JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Energimeldingen legges frem

EL og IT Forbundet vil bygge strømnettet raskere

Forbundsleder Jan Olav Andersen hilser regjeringsoppnevnt utvalg som skal se på raskere utvikling av strømnettet velkommen.
ENIGE: Adm. direktør i Energi Norge, Knut Kroepelin (t.h.) og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, er enige i at strømnettet må bygges ut raskere. Her fra et møte i 2019.

ENIGE: Adm. direktør i Energi Norge, Knut Kroepelin (t.h.) og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, er enige i at strømnettet må bygges ut raskere. Her fra et møte i 2019.

Leif Martin Kirknes (arkivfoto)

knut.viggen@lomedia.no

Fredag presenterer energiminister Tina Bru stortingsmeldingen om langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser.

Torsdag ble det kjent at regjeringen nedsetter et ekspertutvalg, under ledelse av Enova-direktør Nils Kristian Nakstad, for å svare på hvordan strømnettet kan utvikles raskere og til en lavere pris for kundene.

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, sier dette er noe forbundet har etterlyst lenge.

– Det er helt nødvendig at vi etablerer et enklere system for å kunne bygge ut strømnettet raskere enn i dag, sier han.

Andersen viser til at den offentlige debatten de siste årene nesten utelukkende har dreid seg om konflikter rundt kraftproduksjon, som utbygging av vindkraft på land, mens det har vært stille rundt nettutbyggingen.

– Det handler ikke bare om å bygge nye nettforbindelser, men å utnytte nettet smartere enn det vi gjør i dag, sier forbundslederen.

– Det er mange sider ved denne diskusjonen som er viktig å gjøre nå.

Han viser blant annet at det planlegges for bygging av batterifabrikker og annen industri der nok tilgang på strøm vil være helt avgjørende for etablering.

I tillegg endres forbruksmønsteret - elbillading er et eksempel - som gjør at etterspørselen etter store mengder strøm over korte tidsintervaller vil øke.

– Der kommer også diskusjonen om effektprising inn. Vi er for å finne løsninger som gjør at forbruket spres utover døgnet, sier Andersen.

Mye lest: Norge kan i framtiden tjene mer penger på ren energi, enn vi har tjent på olje, mener ansatterepresentant Bjørn i Nexans

Nettet er mest kritisk

EL og IT Forbundet er på linje med arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge, som også har mottatt nyheten om etableringen av ekspertutvalget velkommen. Nettet vil være den mest kritiske faktoren for å lykkes med elektrifisering og industriutvikling de kommende årene, mener Energi Norge.

– Nettkapasiteten er den mest kritiske faktoren for elektrifiseringen av Norge. Strømnettet vil være nøkkelen til både klimatiltak, industriutvikling og nye arbeidsplasser over hele landet. Da må vi kunne bygge ut nettet raskere enn i dag, samtidig som vi ser på hvordan det eksisterende nettet kan utnyttes mer effektivt, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Han viser til at det i dag kan ta mer enn 10 år fra en ny kraftlinje planlegges, til myndighetene gir konsesjon og nettet er ferdig bygget. Samtidig merker nettselskapene en voldsom pågang fra aktører innen elektrisk transport, batteri- og hydrogenproduksjon, datalagring og annen industri.

– Det er betydelige ønsker om levering av fornybar energi som nettselskapene ikke klarer å innfri med dagens regulering og tidkrevende konsesjonsprosesser. Derfor er det svært positivt at utvalget skal se på tiltak her. Men vi kan ikke sitte stille og vente på utvalgets arbeid det neste året. Vi må jobbe parallelt med raskere beslutninger og mer kundevennlige prosesser, sier Kroepelien.

Aktuelt: Bru venter mer bråk om kraftutbygging: – Det kommer til å være en av de heteste debattene

– Må endre regelverket

Han peker samtidig på behovet for å holde kostnadene så lave som mulig gjennom samfunnsøkonomisk effektive løsninger, ettersom strømnettet betales av brukerne.

– Ved siden av behovet for å bygge nytt nett raskere, er det et stort potensial for å utnytte kapasiteten i dagens nett bedre. Da trenger vi mer fleksible styrings- og informasjonssystemer. Paradokset er at nettselskapene straffes økonomisk for å ta i bruk ny teknologi og nye løsninger som kan redusere kostnader. Her må det gjøres noe med regelverket, fastslår Kroepelien.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse