JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet vil fortsatt ut av EØS

Et forsøk på å moderere EL og IT Forbundets motstand mot EØS, ble avvist av landsmøtet.
Leder i Heismontørenes fagforening, Markus Hansen, fikk landsmøte i EL og IT Forbundet med seg på fortsatt å kreve at Norge sier opp EØS-avtalen.

Leder i Heismontørenes fagforening, Markus Hansen, fikk landsmøte i EL og IT Forbundet med seg på fortsatt å kreve at Norge sier opp EØS-avtalen.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

Siste dag av EL og IT Forbundets landsmøte var viet avstemninger blant annet over nytt handlingsprogram.  

Før landsmøtet var det spenning knyttet til om forbundet ville endre EØS-standpunktet sitt. Men vedtaket fra landsmøtet er soleklart: «EL og IT Forbundet har som mål at Norge sier opp EØS-avtalen.»

Setningen var fjernet

I det opprinnelige forslaget til handlingsprogram som ble lagt fram for landsmøtet var ikke dette presisert. Tvert imot var setningen: «EL og IT Forbundet […] krever derfor at EØS‐avtalen sies opp og erstattes av en handelsavtale med EU», fjernet.

Leder i Heismontørenes forening, Markus Hansen, fremmet derfor forslag om å føye til: «EL og IT Forbundets mål er å si opp EØS-avtalen.» Dette fikk han et nesten enstemmig landsmøte med på. Markus Hansens forslag ble vedtatt mot én stemme.

Ny debatt

- Jeg har ikke noe problem med det vedtaket, sier avtroppende forbundsleder Jan Olav Andersen. Han har vært en fagbevegelsens mest markerte EØS-motstandere, men har gitt uttrykk for at Brexit har gjort at en må se nøyere på konsekvensene av en EØS-utmelding.

- Det vedtaket som nå er gjort betyr at det må bli en bred EØS-debatt i forbundet når utredningen om EØS blir lagt fram, sier Andersen.

Utredningen Andersen sikter til, er EØS-utvalget som regjeringen har satt ned. Det er ledet av Line Eldring fra Fellesforbundet, og skal utrede erfaringene med EØS-avtalen. Utredningen skal bli ferdig i løpet av året.

EL og IT Forbundet er et av tre LO-forbund som vil si opp EØS-avtalen. De to andre er FO og Norsk Lokomotivmannsforbund.

Urfolks rettigheter

Kraftdebatten har preget landsmøtet, og i handlingsprogrammet er det gjort noen justeringer. Forbundet har et klart standpunkt for å bygge ut mer kraft, men ikke uten forbehold. I vedtaket fra landsmøtet heter det nå: «Det store behovet for utbygging av kraftproduksjon og infrastruktur må også veies opp mot andre samfunnshensyn og interesser. Det må være et mål at det grønne skiftet ikke skal skje på bekostning av urfolksrettigheter eller naturens bæreevne.»

Åpner for atomkraft

I handlingsprogrammet åpner også EL og IT Forbundet for utbygging av atomkraft. I det gjeldende arbeidsprogrammet heter det at «EL og IT Forbundet ønsker ikke etablering av kjernekraft i Norge.»

I det nye handlingsprogrammet er dette endret til «EL og IT Forbundet ser at det i fremtiden kan bli aktuelt med andre fossilfrie energikilder enn det vi har i Norge i dag.

Endringen ble gjort mot én stemme.

.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse