JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette var Nettverks viktigste saker i 2018

Acer, bemanningsbransjen og to ganger streik. Dette preget Nettverk-året 2018.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Et år har snart gått, og med dette oppsummeres de store sakene som preget 2018 sett fra bladet Nettverks perspektiv.

Acer:

Den såkalte ACER-saken hadde sin storhetstid mot slutten av fjoråret og starten av dette året. Spørsmålet var om Norge skulle slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke, der EUs energiunion ACER er en del (Agency for the Cooperation of Energy Regulators), og hva dette i så fall ville innebære for ting som norsk suverenitet og norske strømpriser.

Det ble heftig debattert og skapte bredt engasjement langt utenfor EL og IT Forbundet. Særlig EU-kritiske organisasjoner og Industri Energi var svært engasjerte i saken, men også Rødt, SV og Sp var imot. EL og IT Forbundet landet for sin del på «nei takk» til ACER, først og fremst i frykt for tap av råderett over landets vannressurser, selv om forbundet understreket at de likevel i aller høyeste grad er for kraftutveksling med utlandet.

Ifølge Googles oppsummering av årets søk har ACER i år til og med vært det nest mest populære «hva er»-søket i landet, med et særdeles stort utslag 18. - 24. mars. Det var rundt da det ble klart at Arbeiderpartiets Stortingsgruppe takket ja til ACER og dermed ga Stortinget flertall i saken.

I juni ble det kjent at ACER i realiteten vil få mindre makt enn motstanderne først fryktet, rett og slett fordi EU-land også har vært litt Acer-skeptiske. Men kampen mot ACER er likevel ikke helt over, i november varslet Nei til EU at de går til ACER-søksmål mot Erna Solberg.

Og for de som er ute etter absolutt siste, ferskeste nytt om ACER, er det verdt å sjekke ut EUs egen oppdatering på området, datert 12. desember.

Bemanningsbransjen:

Bemanningsbransjen har også vært en het potet i 2018. November 2017 var det politisk streik mot bemanningsbransjen, og allerede i Nettverks første nummer ble det varslet en ny politisk streik, 6. mars. Og slik ble det. Ønsket om å forby bemanningsbransjen, i alle fall innen bygg- og anlegg i Oslofjord-området, ble også blant landets 1. mai-paroler og tema for 1. mai-taler.

I overkant av en måned senere kom det på plass endringer i arbeidsmiljøloven som stiller strengere krav rundt bruk av bemanningsbyråer. KrF var med på rødgrønn side i saken og sørget for flertall.

Temaet har blitt drøftet videre utover høsten, først på Arendalsuka. EL og IT mener det finnes andre måter å løse midlertidige behov på, som innleie mellom produksjonsbedrifter. Bemanningsbransjens representanter hos NHO er på sin side irriterte fordi de mener de er urettferdig at problemer i bygg og anleggsbransjen i Oslofjord-området skal gå utover hele bemanningsbransjen.

Les også: Manpower anser seg som et springbrett inn i arbeidslivet. Jan Olav Andersen i EL og IT mener arbeidslivet fungerte bra før bemanningsbransjen kom

Per Olaf Lundteigen (Sp) advarer mot bemanningsselskaper som nå driver og leter etter smutthull i de nye reglene som trer i kraft 1. januar 2019.

Tariffoppgjør:

Kort oppsummert var resultatet omtrent sånn her: «Alle får ei krone per time. De lavtlønte får mer. AFP skal utredes.»

EL og IT-ere var blant de mest skeptiske om vi skal dømme ut fra uravstemningen etter årets hovedtariffoppgjør. 55 prosent stemte ja, 43 prosent stemte nei. Selv om forbundslederen anbefalte ja, var altså 43 prosent ikke helt tilfredse med resultatet.

Summa summarum stemte 76,6 i hele LO ja, 21 nei.

Marsjordren fra LOs representantskapsmøte hadde vært å videreutvikle AFP i privat sektor, OTP fra første krone, «reise, kost og losji» samt økt kjøpekraft til alle. Men under forhandlingsprosessen skulle det vise seg at arbeidsgiversiden satte seg på bakbeina.

«Reise, kost og losji» vant Fellesforbundet frem på. Men det fantes en irritert motstandsbevegelse i LO som sa seg særlig kritiske til det som ble forhandlet frem på pensjonsfronten.

Nå er deler av den kampen lagt i hendene på Stortinget. I november var det politisk markering i kampen for å innføre pensjon fra første krone.

Les også: Elektromontørklubben i Caverion stilte med 54 elektrikere på markering for pensjon fra første krone

Streik x2:

Heismontører i Orona har streiket for å få tariffavtale. Streiken varte i to måneder, og endte med full seier for de streikende. Men så gikk medlemmer i montørselskapet Traftecs avdeling i Rogaland ut i streik, også de med krav om tariffavtale, og denne streiken pågår fortsatt.

– Det virker som om stadig flere ser en mulighet i å slippe unna det felles avtaleverket vi har i dette landet, bare de holder ut motstanden lenge nok. På denne måten melder man seg ut av det spleiselaget som på mange måter er den norske modellen, har EL og IT-leder Jan Olav Andersen uttalt i den anledning.

Ramunas Gudas:

Litaueren som ble skadet i en arbeidsulykke i Bærum i 2013 har fått menererstatning. Samtidig er saken henlagt og beordret gjenopptatt nok en gang. I november var det markering til støtte for Ramunas Gudas, hvor en rapport om utenlandske arbeidstakere, ulykkesrisiko og retten til yrkesskadeerstatning - i lys av saken til Ramunas Gudas - ble lansert.

Les også: Støttespillerne til Ramunas Gudas fortsetter kampen for at han skal få erstatningen han har krav på

Annet smått og godt:

• 2018 har vært «Yrkesfagenes år», som har budt på både konferanser og konkurranser om yrkesfag.

• Det er kåret nye norgesmestre i elektro og i telekom.

• EL og IT har for første gang arrangert EL og IT-uka, både for å verve nye og ta vare på gamle medlemmer

• #Metoo-regler lansert

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse