JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergen hyllet vinneren av Raftoprisen

Padre Melo forsvarer ytringsfriheten i et av verdens voldeligste land. Søndag ble han tildelt Raftoprisen i Bergen og hyllet med fakkeltog gjennom byen.
UTDELING: Formann i Raftostiftelsens priskomité, Martin Paulsen, delte ut pris og diplom til Raftoprisvinner Padre Melo.

UTDELING: Formann i Raftostiftelsens priskomité, Martin Paulsen, delte ut pris og diplom til Raftoprisvinner Padre Melo.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Den honduranske jesuittpresten, radioaktivisten og menneskerettsforkjemperen Ismael Moreno Coto (57), bedre kjent som Padre Melo, er årets Raftoprisvinner. Under utdelingen av prisen på Den Nationale Scene i Bergen søndag kveld sa Melo at han håpet prisen ville få betydning for demokratiutviklingen i hjemlandet og verdens forståelse for folks problemer i Honduras.

– Denne prisen er ikke til meg, og er ikke viktig for meg personlig. Det viktige her er alt arbeidet som er blitt gjort for å tjene rettferdighet og menneskerettigheter i Sentral-Amerika, sa Padre Melo i et intervju med Bergens Tidende da det ble kjent at han skulle få prisen.

Raftoprisen er på 20.000 dollar og har vært delt ut siden 1987.

Volden rammer særlig de fattigste

Som leder for en radiostasjon og en menneskerettsorganisasjon har Padre Melo i årevis jobbet for ytringsfrihet og grunnleggende rettigheter for blant annet urfolk, småbønder, arbeidere, kvinner og seksuelle minoriteter i Honduras.

Arbeidet har vært særlig krevende etter kuppet i juni 2009, da landets lovlig valgte president ble avsatt. Samtidig med at det er en elite som styrer landet har narkotikatrafikken ført til en eskalering av volden i landet. Den rammer i særlig grad de aller fattigste. Byen San Pedro Sula i nordøst er blant byene i verden med flest drap per innbygger.

Volden rammer også journalister som skriver om konfliktene. Siden 2009 er 32 journalister i landet drept.

Samarbeider med Norsk Folkehjelp

Begge organisasjonen samarbeider med Norsk Folkehjelps landprosjekt i Honduras. Folkehjelpa har drevet solidaritetsarbeid i landet siden 1985. I 2012 undertegnet Norsk Folkehjelp og EL & IT Forbundet en fireårig samarbeidsavtale som innebærer at forbundet bidrar med 400.000 kroner i støtte til Norsk Folkehjelps arbeid. Avtalen ble fornyet på forbundets landsmøte i mars i år og landsmøtet bevilget en støtte i neste fireårsperiode på 500.000 kroner. Forbundet og Norsk Folkehjelp ble nylig enige om å fortsette samarbeidet i to år til og i denne perioden prøve å finne nye samarbeidspartnere.

Møtte EL & IT

Fredag møtte Padre Melo tillitsvalgte og medlemmer i EL & IT Forbundet, Distrikt Hordaland og Sogn og Fjordane, i forbindelse med halvårsmøtet i distriktet. Det ble et varmt og inderlig møte. Padre Melo legger ikke skjul på at støtten fra EL & IT Forbundet varmer ekstra, fordi han anser det som en støtte fra folk til folk.

Forbundsleder Jan Olav Andersen var også til stede under møtet og fulgte også prisutdelingen to dager senere. Han sier møtet med Padre Melo har gjort et sterkt inntrykk og forbundet vil presse på for å fortsette solidaritetsprosjektet med det honduranske folket.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse