JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drar til sjøs for å snakke om endringene i elektrobransjen

For 10. gang på 20 år inviterer Nelfo til den nasjonale elsikkerhetskonferansen om bord på Kielferga. I år skal det blant annet handle om ny teknologi og store endringer for bransjen.
SJEF: Terje Hanssen er teknisk direktør i Nelfo.

SJEF: Terje Hanssen er teknisk direktør i Nelfo.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi ønsker å spre informasjon om aktuelle temaer, samtidig som det er en sosial samling. Her møter man fagfolk fra hele bransjen, sier Terje Hanssen, teknisk direktør i Nelfo. Så langt er 230 påmeldt til konferansen.

– Vi har plass til 320 deltagere og sist gang var det ventelister, påpeker Hanssen.

Ytre aktører styrer

Rammebetingelser, regelverksutvikling og ny teknologi er stikkord for årets konferanse.

– Vi ser at ytre bransjeaktører som Amazon, Google og Facebook styrer utviklingen, samtidig som vi får nye markedssegmenter som batterier, solceller, lokal lagring og Internet of Things (IoT). Dette skjer så fort at myndigheter og regelverk kommer på etterskudd, de klarer ikke å følge med i regelverksutviklingen, mener Hanssen.

Teknologien er i stor grad tilgjengelig allerede i dag, men bransjen greier ikke å kommunisere det og kundene er ikke klar over det, sier han. Han mener et godt eksempel er de nye AMS-målerne, som gir grunnlag for å tilby løsninger innen energiøkonomisering.

– Det er egentlig en lissepasning til bransjen, sier han.

Hanssen understreker at el er en farlig vare. Derfor er Norge også et av veldig få land der fagkompetansen, krav til kvalifikasjoner og tekniske regelverk er så strengt regulert av myndighetene. Vi skal ikke lenger enn til Sverige der alle i utgangspunktet kan kalle seg elektrikere.

Sammen med Drammenregionens brannvesen har Nelfo fått inn et informativt vedlegg i NEK 400 som gjør at det er lettere og tryggere for brannfolk å slokke branner, eksempelvis slik som ASKO-brannen i Vestby i 2017, som gjorde skade for i alt 100 mill. kroner.

I 2018 kom ny versjon av NEK 400 og en revidert utgave av NEK 399. Nelfo har gjennomført kompetanseløftet hvor medlemmene får gratis tilbud om opplæring i siste versjon av normene. Nærmere 90 kurs er gjennomført og 10.000 lærlinger, montører og saksbehandlere har deltatt på disse kursene.

Elektrisk fremtid

Til første bolk låner konferansen Statnetts slagord «Fremtiden er elektrisk», som handler om teknologiutviklingen og en elektrobransje i endring. Direktør i NEK, Leif T. Aanensen, kommer for å fortelle om teknologiutviklingen og hvordan dette kan bli en plattform for ytterligere vekst i installasjonsbransjen.

– Det er viktig med gode norske standarder og at standardiseringen følger med på den teknologiske utviklingen, mener Hanssen.

Avdelingsdirektør i DSB, Anne Rygh Pedersen, kommer for å fortelle om endringer i elektrobransjen og hvilke konsekvenser dette får slik de ser det. Det pågår for tiden en stor omorganisering i DSB med blant annet 15 delprosjekter som bransjen vil bli involvert i.

Forstyrrelser i nettet

Per Erik Heimdal, avdelingsdirektør i Nkom, kommer for å fortelle om hvordan elinstallasjonene blir påvirket av at El-kraft og tele knyttes sterkere sammen.

– Fagene glir mer og mer over i hverandre og det kan bli mer fokus og forstyrrelser i nettet, elektromagnetisk støy, sier Hanssen, som trekker fram saken med Rockheim i Trondheim for en tid tilbake, der lysene på utsiden av bygget påvirket innflygingen til Værnes lufthavn.

Myndighetenes time er et innslag på sikkerhetskonferansen. Her skal det også handle om støyproblematikken man ser komme.

Sjefingeniør i DSB, Jostein Wee Grav, kommer for å snakke om elsikkerhet i en tid med raske endringer i teknologi og rammebetingelser. Det handler om lokal lagring, EU-direktiver og også nye elektrotekniske krav.

Siste bolk tirsdag skal handle om lokal produksjon og energilagring.

- Lavspenningsnettet er ikke tilpasset det dagens forbrukere forventer, forteller Terje Hanssen.

Fra NVE kommer overingeniør Eirik Eggum og førstekonsulent Andreas Bjelland Eriksen for å snakke om ny tariffutforming for uttak i distribusjonsnettet – og som tidligere nevnt hvordan man kan utnytte AMS-målerne. Det skal også handle om plusskunder og lokal lagring samt ombygging fra IT-systemer til TN-systemer i bestående nett. Det bringer temaet over på et foredrag om solcelleanlegg og senere ett om mulighetene ved innføring av 5G-teknologi.

– Raskere nett vil bli en revolusjon, konstaterer Terje Hanssen.

Normer, forståelse og tolkninger

Onsdagen starter med nyheter og tolkninger i NEK 400 og NEK 399, om elkontroll i NEK 405-serien og det blir også en kompetansediskusjon og om forsikringsselskapenes tilleggskrav, før det blir beinstrekk og fritid i Kiel.

Etter båtavgang skal det handle om rammebetingelser og bygningstekniske krav.

– Hvem har lov til å gjøre hva? Det er blitt en kjempediskusjon, sier Hanssen.

– Hele poenget med konferansen er at det skal være en arena der elektrobransjen får førstehånds informasjon om det som rører seg akkurat nå, sier han.

Selv om dette er en konferanse i Nelfo-regi oppfordrer Hanssen oppfordrer også EL og ITere til å melde seg på.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse