JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

"Det vi ser i energibransjen nå, er en massiv nedbygging av kompetanse"

Mens politikerne krangler om virkemidlene, frykter tillitsvalgte at det bare blir mer konkurranse på pris og sosial dumping i energibransjen.
UTFOR BAKKE: Bjørnar Dahle er tillitsvalgt i MøreNett og sitter i forbundsstyret i EL og IT. Han mener det går gale veien med bransjen.

UTFOR BAKKE: Bjørnar Dahle er tillitsvalgt i MøreNett og sitter i forbundsstyret i EL og IT. Han mener det går gale veien med bransjen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Bemanningsbyråene har bruk og kast som eneste forretningsidé. Men dette er infrastrukturen vår, det handler om nasjonal sikkerhet.

Bjørnar Dahle, tillitsvalgt i MøreNett, forbundsstyremedlem i EL og IT Forbundet og lokal LO-leder i Møre og Romsdal, satte ord på noen av frustrasjonene under en paneldebatt om nasjonal kompetanse og sosial dumping i energibransjen torsdag formiddag.

Debatten fant sted under den aller første samlingen for EL og IT-tillitsvalgte blant entreprenørbedriftene i energibransjen. I to dager har tillitsvalgte fra Alta i nord til Kristiansand i sør diskutert og drøftet de spesielle utfordringene denne delen av bransjen opplever og har opplevd de siste årene.

DEBATT: Panelet med fra ventsre debattleder Robert Kippe, Ståle Borgersen, Energi Norge, Solfrid Lerbrekke, SV, Arild Grande, Ap og Stefan Heggelund, Høyre.

DEBATT: Panelet med fra ventsre debattleder Robert Kippe, Ståle Borgersen, Energi Norge, Solfrid Lerbrekke, SV, Arild Grande, Ap og Stefan Heggelund, Høyre.

Knut Viggen

I panelet deltok stortingsrepresentantene Arild Grande (Ap), Stefan Heggelund (H) og Solfrid Lerbrekke (SV), samt Ståle Borgersen, forhandlingsleder i den største arbeidsgiverorganisasjonen på energisiden, Energi Norge.

Store endringer

Ansatte i energibransjen var i mange år tilknyttet sine respektive lokale e-verk og hadde svært så forutsigbare ordninger og rammevilkår. Lønna var gjerne moderat, men jobben bombesikker og etter gullklokke og klapp på skulderen ventet til slutt en god pensjon.

De siste årene har dette endret seg radikalt og i dag regner EL og IT Forbundet med at så mye som en tredel av medlemmene jobber i entreprenørselskap, som konkurrerer om anbud på drift og vedlikehold over hele landet.

Lønna har økt, men pensjonene har forvitret, konkurransen er knallhard og dreier seg stort sett kun om pris. Det har etterhvert dukket opp en rekke aktører som bransjen ikke har hørt om før, men som i stor grad baserer seg på lave lønninger og stort innslag av innleie. Og det er bedrifter med ingen eller svært lav organisasjonsgrad. Dette ble et tema under Landstariffkonferansen for energi i Oslo i fjor høst.

Funskjonelt skille

EL og IT Forbundet slåss for kompetanseforskriften på 2000-tallet, som da den ble innført, satte krav til at energiselskapene måtte ha en viss beredskap av egne fast, ansatte. Den ble vraket av den blåblå regjeringen etter valget i 2013. Det er også vedtatt at det skal innføres krav til funksjonelt skille mellom nett og produksjon, noe som kan føre til at det blir langt færre nettselskap. Men forbundet håper Stortinget i mars går inn for Senterpartiets forslag om å sette en grense for dette skillet på 30.000 abonnenter, slik at de minste selskapene blir unntatt.

Uenige om virkemidler

Ståle Borgersen er uenig i at bransjen ikke rekrutterer og søker kompetanse. Stortingspolitikerne er opptatt av at bransjen skal ha lærlinger og at kompetansen i bransjen skal beholdes, men debatten viste at det er ganske stor uenighet om virkemidlene.

Solfrid Lerbrekke fra SV slår fast at alle i grunnen er enige om at arbeidslivskriminalitet og sosial dumping må bekjempes.

Stefan Heggelund (H)

Stefan Heggelund (H)

Knut Viggen

Stefan Heggelund (H) bedyrer at vi trenger kompetanse i Norge, men at strømnettene må bygges og aa må man ta den arbeidskraften som finnes. Han er glad for å høre at EL og IT har prosjekter sammen med arbeidsgiverne.

– Er det noe denne regjeringen har satset på er det lærlingenes status. Lærlingetilskuddet er økt og jeg ser gjerne at det øker enda mer, sa han.

Fjernet kompetanseforskriften

På spørsmål fra debattleder Robert Kippe om det bør være et mål å bygge kompetanse, svarer Arild Grande (Ap) at den rødgrønne regjeringen i sin tid vedtok kompetanseforskriften, som satte krav til at selskapene skule ha et visst antall fast ansatte.

Arild Grande (Ap)

Arild Grande (Ap)

Knut Viggen

– Jeg skjønner ikke Stefan når han og Høyre sier de er for norsk kompetanse når de fjernet denne forskriften allerede før vi fikk se skikkelige virkninger av den. Og nå vurderer også DSB utstrakt godkjenning av utenlandske arbeidere som ønsker å jobbe i Norge. Dette er en måte å undergrave norske fagarbeidere på og vil ødelegge arbeidlsivet, sier Grande, som sier Ap er innstilt på å støtte Senterpartiets forslag.

Bemanningsselskapene

SVs Solfrid Lerbrekke sier partiet er svært bekymret for den nasjonale kompetansen, spesielt innenfor byggebransjen og kraftbransje.

Solfrid Lerbrekke (SV)

Solfrid Lerbrekke (SV)

Knut Viggen

– Den store trusselen er det store innslaget av bemanningsselskaper i arbeidslivet, sier hun og etterlyser blant annet bedre kontrollfunksjoner.

– Bemanningsselskapene har ingen lærlinger og heller ikke eierskap til kompetansen, sier hun.

Stefan Heggelund mener det er viktig å ha et nyansert syn på bemanningsbransjen og etterlyser en konsensusforståelse, heller enn en overbudspolitikk.

– Men jeg inviterer til samarbeid, sier Arild Grande.

– Vi har lagt inn forslag om kollektiv søksmålksrett og så ligger det et forslag om en begrensing av det funksjonelle skillet.

Gambler med sikkerheten?

Dette blir avvist av av Stefan Heggelund.

– Vi mener kollektiv søksmålsrett bryter med en del viktige rettsprinsipper. Og ingen av oss har gjort en god nok jobb når det gjelder arbeidslivskriminalitet. Men jeg mener vi har gjort noen viktige tiltak, sier Stefan Heggelund.

– Ja, fagbevegelsen er alfa og omega i dette arbeidet. Jeg satt i arbeids- og sosialkomiteen i forrige periode og er det en ting jeg er opptatt av så er det fallende organisasjonsgrad. Jeg er for fagforeningsfradrag, men vi må ikke tro at en økning av dette fradraget nødvendigvis betyr flere organiserte. Fradraget økte under den rødgrønne regjeringen, men organisasjonsgraden sank likevel.

TEMPERATUR: Tildels høy temperatur i ordksiftet medllom Arild Grande (Ap) og Stefan Heggelund (H).

TEMPERATUR: Tildels høy temperatur i ordksiftet medllom Arild Grande (Ap) og Stefan Heggelund (H).

Knut Viggen

Arild Grande understreker at hvis vi ønsker å stoppe dette trengs det sterke fagforeninger og sterke tillitsvalgte.

Han mener det er farlig å gamble. Økt innleie utfordrer samfunnsberedskapen, sikkerheten og tryggheten, konstaterte han og kom med følgende stikk til Heggelund.

– Jeg kjenner nesten at tårene presser seg fram når Stefan her snakker om et trygt arbeidsliv. Men når regjeringen blinker til venstre, så kjører de til høyre, sa han.

_ Men dette er jo bare luft og venteboller. Dere må jo ha noe bedre å komme med enn dette, svarte Heggelund.

– Det dere kaller luft kaller vi solidaritet, repliserte Arild Grande.

Tøffe tider i bransjen

Bjørnar Dahle, som leverte kraftsalven i tittel og først i brødteksten, kom med et eksempel fra sin nære omgangskrets, der en sønn av en kompis av han fikk fagbrev som snekker.

– Men det er jo en mafiabransje, så han fikk ingen jobb. Så begynte han å kjøre drosje i Ålesund. Det var også håpløst. Han måtte til Stockholm for å få jobb i det som egentlig er hans yrke. Nå er han endelig tømrer.

Rolf Bersås, tillitsvalgt i Suldal everk og tidligere LO-leder i Stavanger, mente det ble for mye tåkeprat fra politikerne.

– Man kan få bukt med den kriminelle virksomheten, men da må regjeringen bruke penger og så må opposisjonen være villig til å støtte opp om dette. Nå kjenner jeg A-krimgruppen i Stavanger. Politiet og Arbeidstilsynet sier de må få kortere behandlingstid og styrke tilsynsmyndigheten. Da er det viktig at de får de pengene de trenger, sa Bersås.

Han mener det ikke er mangel på lærlinger i bransjen.

– Men når de er ferdige med læretida blir de jo sparket ut. Selskapene ansetter ikke folk og så tar de inn færre lærlinger enn tidligere.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse