JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dekningsdirektør ber kommuner føre oversikt over sine automatiserte tjenester

– Hvis noen skyter på et kontor, kommer politiet. Hvis noen skyter på kjerneinfrastruktur, kommer ingen, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen
FAREMOMENTER: Bjørn Amundsen tenker mye på telesikkerheret.

FAREMOMENTER: Bjørn Amundsen tenker mye på telesikkerheret.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen ber kommuner innstendig om å føre oversikt over hva de automatiserer av tjenester i tilfelle det av den ene eller andre grunnen skulle bli kommunikasjonsproblemer.

Det vil kunne være fatalt hvis for eksempel livskritisk medisinsk utstyr ute hos hjemmepasienter ikke fungerer.

– Oppetiden til det norske mobilnettet er i verdensklasse. Men selv med 98-99 prosent oppetid, betyr det noen dager med nedetid. Det er ikke samfunnet klare for å takle. Det er et problem hvis kommuner ikke har oversikt og heller ikke har personale som kan rykke ut fordi alt er automatisert, sier Amundsen.

– Det er baksiden av medaljen. Jeg er veldig for utviklingen som skjer og mener det er eneste veien å gå, men man må tenke på hva som skjer når krisen kommer og ha prosesser til å takle det, sier Amundsen.

Bærum-fiber forsvant

Vi er avhengige av kommunikasjon for at samfunnet skal fungere, påpeker han. Forleden dag ble internettkommunikasjon borte for veldig mange i Bærum. Det skulle vise seg at en entreprenør hadde revet en bro, og til tross for kabelpåvisning kappet en gravemaskin 288 fiberkabler til Bærum. Noe slikt kunne også skjedd i et terrorangrep, mener dekningsdirektøren.

– Det var en gravemaskin, men kunne vært terror. Det må vi jobbe vanvittig mye med, tenke at det utenkelige kommer til å skje, sier han.

– Hvis noen skyter på et kontor, kommer politiet. Hvis noen skyter på kjerneinfrastruktur, kommer ingen, påpeker Amundsen.

Ekstremvær

Et annet sikkerhetsmoment som kan slå ut kommunikasjon er uvær. Det har skjedd ved flere tilfeller. Der mener Amundsen de må bygge basestasjonene annerledes, med mer batteribackup, jording og mer solide konstruksjoner. I dag bygges basestasjoner som har batterikapasitet for timer og kun unntaksvis for dager.

– Vi må jobbe annerledes med det enn vi har gjort før, sier han.

– Mens vi er inne på det, en av fordelene med kommende 5G er såkalt skivedelte nettverk der man kan gi trafikkprioritet til samfunnskritisk telekommunikasjon. Men den skivedelingen hjelper kanskje lite hvis strømmen er borte i to dager og backupbatteriet ikke holder nok timer?

– Det må vi jobbe for å finne løsninger for, sier Amundsen.

Digitale angrep

Telenor jobber mye med digital sikkerhet, sier Amundsen, og trekker frem at de har en egen skjermingsverdig operasjonssentral med kontinuerlig driftsovervåkning og at selskapet også har egen dedikert etterretningssjef og 100 årsverk som jobber med cybersikkerhet.

Han er kritisk til tjenesten finnsenderen.no, som viser hvor det er basestasjoner i landet. Slik informasjon burde man ikke gi bort til fienden, mener han.

– Finnsenderen gir fiender og kriminelle informasjon. En ting er den gammeldagse overvåkningen. Noe helt annet er cybersikkerhet, sier han.

Han trekker også frem påstått russisk jamming av GPS-signaler. Noe skjedde i alle fall, mener Amundsen.

– Google Maps fungerte ikke, Snapchat funker ikke skikkelig, det er klart det pågikk noe. Det som kommer nå er cyberkrig. Det er viktig å forstå det nye bildet sett opp mot hvordan man bygger og drifter infrastruktur.

Glemmer fundamentet

Senioringeniør Jens Harald Jensen i NKOM (Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet) ser det som problematisk at det blir lagt sikkerhet på de høyere nivå av kommunikasjon, som kryptering og sikkerhet i forbindelse med selve kommunikasjonen, men at sikkerheten som bygges inn i nettet som sådan havner litt i skyggen.

– Det er veldig mye fokus på sikkerhet i kommunikasjonsdelen. Jeg blir litt bekymret for at vi glemmer sikkerheten vi bygger inn i nettet. Mens når vi bygger nytt nødnett, da snakker vi om sikkerheten på det praktiske, både med kraft og kommunikasjon, for eksempel dublering, sier han.

NKOM har ansvar for forvaltning av regelverk, og der hviler mye på godt håndverk, mener han. Gjør man en god jobb, er regelverket ofte oppfylt, påpeker Jensen.

– Ekom er blitt det viktigste i verden. Det er det som blir spurt etter først. Dette er en virkelighet vi må forholde oss til, sier Jensen.

De to var innledere på EL og IT Forbundets telekommontørutvalgs konferanse nylig.

Telia med gladnyheter til telekommontører

Telenor vil skjerpe forventningene til sine entreprenører

SENIORINGEINIØR: Jens Harald Jensen, NKOM.

SENIORINGEINIØR: Jens Harald Jensen, NKOM.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse