JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet gjør nytt forsøk på å få LO-kongressen til å si opp EØS-avtalen

EL og IT Forbundet vil følge opp eget landsmøtevedtak om EØS-avtalen på LO-kongressen i mai.
KONGRESS-FORSLAG: Jan Olav Andersen framhever kampen for å rette opp skjevheter på pensjon, tillitsvalgtes kår og offentlig eierskap som viktige forlsag EL og IT vil fremme for LO-kongressen i 2021. Interessant er også forslaget om at LO-kongressen må komme før partienes landsmøter.

KONGRESS-FORSLAG: Jan Olav Andersen framhever kampen for å rette opp skjevheter på pensjon, tillitsvalgtes kår og offentlig eierskap som viktige forlsag EL og IT vil fremme for LO-kongressen i 2021. Interessant er også forslaget om at LO-kongressen må komme før partienes landsmøter.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Ja, vi vil følge opp vårt eget landsmøtevedtak fra 2019, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

«Norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler.» Dette ble vedtatt enstemmig på de to siste LO-kongressene, både i 2013 og den i 2017.

EL og IT Forbundet mener dette ikke er nok for å beskytte norsk arbeidsliv mot blant annet sosial dumping og er ett av tre forbund som har egne vedtak på å si opp avtalen. Fellesforbundet har bedt regjeringen om å utrede EØS-avtalen og mulige alternativer, og skrev tidligere i år brev til statsminister Erna Solberg for å be om en offentlig utredning.

Avgjøres 16. november

Forbundsstyret i EL og IT Forbundet har denne uka vært samlet over to dager for å sy sammen forslagene de ønsker å fremme til LO-kongressen i mai neste år.

16. november vil det avgjøres på hvilken måte kongressen skal avvikles, fysisk, delt eller digitalt, eller en kombinasjon.

Men forslagene til kongressen er på vei og 1. november er dødstrek for innsending av forslag til LO.

I tillegg til EØS står pensjon, styrking av tillitsvalgtes rettigheter og offentlig eierskap til infrastruktur øverst på en lang liste med EL og IT-forslag.

– Blant de 350-400 forslagene vi hadde inne til vurdering var det stor bredde og viste at det er et voldsomt engasjement blant våre medlemmer og tillitsvalgte, sier Jan Olav Andersen.

Mange av forslagene handlet om pensjon og det er et sterkt ønske om å rette opp skjevheter i dagens pensjonsordninger.

Forbud mot bemanningsbransjen

EL og IT Forbundet har over flere år engasjert seg i kampen for å regulere bemanningsbransjen. Til LO-kongressen fremmes forslag om at LO skal jobbe for et forbud.

EL og IT mener også at myndighetene må ta et større ansvar for å bedre rekrutteringen til yrkesfag med et særlig fokus på å rette opp den skjeve kjønnsbalansen.

Vil flytte kongressen

EL og IT Forbundet fremmer også forslag om at LO-kongressen for framtiden må avvikles tidligere på året, slik at ikke kongressen - som nå - arrangeres etter de politiske partienes landsmøter. Dette for at LO-kongressen skal kunne ha påvirkning på partienes politikk.

– Det er et interessant forslag. Det er bedre at vi, som den brede folkebevegelsen vi er, påvirker partiene og ikke omvendt, sier Jan Olav Andersen.

Boikott av Israel

På forrige kongress fikk EL og IT forbundet også flertallet med seg på et vedtak om at LO skal arbeide for en boikott av Israel. Andersen mener LO-ledelsen har oppfyllt dette, blant annet ved å fremme boikott-forslag under ITUC-konferansen i 2018.

– Vi regner med at denne linja blir videreført på kongressen neste år, sier Andersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse