JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesfag

Disse fire kvinnene gir håp for framtida for elektrofagene

De jobber på verft, i industrien, på bygg og service og med fiber. I Møre og Romsdal velger stadig flere jenter elektrofag. Men det er plass til enda flere.
VALGTE ELEKTRO: Frida Sønderland Nustad, Line Skarsbø Grytten, Ingrid Sæther og Astrid Johanne Pilskog har alle valgt elektrofag og angrer ikke på valgene de gjorde.

VALGTE ELEKTRO: Frida Sønderland Nustad, Line Skarsbø Grytten, Ingrid Sæther og Astrid Johanne Pilskog har alle valgt elektrofag og angrer ikke på valgene de gjorde.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg valgte elektro, sier Ingrid Sæther (20). Hun har vært elektrikerlærling i bedriften EL 24 i to og et halvt år, og fikk for få dager siden fagbrev som elektriker.

Ingrid, telemontørlærling Astrid Johanne Pilskog (18) og TAF-lærlingene Line Skarsbø Grytten (19) og Frida Sønderland Nustad (18) sørger sammen med flere andre jenter for at Møre og Romsdal ligger langt over landsgjennomsnittet når det gjelder å få jenter til å velge utradisjonelle yrker.

– Vi har i mange år prøvd å få jenter, men også gutter til å velge utradisjonelle yrker, sier rådgiver i elektrofag i Møre og Romsdal, Åse Riksfjord.

Langt over snittet

Øyvind Myhra er daglig leder på Opplæringskontoret for elektrofag i Spjelkavik utenfor Ålesund og representerer arbeidsgiverne i Nelfo.

– Andelen nye jenter i elektrofagene er på 14 prosent. Vi synes fortsatt det er lavt, sier Myhra.

Det er mye høyere enn landsgjennomsnittet, som ligger på mellom tre og fire prosent.

– Et hav av muligheter

– Det har vært en gledelig økning i kvinneandelen. Dere på opplæringskontoret har vært flinke og tatt med jenter på stands. Det er viktig, mener Åse Riksfjord.

– Men innsatsen for å rekruttere jenter må nok starte allerede på ungdomsskolen. Foreldrene er ikke noe problem, men jeg opplever at lærerne henger litt etter og ikke fremsnakker yrkesfag.

– Det som er fint med et fagbrev er at det vil du alltid ha med deg, uansett hvordan ting går. Du får lønn under utdanning, du kan gå videre og ta mer utdanning hvis du vil, kort sagt er det et hav av muligheter, mener Riksfjord.

En bevisst satsing

I Møre og Romsdal har de bevisst satset på jenter i forbindelse med rekruttering til elektro- og datafagene. På utdanningsmessen i Ålesund i slutten av januar var det nettopp disse fire jentene som sto på stand for å fortelle om mulighetene med disse utdanningene.

– Jeg visste ikke om muligheten for å ta TAF (Teknisk Allmenne Fag) før i 10. klasse. Første halve året som lærling var jeg på verft, det var litt tøft. Nå er jeg i Tennfjorden. Der er det veldig bra, forteller Line Skarsbø Grytten, som tenker at hun skal videre og bli enten politi eller ingeniør når læretida er over.

– Jeg liker godt at yrket er litt aktivt, forteller Astrid Johanne Pilskog.

– Det er jo alltid noen som trenger mer bredbånd.

– Et spennende fylke

Øyvind Myhra sier det er stor spennvidde blant Nelfo-medlemsbedriftene i Møre og Romsdal. Det er verftsindustri, havbruk, maritime næringer, bygg og anlegg.

– Det er et spennende fylke fordi det er så mye forskjellig, sier han.

Opplæringskontoret har for tiden 415 fortløpende lærlingkontrakter, 172 går 1. året.

– Bedriftene skriker etter lærlinger og forrige år var det rekordhøyt inntak, forteller Myhra.

– For mange bedrifter er det en utfordring at så mange går videre på høyere utdanning.

Håper på jentenettverk

Nylig presenterte Nelfo og EL og IT Forbundet en felles støtteordning for rekruttering av kvinner til elektrobransjen.

De har satt av én million kroner til tiltak som skal styrke rekruttering og beholde kvinnene som allerede er i bransjen.

Støtten er organisert gjennom partenes fellesordning, ELBUS, og gis til lokale organisasjoner i EL og IT og Nelfo.

Det har inspirert blant andre EL og IT-lederen i distriktet, Bjørnar Dahle, som var på den samme utdanningsmessa i januar.

– Jeg håper vi kan få etablert et nettverk for jentene i Møre og Romsdal, både de som i dag er lærlinger og de som jobber i yrkene våre, sier Dahle.

Jentene som har møttes på Opplæringskontoret for en prat om mulighetene, nikker og er enige.

– Ja, det hadde vært interessant å være med i et sånt nettverk, sier Line Skarsbø Grytten.

OPPLÆRING: Opplæringskontoret for elektrofag håper at flere jenter vil velge fagene i åra framover. Åse Riksfjord og Øyvind Myhra mener det er lurt å velge yrkesfag.

OPPLÆRING: Opplæringskontoret for elektrofag håper at flere jenter vil velge fagene i åra framover. Åse Riksfjord og Øyvind Myhra mener det er lurt å velge yrkesfag.

Knut Viggen

Les også: Starter nettverk etter hets: – Vi må få inn flere kvinner i anleggsbransjen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse