JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette skjedde i EL og IT-året 2021

2021 går mot slutten. Nettverk oppsummerer året.
NORDLINK: Den nyeste Statnett-utenlandskabelen til Tyskland åpnet i 2021, med den forrige regjeringen til  stede. Senere på året skulle den bli hyppig nevnt i debatter om høye strømpriser.

NORDLINK: Den nyeste Statnett-utenlandskabelen til Tyskland åpnet i 2021, med den forrige regjeringen til stede. Senere på året skulle den bli hyppig nevnt i debatter om høye strømpriser.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Korona-året 2021 har vært et langt år med berg-og-dal-bane.

Vi har vært gjennom både oppmykning og innstramming av korona-regelverk, stortingsvalg og avsluttet året med strømpriskrise og en korona-mutasjon som vaksine trolig ikke er en effektiv stopper for.

Men mye annet har skjedd også. Her er en oppsummering av de store sakene Nettverk har skrevet om i året som har gått, som en slags oppfriskning før 2022 starter.

Klima og Acer

• I januar kom Solberg-regjeringen med sin klimaplan for 2021–2030. Solberg-regjeringen ønsket å kutte utslipp på en måte som legger til rette for grønn og bærekraftig vekst. Planen er kort fortalt å bidra med økonomisk støtte til grønne ting, stramme inn avgifter på det ikke-grønne og å stille krav på en måte som bygger opp om omstillingen, via for eksempel anbud, samtidig som næringslivet skal ha forutsigbare rammebetingelser. Rødt mente planen var urettferdig som gir «mer til de på Frogner enn folk fra Finnmark». EL og IT-leder Jan Olav Andersen mente planen var for lite konkret og for lite ambisiøs. Det var ellers et klimatoppmøte senere i 2021.

• Spørsmålet om hvorvidt Nei til EU får lov til å trekke landet tilknytning til EUs energibyrå ACER inn for domstolene startet i Høyesterett i januar. Høyesterett skulle altså avgjøre hvorvidt Nei til EU i det hele tatt får lov til å trekke dét spørsmålet inn for domstolene. Det ble i mars kjent at Høyesterett sier ja til dette. I november var Acer-saken ferdig i Oslo tingrett, som da fastslo at Acer-tilknytning ikke er en suverenitetsavståelse slik Nei til EU hevder. Nei til EU vil anke saken. 

Kampregler

• I februar vedtok Stortinget «funksjonelt skille», at nettselskap med flere enn 10.000 kunder må drives formelt og praktisk atskilt fra konkurranseutsatt virksomhet som salg av strøm og internett.

• EL og IT kom med innspill til arbeidet med ny hovedavtale med både Spekter og NHO. Forbundet uttrykte et ønske om å «myke opp» kampreglene for LOs tillitsvalgte i tilfeller der bedriften ønsker å innføre ny avtale i tariffperioden. «Det er flere eksempler på at særlig ansattes pensjonsordninger blir satt under press når bedrifter skifter arbeidsgiverorganisasjon,» sa EL og IT blant annet. Forbundet ønsket også i større grad å skjerme tillitsvalgte og gi tillitsvalgte bedre oppsigelsesvern.

• EL og IT ønsket boikott av VM i Qatar og støttet krav om ny granskning av Kielland-ulykken. 

Vill vest i elektro

• Solberg-regjeringen la fram sin stortingsmelding om videregående opplæring, «Fullføringsreformen», blant annet med innføring «rett til læreplass eller annet likeverdig tilbud», ettersom læreplassmangel er et av de største hindrene mot å få fagbrev. Solberg-regjeringen ønsket å videreutvikle, forlenge og forbedre nødløsningen VG3 som «Fagbrev som elev». Forbundssekretær Are Solli i EL og IT likte dette dårlig, særlig «fagbrev som elev». – Et av de verste angrepene vi har hatt på fag i yrkesopplæring siden 90-tallet. Forslaget angriper hele lærlinginstituttet, hele kvaliteten på fag og yrkesopplæringen og også statusen på fag- og yrkesopplæringen. Det er et av de verste forslagene jeg har sett på bordet på lang tid! Dette er å flytte fag- og yrkesopplæring inn i skolen, sa Solli.

• Fair Play Bygg Oslo og Omegn kom med en årsrapport for 2020 som slår alarm også om elektrobransjen, hvor Elektromontørenes Forenings Kai-Otto Helmersen fastslo at «nå er det vill vest-tilstander også i elektro».  

• Solberg-regjeringen kom med en melding om bredbånd, som en hel bråte med teknologiorganisasjoner, herav også EL og IT, kritiserte for å være for lite ambisiøs. Organisasjonene krevde heller én milliard årlig over fram år for å sørge for 1 gbit/s til alle framfor 100 mbit/s innen 2025.

Nordlink

• I mai åpnet Nordlink, Statnetts nyeste kabel til Tyskland. Det kom også fram at Statkraft tror på hydrogen og offshore havvind framover, og deriblant går med tanker om å bygge ut et eget strømnett i havet som har en slags stjerneformasjon med ilandføring ulike steder, og som på den måten også kan fungere som en slags utenlandskabel. Like inn i juni ble det kjent at Statnett får formelt ansvar for havvind som systemoperatør for et havnett, akkurat slik de ønsket seg. På høsten ble det kjent at Statnett innfører LOs sikkerhetskrav til innenlands helikoptertrafikk. 

• LO og NHO lanserte felles industripolitisk plattform. 

• EL og IT-leder Jan Olav Andersen gjorde det kjent at han ikke tar gjenvalg i 2023. Rundt samme tid ble Sandra Åberg Kristiansen gjenvalgt som ungdomsleder i forbundet for to nye år

• Nettverk skrev om en uenighet mellom Nelfo og EL og IT om hvorvidt det er riktig å gi ansatte permisjon for å ta koronavaksine 

• Rett før sommeren gikk EL og IT og NJF-medlemmer i Globalconnect ut i en åtte ukers streik om hvordan lønn fordeles i bedriften. Den varte i åtte uker og endte i en delvis seier som klubb og forbund sier seg godt fornøyd med.

Trakassering

• EL og IT hadde sin første fysiske konferanse på lang tid, likestillingskonferansen, hvor det blant annet ble lagt fram en undersøkelse om viser at nesten en av tre kvinnelige EL og IT-medlemmer under 30 år har blitt utsatt for seksuell trakassering på jobb.

• Så ble det valg. Ønskelista fra EL og ITs distriktsledere var oppgjør med bemanningsbransjen, mer ta-fra-de-rike og gi-til-de-fattige-politikk samt sterkere velferdsstat. Som mange sikkert fikk med seg endte det med at SP og Ap dannet regjering, med SV som støttehjul.

AFP på pause?

• Det kan bli ny utsettelse av AFP, har Nettverk skrevet. Mange medlemmer vil trolig ha solid lønnsløft høyt på ønskelista. – Pandemien har bidratt til større forskjeller blant arbeidsfolk. Noen av LOs medlemmer har båret større byrder enn andre. De har behov for et lønnsløft. Nå i oppstartsfasen etter nedstengningene har vi heller ikke funnet noen stabilitet, prisstigningen ser ut til å være ute av kontroll, sier EL og IT-leder Jan Olav Andersen

• Alle tre landstariffområder for EL og IT fikk avholdt møte og forbundet rakk også året siste landsstyre før «omikron»-korona satte stopper for videre arrangementer. Betalt reisetid er hovedkrav for både elektro og energi-folket, og gjerne heis-folket, mens IKT-folket fortsatt vil ha løftet de lavtlønte hos seg og dessuten ha mindre overvåking. 

Dette er noe av de store, sentrale sakene som har skjedd i 2021 av EL og IT-relevans. I løpet av året har Nettverk også skrevet en rekke artikler om enkeltskjebner, mange av dem særdeles godt lest på frifgagbevegelse.no. På tampen av året har det blitt publisert flere artikler om «strømpriskrisen».

Nettverk kommer tilbake med en egen «mest lest i 2021»-artikkel.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse