JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL & IT advarer mot nedsalg i statlige selskaper

Forbundssekretær Henning Solhaug forstår ikke poenget med å bytte langsiktig eierskap med kortsiktige investeringer.
KRITISK: Forbundssekretær Henning Solhaug (t.v.) er sterkt kritisk til at det åpnes for nedsalg av aksjer i statlige selskap, som blant annet Telenor.

KRITISK: Forbundssekretær Henning Solhaug (t.v.) er sterkt kritisk til at det åpnes for nedsalg av aksjer i statlige selskap, som blant annet Telenor.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi ser at H-Frp-regjeringen ikke er opptatt av nasjonal kontroll, men i stedet vil overlate mest mulig til private eiere. En slik utvikling vil vi advare mot, sier Henning Solhaug, forbundssekretær i EL & IT Forbundet.

Han fulgte næringsminister Monica Mælands fremleggelse av eierskapsmeldingen i dag og likte dårlig det han hørte.

Men for Solhaug var budskapet ikke særlig overraskende. Høyre og FrP-regjeringen har fra dag én vist at omsorgen for private kapitaleiere overskygger alt annet.

– Regjeringspartiene er opptatt av å styrke markedskreftene og eierskapsmeldingen bare understreker det. Når vi snakker om selskap som Telenor, er det et rent ideologisk utsagn å hevde at private eiere er bedre enn offentlige, sier Solhaug.

– Om staten selger seg ut, vil kjøperne være investeringsfond eller finansinstitusjoner, de vil verken være aktive eiere eller langsiktige eiere.

Forkjemper

EL & IT Forbundet og LO går sterkt imot nedsalg i statlige aksjeselskap fordi offentlig eierskap er viktig i en globalisert markedsøkonomi. EL & IT Forbundet har tradisjoner for å framsnakke offentlig eierskap, og har markert seg som kanskje LO-familiens aller sterkeste forkjemper for dette.

– Vi er opptatt av statlig eierskap fordi vi tror at det gir mer langsiktighet. Den norske staten er i tillegg kapitalsterk og trenger ikke å selge seg ned. Den kan ha langsiktighet som du ikke vil få med en få med en eventuell ny finansiell investor, sier Solhaug.

– For meg virker det ikke logisk for den norske stat å selge ut eierandeler i et viktig infrastrukturselskap som Telenor, for så å plassere pengene sine i utenlandske fond, der man kun er passive/finansielle eiere, særlig ikke når utbygging av nett, tjenester og beredskap står sentralt, mener Solhaug.

Mer usikkerhet

Meldingen signaliserer også omfattende salg av statens eierandeler i Mesta, Entra, Flytoget, Hydro med mere. Han tror konsekvensen av en slik melding og åpning for nedsalg i en rekke statlige selskap er økt usikkerhet om selskapenes framtid. Usikkerheten vil selvsagt også ramme ansatte og kunder.

– Det man nå gjør er å fjerne den tryggheten i at staten er majoritetseier. EL & IT Forbundet har ved flere anledninger vært kritiske til en del disponeringer Telenor-ledelsen har gjort, blant annet satsingen på kjernevirksomhet og outsourcing av ansatte siste tiden, men selger staten seg ned vil denne politikken bare forsterkes. Regjeringen sier de ikke har dårlig tid, men omfattende utsalg av statlig eierskap vil bety at selskapene går på billigsalg, sier Henning Solhaug. Han mener Telenor er mye bedre tjent med Staten som en majoritetseier enn som en 34 prosent-eier med såkalt negativ kontroll.

Sterkere styring

– Jeg skjønner at ledelsen kan føle det mer bekvemt med finansielle eiere enn en stat som kan finne på å stille krav og forventninger, slik vi har sett tidligere næringsministere gjøre, men selskapene er ikke til for godt betalte direktører og styreledere, sier Solhaug.

– Offentlig eierskap gir et potensial for sterkere politisk styring og offentlig kontroll av verdiene, konstaterer Henning Solhaug.

– Det er ingen grunn til å tro at Telenor vil være et bedre selskap med private finansielle eiere. Går det som Mæland ønsker vil en betydelig større del av avkastningen fra selskapet gå ut av landet. Salg vil bety tap av eierskap, inntekter og andel av selskapets verdiøkning, sier Solhaug, som viser til at Telenor, før privatiseringen, var helt i verdenstoppen i forskning og utvikling.

– Vi var i sin tid imot privatiseringen av Telenor og andre statlige selskaper, fordi vi fryktet redusert kontroll og mindre til forskning og utvikling. Dette er et skritt videre. Selv om regjeringen sier at de ikke har det travelt, sender det et klart signal om at man skal ut og det vil føre til et omfattende billigsalg av selskapene, sier Henning Solhaug.

– Regjeringspartiene er opptatt av å styrke markedskreftene og eierskapsmeldingen bare understreker det.

Henning Solhaug, EL & IT Forbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse