JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for privatisering:

Avskaff modellen som sikrer offentlig eierskap til vannkraften, foreslår regjeringens utvalg

Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL og IT Forbundet, har en klar beskjed til finansministeren. – Forslaget er dødfødt.

Colourbox.com

helge@lomedia.no

Sanderud-utvalget, som har vurdert beskatningen av vannkraft, legger til grunn for sine forslag at modellen som sikrer det offentlige eierskapet til ressursene avskaffes.

– Det er fullstendig uaktuelt for EL og IT Forbundet å støtte et hvert forslag som undergraver folkets eierskap til vannkraftressursene. Våre medlemmer er stolte av sine offentlige eiere. Når utvalget legger privatisering inn som premiss, forteller det oss at utvalgets forslag er dødfødt, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet i en pressemelding.

Opphever offentlig eierskap

Sanderud-utvalget som kom med en rapport for en uke siden, la inn forutsetninger som må være på plass for at deres forslag til utforming av grunnrenteskatten ikke skal påvirke investeringsbeslutningene.

En av disse forutsetningene er at eierskapsbegrensningene og det lovfestede offentlige eierskapet avvikles. Utvalget har nemlig vurdert vannkraftselskapenes tilgang på kapital.

Fakta: Så mye taper kraftkommunene dersom skattesystemet for vannkraft endres

– Myndighetskrav setter i dag krav om to tredjedels offentlig eierskap. Samtidig defineres norske kommuner og staten som eneste kontrollerende eiere.

– Dermed blir tilgangen til kapital lavere, heter det i utvalgets innstilling.

– Utvalget har lagt inn et fullstendig uaktuelt og uønsket premiss. Det lar seg aldri gjennomføre politisk, og betyr bare at Siv Jensen må legge utredningen i en låst skuff, sier Jan Olav Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

Jan Olav Andersen, forbundsleder i El og IT-forbundet sier blankt nei til mer privat vannkraft.

Jan Olav Andersen, forbundsleder i El og IT-forbundet sier blankt nei til mer privat vannkraft.

Leif Martin Kirknes

Inn til staten

Ekspertutvalget som la fram sin rapport for en uke siden, går inn for å avvikle spesialordningene som gir kommuner direkte skatteinntekter fra vannkraft.

I rapporten anbefaler utvalget å avvikle ordningene med konsesjonskraft og konsesjonsavgift. I tillegg mener utvalget at eiendomsskatten for vannkraftverk bør normaliseres. I dag går inntektene fra disse ordningene direkte til kommunene.

p

I stedet vil utvalget sluse vannkraftinntektene inn til staten. Så blir det opp til politikerne å bestemme hvordan pengene skal fordeles mellom kommune og stat.

Under fredagens trontaledebatt, innrømmet statsminister Erna Solberg at utredningen har utfordringer ved seg.

– Det gjør selvfølgelig at vi fra regjeringens side må se på hvordan vi skal følge opp disse, sa hun.

– Fra regjeringens side satte vi ikke ned dette utvalget fordi vi hadde noen som helst plan om å forskyve skatteinntekter mellom kommuner og stat. Tvert imot opplevde vi et ganske bredt ønske om at vi skulle se på hvordan systemet kunne bidra til at vi faktisk fikk mer kraft ut av de kraftverkene som er, at vi kunne bidra til mer effektiv drift, sa Erna Solberg.

p

– Må tenke nytt

Hun ser ikke minst at i debatten om vindkraft, i forbindelse med nettopp beskatningen av kraftverk, blir det fremhevet som et av problemene at det bygges ut for lite av den mulige oppdateringen av kapasiteten som er.

– Det betyr at vi ikke har planer om å hente ut pengene fra kommunesektoren. Men vi er nødt til å jobbe med hvordan vi i fremtiden skal ha et beskatningssystem som bidrar til at vi får fornyelsen og endringene som er mulig å få ut, slik at vi får nok kraft ut av de kraftanleggene vi allerede har bygget ut, sa Erna Solberg under trontaledebatten fredag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse