JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De er ikke særlig imponert over lønnsoppgjøret og håper på et nei i uravstemningen

Det finnes flere i LO som mener resultatet fra det private lønnsoppgjøret ikke holder mål. I går møttes noen av dem til debatt.
KRITISK: Arne Byrkjeflot, styremedlem i LO i Trondheim, er skeptisk til resultatet av årets lønnsoppgjør.

KRITISK: Arne Byrkjeflot, styremedlem i LO i Trondheim, er skeptisk til resultatet av årets lønnsoppgjør.

Tuva Åserud

leif.kirknes@nettverk.no

Mens toppen i LOs ledelse i disse dager reiser land og strand rundt for å fortelle om hvorfor resultatet etter årets lønnsoppgjør er verdt å takke ja til, finnes det en opposisjon som mener resultatet ikke er godt nok.

Se foreningenes grunner til å si nei til resultatet i undersaken.

Mandag møttes et lite knippe mennesker på Kulturhuset i Oslo for å drøfte om de burde anbefale folk å stemme nei, og i så fall hvorfor. Arrangementet ble arrangert i samarbeid mellom aksjonsgruppen som kaller seg «Rettferdig pensjon» og LO i Oslo og i Trondheim.

Samling for rettferdig pensjon

Svein Åge Samuelsen, klubbtillitsvalgt gjenom mange år i ATEA og EL og IT Forbundet, og nå nestleder i LO i Trondheim, innledet på vegne av Rettferdig pensjon. Han fastslo at det trengs å skapes to kampanjer: en for å forme en AFP og en for å jobbe med levealdersjusteringen.

– Levealdersjusteringen slår ut feil og ødelegger dagens pensjonsordning, mener Samuelsen.

Meget skeptisk

Arne Byrkjeflot, tidligere styremedlem i LO i Trondheim (*1), mener oppgjøret i år er året AFP må gjennom en skikkelig hestekur. Det var det som lå som premiss da dagens AFP-ordning ble meislet ut for ti år siden. Det blir lenge til neste mulighet for å drøfte pensjonsordning, frykter Byrkjeflot.

– Det har kommet overraskende på meg at det nå er inngått en avtale om en ny AFP-ordning som er fundamentalt forskjellig fra den som var tidligere og den vi har hatt til nå. Jeg følger jo mye med på hva som skjer på pensjonsfeltet, men har aldri vært borte i noe som dette her før, sa han.

Byrkjeflot ser lite positivt i det som er forhandlet frem mellom LO og NHO. Det har kommet et lavlønnstillegg, men de lavtlønte vil likevel sakke akterut, tror han.

Disse gruppene får lavlønnstillegg

På pensjon anser han at det er forhandlet frem en løsning som hverken koster arbeidsgiver eller staten penger. Fra 2023 vil arbeidsgiverne sågar spare penger på utfasingen av sluttvederlagsordningen, som det til da for øvrig skal legges skatt på.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DEBATT:  Pensjonsdebatt på Kulturhuset. Svein Åge Samuelsen, nestleder i LO i Trondheim, på scenen.

DEBATT: Pensjonsdebatt på Kulturhuset. Svein Åge Samuelsen, nestleder i LO i Trondheim, på scenen.

Tuva Åserud

– Ikke normal LO-praksis

Det ble videre nei til obligatorisk tjenestepensjon (OTP) fra første krone. Og pensjon er ikke tariffestet, påpekte Byrkjeflot.

– Normalt ville resultatet fra årets oppgjør blitt stemt ned. Det ville vært en voldsom kampanje. Men det er gode tider, og jeg tror folk venter store lokale tillegg. Vi har et problem med at pensjonsoppgjøret kan bli stemt frem på grunn av andre ting enn pensjon, frykter han.

Han la til at det i oppgjøret kom inn én bra «og en halvbra» ting. Antall år du kan være syk de siste tre årene uten å miste AFP har gått fra ett til to. Det har også blitt en bedring når det gjelder tilfeller der bedriften går konkurs eller du nedbemannes.

Utover det ser han lite positivt. Heller ikke omgjøringen av sluttvederlagsordningen ser han på med blide øyne. Fondet skal gå over til å bli et «sikre-sliterne-tillegg», ifølge Byrkjeflot. Han stusser over tanken om å ta fra dem som blir syk og mister jobben, og gi til dem som går av som 62-åring og får lite.

– Ikke normal LO-praksis, spør du meg, sa han.

Så stort blir slitertillegget i privat sektor

– Må stille krav

Hvis det er slik at du i den nye ordningen skal få AFP etter hvor lenge du har vært i en tariffbunden bedrift og hvis det blir 40 år som blir antall tellende år, risikerer arbeidere som må trekke seg ut fra arbeidslivet på grunn av sliten kropp litt før planlagt å få desto mindre. Med folketrygd-dekningen ned på 35 prosent blir det dårlig med penger om man ikke får full AFP, poengterte Byrfkjeflot.

– Vi må nesten starte en egen kampanje, for dette pensjonsoppgjøret er fantastisk dårlig, sa han, og stemmer i for å støtte kravet Fellesforbundets ungdom har stilt om OTP fra første krone, samt krav om tillegg for dem som mister jobben og fast innbetaling hvert år forbeholdt dem som ikke oppnår AFP.

– Arbeidsgiverne skal faktisk betale litt. Skal vi bygge en ny bevegelse må vi stille krav og ikke bare si nei.

Nå skal tariffoppgjøret i privat sektor avgjøres

«Keep it simple»

Organisasjonsarbeider i Rørleggernes fagforening, Boye Ullmann, var også til stede på møtet. Han argumenterte med at krav som stilles må være enkle. Blir det for mange tall og beregninger, detter folk av, mener han.

– Det går helt over styr for folk. Vi må forenkle budskapet, sa han, og lanserte noen forslag.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OVER STYR: Boye Ullmann mener en nei-bevegelse må baseres på enkle argumenter uten for mye prosenter og tall.

OVER STYR: Boye Ullmann mener en nei-bevegelse må baseres på enkle argumenter uten for mye prosenter og tall.

Tuva Åserud

Erik Hagen, med bakgrunn fra Vinmonopolet og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), frykter LO vil svekkes mange år fremover om oppgjøret går gjennom slik det ligger an nå.

– Noe av det farligste med hele oppgjøret er at det legger føringer der offensive arbeidsgivere hauser opp at arbeidsfolk skal inn og finansiere det meste selv. At når NHO sier nei, da er det nei, sa han.

YS anbefaler medlemene sine å stemme ja

Steile fronter

Rundt klokka 13, etter at aksjonsgruppen hadde drøftet seg imellom halvannen time, kom HK-leder Trine Lise Sundnes innom i et mellomstopp på hennes fortelle-om-lønnsoppgjøret-turné rundt om i landet.

Hun fastslo innledningsvis at økonomien i disse dager er lysere enn den har vært på en stund, men at flere faller utenfor arbeidslivet og at sysselsettingsgraden har gått ned. På bakgrunn av dette var LOs misjon under oppgjøret å stille krav til arbeidsgiverne utover typiske økonomiske krav, som også handler om kompetanse og kompetansehevende tiltak.

Marsjordren fra LOs representantskapsmøte var å videreutvikle AFP i privat sektor, OTP fra første krone, «reise, kost og losji» samt økt kjøpekraft til alle. Men under forhandlingsprosessen skulle det vise seg at arbeidsgiversiden satte seg på bakbeina.

– I meklinga meklet vi ganske mange timer på overtid, og det ble ikke bevegelse i den meklinga før utpå natta, beskrev Sundnes.

Bedre punkter

I meklinga fikk LO gjennomslag for en ny og forbedret AFP der hull tettes og sliterne sikres et eget slitertillegg, oppsummerte Sundnes. Partene skal også jobbe videre med en ny AFP-modell der flere skal nyte godt av ordningen og færre falle ut.

I tillegg pekte Sundnes på at det nå er mulig å være langtidssykemeldt opptil to år, samt at du sikres bedre enn i dag om du rammes av konkurs eller nedbemannes. Hun la til en viktig opplysning i den anledning:

– Det er viktig å huske å søke om AFP i den ordinære oppsigelsestiden og ikke vente til tiden er ute, for da får du ikke AFP.

To viktige endringer gjør at flere får AFP

Sundnes nevnte også slitertillegget der sluttverderlagsordningen gjøres om til et fond. Med blant annet fullt skattetrykk fra regjeringen og motregning i Nav-systemet – der ledighetstrygda ikke slår inn før pengene fra sluttvederlagsfondet er brukt opp – har sluttvederlagsfondet mistet sin verdi, mener hun. Derfor er det nye systemet, der pengene konverteres til et sliterfond, bedre. 62-åringer kan få utbetalt slitertillegg til de fyller 80.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORNØYD: Trine Lise Sundnes mener Rettferdig pensjon overdriver i sin skepsis mot resultatet.

FORNØYD: Trine Lise Sundnes mener Rettferdig pensjon overdriver i sin skepsis mot resultatet.

Tuva Åserud

Charlie og sjokoladefabrikken

Når det gjelder AFP har LO beveget NHO, som på sitt ytterste punkt ville ha AFP inn i folketrygden der den ville vært helt uten forhandlingsrett, til et standpunkt der AFP blir en opptjeningsordning med alt det fører med seg.

– Dagens ordning er at du har jobbet i tariffbunden bedrift de siste ni år før du går av. Har du gjort det, får du gullbilletten – litt som i Charlie og sjokoladefabrikken – der det utbetales jevnt over 1,5 millioner kroner per hode, sa Sundnes

– Det er fint at folk organiserer seg når de er 54 år for å få på plass tariffavtale, men vi skulle helst sett at folk organiserte seg når de fikk sin første jobb. Vi har nå fått NHO med på å se på hvordan vi kan legge om AFP-ordningen slik at vi kan se på antall år i en tariffbunden bedrift i løpet av hele livet, vel vitende om at unge mennesker skifter jobb og kanskje heller ikke har høyest motivasjon til å være organisert eller få på plass tariffavtale, sa HK-lederen.

NAF-leder Erna Hagensen klare på at ny AFP-ordning er bedre

Bedre enn «alt eller ingenting»

Til Byrkjeflots innsigelse forfektet hun at det ikke er avklart hvor mange år det skal være snakk om, men at 40 år, som han brukte som eksempel, hørtes voldsomt ut. Så mye tror hun ikke det blir.

– Men det at du kvalifiserer hele livet og at medlemskapet har betydning allerede fra første jobb, tror jeg er en viktig omlegging, særlig når vi ser at organisasjonsgraden har en sakte nedadgående kurve, sa Sundnes, som la til at partene skal se nærmere på flere hull som vil gjøre pensjonsavtalen i tariffavtalene bedre for hver enkelt.

De som har full opptjening i dag må også sikres en gradvis overgang.

Det er i alle fall ikke spesielt fair slik det er i dag, der om du får alt eller ingenting avgjøres av dine siste ni år, der organiserte arbeidstakere kan miste 1,5 millioner kroner i snitt hvis bedriften blir oppkjøpt eller du bytter jobb, og den nye virksomheten ikke har AFP-ordning, mener hun.

– Vi mener vi tenker riktig med det vi nå har fått NHO med på.

Alt om lønnsoppgjøret

Vil ikke lage saus

LO og NHO hadde ganske heftige diskusjoner på OTP, ifølge Sundnes.

– Det er ingen overraskelse at NHO ikke ønsket dette tariffestet. Vi mener derimot det bør lovfestes. Det var rimelig åpenbart at NHO ikke ville være med på å foreslå dette overfor myndighetene. Men LO jobber videre med dette der vi følger lov-veien. Vi må sette vår lit til stortingsflertallet, sa Sundnes.

Regjeringen taus om pensjon fra første krone

Når det gjelder levealdersjustering ser Sundnes helt klart at noe må gjøres. Men hun mener at det ikke er bra å blande alt sammen.

– Vi må plukke disse elementene fra hverandre, og ikke sause dem sammen, for da detter rullgardinen ned for beslutningstakerne vi må ha med oss, sa HK-lederen.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

(*1 = I første versjon av denne artikkelen, 16. april, fremgikk det at Byrkjeflot er styremedlem i LO i Trondheim. Men det skal vise seg at han gikk av som styremedlem i LO Trondheim 10. april, derfor er dette nå korrigert (25. april). Byrkjeflot er styremedlem i Rettferdig Pensjon.)

Anbefaler medlemmene å stemme nei

Elektro-foreningene i Stavanger, Oslo og Akershus, Trøndelag og Nordland anbefaler folk å stemme nei, det samme gjør heismontørene og rørleggerforeningen i Oslo.

Likevel er noen av de sterkeste pensjonsforkjemperne stadig i tenkeboksen når det gjelder å starte en kampanje for en ny og bedre AFP-ordning (se saken over red. anm.) enn den partene kom frem til i årets lønnsforhandlinger.

Foreløpig dreier mye seg om å tenke høyt.

– Skal vi starte en nei-bevegelse må vi stille krav - ikke bare si nei, sier Arne Byrkjeflot.

Rogaland: – Ikke ett øre ekstra

Noen av foreningene som har anbefalt et nei, begrunner dette. Her er Rogaland Elektromontørforenings begrunnelse:

• Arbeidsgiverne bidrar ikke med ett øre ekstra inn i ordningen.

• Enighet om å utrede endringer innenfor en del forutsetninger. Det er alt for uvisst hva som blir resultatet av en slik utredning. Dette resultatet har vi heller ikke streikerett på.

• Bistanden fra regjeringen ser ikke ut til å tilføre AFP-ordningen mer økonomi.

• Sluttvederlagsordningen avvikles og arbeidsgiverne slipper å betale inn til ordningen etter 2023.

• Det såkalte ”slitertillegget” finansieres av sluttvederlagsordningen som dermed avvikles, i tillegg er nivået på ”slitertillegget” for lavt.

• Det vil være anledning til å være sykemeldt lengre enn det er i dagens vilkår, men arbeidstakerne må fortsatt være ansatt for å få AFP.

• Forbedringen av vilkårene for å kunne få AFP ved konkurs eller hvis arbeidstakeren blir oppsagt ser ut til å være sterkt overdrevet.

• Kravene knyttet til obligatorisk tjenestepensjon ble ikke innfridd.

• 1,3 kroner i generelt tillegg. Dette fører ikke til økt kjøpekraft for «alle».

Hordaland og Sogn og Fjordane: Ja, men ingen jubel

Også Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus og Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag har sendt ut anbefalinger til sine medlemmer om å stemme nei og har lagt ut begrunnelsene på sine egne Facebook-sider.

I Hordaland og Sogn og Fjordane er det heller ingen jubel, men styret har likevel med fem mot tre stemmer sendt ut anbefaling til sine medlemmer om å stemme ja. Med i vurderingen er også om det er mulig å oppnå et så mye bedre resultat ved en eventuell streik.

Les også hvorfor EL og IT Forbundet sentralt sier ja til oppgjøret: Jan Olav Andersen: – Vi har styrket fellessskapet i LO.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse