mener han at ansettelse i faste, forutsigbare stillinger er hovedregelen og at likebehandlingsprinsippet fra 2013 sikrer samme lønn og vilkår som i inneleiebdriften

– Så finnes det helt sikkert eksempler på bedrifter som er useriøse. Det finner man også i andre bransjer. Da velger man normalt styrket håndhevelse av reglene og ikke et forbud mot en hel bransje, sier han.

Les også: NHO mener et forbud mot bemanningsbransjen er ekstremt og drastisk

Even Hagelien NHO Service (arkivfoto)

Even Hagelien NHO Service (arkivfoto)

Øystein Windstad

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse