JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

CNN: Norge er hyklersk, ikke klimamester

Sammen med Storbritannia og Canada får Norge så det svir i en CNN-analyse der landene fratas nesten all grønn ære.
Sveinung Rotevatn

Sveinung Rotevatn

Leif Martin Kirknes

Etter først å ha tegnet et rosengrønt bilde av et Norge der to av tre nybiler er elektriske og gatelysene går på solenergi, river artikkelforfatter Ivana Kotassová av følgende lekse:

– Det er bare ett problem. Mye av den grønne teknologien de er stolte av, er finansiert med oljepenger, fordi Norge, i tillegg til å være en framoverlent klimakjempe, også er en massiv produsent av fossilt brennstoff. Og slik vil de ha det i lang tid framover, skriver Kotassová.

Framstå som kjemper

Storbritannia og Canada blir i likhet med Norge kalt klimahyklere fordi landene også tjener store penger på fossil energi, mens begge vil framstå som kjemper i miljø- og klimaarbeidet. Verken Norge, Storbritannia eller Canada trenger å bry seg med hvor de fossile drivstoffene de produserer blir forbrent.

Men dersom du regner med CO2 som olje og gass representerer i det norske CO2-regnskapet, utgjør det en stort forskjell. I 2017 slapp Norge ut 53 millioner tonn CO2. Men gassen og oljen som ble eksporterte førte til utslipp av 470 millioner tonn CO2, ifølge en FN-rapport.

Territorielle klimamål

Klimaminister Sveinung Rotevatn (V) sier at Norges forpliktelser er basert på territorielle klimamål.

– Utslippene fra eksportert olje og gass i andre land er dekket av importørens utslippskonto og utslippsmål, skriver Rotevatn i en erklæring til CNN.

Verken Canada, Storbritannia eller Norge har noen planer om å kutte ned produksjonen av fossilt brennstoff.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse