JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Gunnar Bjerken (70) begynte som elektriker i 1965, John Kåre Aftret (62) startet i 1968, Magnar Stuesjø (66) i 1974, Inge Melan (66) i 1975, og Jarle Overvik (61) i 1983. Til sammen 223 år med elektrikererfaring skulle det bli

Gunnar Bjerken (70) begynte som elektriker i 1965, John Kåre Aftret (62) startet i 1968, Magnar Stuesjø (66) i 1974, Inge Melan (66) i 1975, og Jarle Overvik (61) i 1983. Til sammen 223 år med elektrikererfaring skulle det bli

Leif Martin Kirknes

De har 223 år med elektrikererfaring til sammen

Disse elektrikerne har fortsatt ett og annet å lære bort til ferskingene. Møt veteranene i K. Eidem Elektro i Selbu og Tydal.
2018110212232520181102152714

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes.@oblad.no

– Å jobbe med gamlinger? Neida, det er bra det. Jeg var lærling her og har lært mye av dem. Det er greit å ha folk med erfaring i firmaet. De er lette å ringe og spørre hvis det er noe, sier Ingrid Kristine Kjøsnes (19). Hun tok fagprøven i januar og er en av de yngste i firmaet K. Eidem Elektro AS.

Ingrid er nettopp ferdig med en hektisk arbeidsdag og har montert en masse AMS-målere. Nå står hun utenfor firmakontoret og slår av en prat med arbeidskollegene.

Selbusjøen ligger blank og stille i solskinnet, det flagges for en femtiåring, men det blir bare for småtterier å regne hvis man legger sammen arbeidserfaringen til de eldste ansatte i bedriften.

For hør bare: Gunnar Bjerken (70) begynte som elektriker i 1965, John Kåre Aftret (62) startet i 1968, Magnar Stuesjø (66) begynte i 1974, Inge Melan (66) i 1975, og Jarle Overvik (61) i 1983. Til sammen 223 år med elektrikererfaring skulle det bli.

– Ja, vi er lette å spørre. Når vi først tar telefonen, ler veteranene til svar.

(Saken fortsetter under bildet.)

UNG OG GAMMEL: Torbjørn Hårstad (23)  t.h. og Ingrid Kristine Kjøsnes (19) har akkurat har montert masse ams-målere og slår av en prat med Inge Melan (66) og John Kåre Aftret (66).

UNG OG GAMMEL: Torbjørn Hårstad (23) t.h. og Ingrid Kristine Kjøsnes (19) har akkurat har montert masse ams-målere og slår av en prat med Inge Melan (66) og John Kåre Aftret (66).

Leif Martin Kirknes

Slutt til jul

Gunnar Bjerken fylte 70 tidligere i år. Han er den eneste av «gamlingene» som nå sier at nok er nok. Til jul er det slutt.

– Du vet, det kjennes i knær og skuldre etter så mange år, sier Bjerken, som bor i Flora og har hatt mesteparten av sitt arbeid i fjellbygda og nabobygda Tydal. Det har vært allsidige oppdrag, med alt fra skoler til sykehjem, fra hotell til hytter og innimellom også oppdrag i forbindelse med energiutbygging, for Tydal har vært og er fortsatt en solid kraftkommune. Vannkraft fra Tydal har i årevis sikret blant annet Trondheim lys og varme.

(Saken fortsetter under bildet.)

GIR SEG: Gunnar Bjerken er den eneste av veteranenen som nå har bestemt seg for at nok er nok.

GIR SEG: Gunnar Bjerken er den eneste av veteranenen som nå har bestemt seg for at nok er nok.

Leif Martin Kirknes

Gunnar er ikke bare elektriker, han trakterer også trekkspillet med glans og er frontfigur i orkesteret Bjerkens Orkester, som blant annet spilte seks dager under OL på Lillehammer. Han har også vært engasjert i friidrettsmiljøet, for Selbu og Tydal er også bygder med rike idrettstradisjoner – ikke minst innen langrenn og friidrett.

Bygdehistorie

Å høre veteranene fortelle om de mange arbeidsoppdragene de har hatt er også bygdehistorie, for det er nesten ikke en skole, en bedrift eller et hyttefelt i Selbu og Tydal de ikke har vært innom i årenes løp.

– Jeg tror det bare er tre hus i Selbu jeg ikke har vært inne i, sier John Kåre Aftret og ler. Det blir det fort historier av, noen av dem egner seg trolig også best i lukket lag.

Landbruk og meieri hører også med, i tradisjonelle jordbruksbygder, her produseres blant annet osten Selbu Blå, det er selvsagt strikkeproduksjon i Selbuvotten, Peder Morset Folkehøgskole og ikke minst bedriften Micro Design, senere kjent som Køfri/Q-Free, som startet opp midt på 80-tallet og som senere utviklet seg til en børsnotert internasjonal bedrift med egne avdelinger i Malaysia, Kina, Australia, Portugal og Brasil. Inge har vært med på å bygge bomstasjoner i Norge, Nederland, Portugal og Malaysia, men drømmen om 1.000 arbeidsplasser og storindustri på Selbustrand forsvant forholdsvis tidlig, hovedkontoret er forlengst flyttet.

Store endringer

De har hatt tunge dager, med slit i dårlig vær, men flest gode dager. Mye har endret seg gjennom mer enn 50 år.

– Det kan ikke sammenlignes, mener veteranene.

– Du vet i starten var det håndskruing med sporskruer, det var bormaskiner uten moment, og når det første batteriutstyret kom gikk det jo på omgang, forteller John Kåre.

TRIVELIG: God stemning rundt bordet med veteranene i K. Eidem AS.

TRIVELIG: God stemning rundt bordet med veteranene i K. Eidem AS.

Leif Martin Kirknes

– Det har vært en voldsom forandring, i dag får du jo ferdigtrekte rør, det er blitt enklere og det er kommet langt flere hjelpemidler.

I dag kjører de ordentlige servicebiler, har firehjulstrekkere og stort varelager. Riktig logistikk er noe som kommer av erfaring.

– Men det skulle jo egentlig bare mangle etter 50 år.

Morgenstund

Men én ting har veteranene holdt fast på, å stå opp om morran er like viktig nå som før. «Kruse» (John Kåre) sørger for eksempel for at kaffen står klar allerede halv sju. Og de som kommer etter sju kan i tillegg til kald kaffe også risikere få en "god dag" til hilsen, istedet for «god morgen».

– Det er viktig å lære de unge å stå opp om morran. Og vi har lært opp mange, sier Gunnar.

Sykemeldinger har det også vært få av, en meniskoperasjon førte for eksempel bare til en tredagers egenmelding, det er alt John Kåre har på 50 år. Magnar Stuesjø skar av seg halve hånda på saga, men ville tilbake på arbeid og gjør det i 50 prosent stilling nå.

(Saken fortsetter under bildet.)

I ARBEID: Magnar Stuesjø skadet den ene handa alvorlig, men ville tilbake på arbeid.

I ARBEID: Magnar Stuesjø skadet den ene handa alvorlig, men ville tilbake på arbeid.

Leif Martin Kirknes

Men de lærer også en god del av å gå i lag med yngre kolleger. ikke minst om nye forskrifter og ny teknologi.

Selv tar de en dag av gangen.

Tilpasningsdyktige

Eier og daglig leder, Knut Eidem, er stolt over at bedriften har folk med lang erfaring.

– De har vært tilpasningsdyktige, og så holder de arbeidsmoralen oppe, sier han.

DAGLIG LEDER: Knut Eidem er daglig leder i firmaet og stolt over at bedriften har mnge veteraner.

DAGLIG LEDER: Knut Eidem er daglig leder i firmaet og stolt over at bedriften har mnge veteraner.

Leif Martin Kirknes

Bedriften har eksistert i 41 år, men skiftet navn i 2011 da Eidem tok over som daglig leder etter Jan R. Henriksen, som i sin tid drev firmaet i hele 34 år. I 2011 var de syv ansatte, nå er de oppe i 19. Selv om de regner seg som en forholdsvis liten bedrift, er de store i nærområdet som omfatter kommunen Selbu og Tydal og Stjørdal. Men selv med fem veteraner over 61 er ikke sjefen redd for forgubbing. Det er mange unge som vil ha jobb, yngstemann i firmaet er 18 og snittalderen 44,3 år.

– Vi har drevet bevisst med rekruttering og vi synes vi har en fin blanding av unge og folk med erfaring, sier Knut Eidem.

Snittalder 32,3 år

Leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, Eystein Garberg, delte ut diplom for 40-års medlemsskap til Inge Melan da Nettverk møtte veteranene i Selbu. Han sier snittalderen blant de 1.782 medlemmene i fagforeningen (de passerte 1.800 medlemmer denne uka) bare er 32,3 år.

(Saken fortsetter under bildet.)

40 ÅR: Inge Melan får LOs 40-årsdiplom av leder i fagforeninga, Eystein Garberg.

40 ÅR: Inge Melan får LOs 40-årsdiplom av leder i fagforeninga, Eystein Garberg.

Leif Martin Kirknes

Kun 34 av medlemmene er 63 år eller eldre. I Vintervoll, en klubb med 188 medlemmer, er snittalderen til sammenligning 27,2 år.

– Det er imponerende at en bedrift har greid å beholde så mange med lang erfaring, vi ser jo ofte at det motsatte skjer, at elektrikere forsvinner ut av yrket lenge før de når 60, sier han.

Leif Martin Kirknes

{"420302":{"type":"m","url":"/image-3.420302.97ca67b9f5","cap":"I ARBEID: Magnar Stuesjø skadet den ene handa alvorlig, men ville tilbake på arbeid.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420303":{"type":"m","url":"/image-3.420303.e70dcb6da0","cap":"GIR SEG: Gunnar Bjerken er den eneste av veteranenen som nå har bestemt seg for at nok er nok.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420304":{"type":"s","url":"/image-3.420304.c3d37a7e7c","cap":"TRIVELIG: God stemning rundt bordet med veteranene i K. Eidem AS.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420312":{"type":"l","url":"/image-3.420312.45ac65bf24","cap":"40 ÅR: Inge Melan får LOs 40-årsdiplom av leder i fagforeninga, Eystein Garberg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420314":{"type":"m","url":"/image-3.420314.7d9d9b20e9","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420320":{"type":"m","url":"/image-3.420320.f29c62eaaf","cap":"UNG OG GAMMEL: Torbjørn Hårstad (23) t.h. og Ingrid Kristine Kjøsnes (19) har akkurat har montert masse ams-målere og slår av en prat med Inge Melan (66) og John Kåre Aftret (66). ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420322":{"type":"s","url":"/image-3.420322.2b58b9c77d","cap":"DAGLIG LEDER: Knut Eidem er daglig leder i firmaet og stolt over at bedriften har mnge veteraner.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"104","bgc":"#000000","bgo":1,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"420302":{"type":"m","url":"/image-3.420302.97ca67b9f5","cap":"I ARBEID: Magnar Stuesjø skadet den ene handa alvorlig, men ville tilbake på arbeid.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420303":{"type":"m","url":"/image-3.420303.e70dcb6da0","cap":"GIR SEG: Gunnar Bjerken er den eneste av veteranenen som nå har bestemt seg for at nok er nok.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420304":{"type":"s","url":"/image-3.420304.c3d37a7e7c","cap":"TRIVELIG: God stemning rundt bordet med veteranene i K. Eidem AS.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420312":{"type":"l","url":"/image-3.420312.45ac65bf24","cap":"40 ÅR: Inge Melan får LOs 40-årsdiplom av leder i fagforeninga, Eystein Garberg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420314":{"type":"m","url":"/image-3.420314.7d9d9b20e9","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420320":{"type":"m","url":"/image-3.420320.f29c62eaaf","cap":"UNG OG GAMMEL: Torbjørn Hårstad (23) t.h. og Ingrid Kristine Kjøsnes (19) har akkurat har montert masse ams-målere og slår av en prat med Inge Melan (66) og John Kåre Aftret (66). ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"420322":{"type":"s","url":"/image-3.420322.2b58b9c77d","cap":"DAGLIG LEDER: Knut Eidem er daglig leder i firmaet og stolt over at bedriften har mnge veteraner.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"104","bgc":"#000000","bgo":1,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}