JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT krever flere lovregulerte elektrofag

EL og IT-tillitsvalgte mener det er på tide å lovregulere flere elektrofag og ber myndighetene starte med telekommunikasjonsfaget.
ØKT STATUS: Lærlinger i telekommunikasjonsmontørfaget under yrkes-NM i Bergen i oktober. En lovregulering av yrket vil også høyne statusen og bidra til økt rekruttering til faget, tror EL og IT.

ØKT STATUS: Lærlinger i telekommunikasjonsmontørfaget under yrkes-NM i Bergen i oktober. En lovregulering av yrket vil også høyne statusen og bidra til økt rekruttering til faget, tror EL og IT.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Elektrofagene er i dag lovregulert gjennom forskrifter og håndheves av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og det lokale el-tilsyn (DLE)

EL og IT mener den høye el-sikkerheten og de få personskadene som skjer i Norge i disse bransjene skyldes at kravet til kvalifikasjoner er lovregulert.

Utvide lovreguleringen

På forbundets utdanningskonferanse, som ble avholdt denne uka, ble behovet for å utvide lovreguleringen til å omfatte også andre elektrofag enn de som er det i dag diskutert.

Det resulterte blant annet i en uttalelse der konferansen oppfordrer myndighetene, inkludert direktoratene, til å gjøre en grundig vurdering om å lovregulere flere elektrofag. Konferansen mener telekommunikasjonsmontørfaget er spesielt aktuelt, ettersom det dreier seg om arbeid på infrastruktur som både det offentlige, bedrifter og vanlige husstander er avhengig av, både i det daglige og når det oppstår krisesituasjoner.

I dag er ikke telekommunikasjonsmontørfaget lovregulert, noe som betyr at arbeidere uten utdanning kan utføre slikt arbeid i Norge.

I 2015 avdekket Arbeidstilsynet at rumenske arbeidere jobbet for 7,50 kroner timen for å bygge ut 4G-nettet for Netcom i Norge. Samtidig opplever norske selskap som Eltel og Relacom nedbemanninger og tap av oppdrag, blant annet som følge av skjev konkurranse med aktører uten egne ansatte som satser på innleie.

Mot sosial dumping

Konferansen mener en lovregulering vil virke preventivt mot blant annet sosial dumping og for et mer seriøst arbeidsliv og viser blant annet til den nettopp avsluttede streiken i NSB, hvor lokførerne krevde kvalifikasjonskrav for dem som skal kjøre tog i Norge.

– Men også innen bygg og anlegg må det stilles lovregulerte krav til kvalifikasjoner for å få lov til å utføre arbeid. All useriøsitet innen bygg- og anleggssektoren koster den norske samfunn store summer og altfor mange arbeidstakere blir grovt utnyttet og misbrukt av kyniske selskaper. Dette undergraver det seriøse arbeidsliv i Norge, heter det i uttalelsen fra konferansen.

Her er uttalelsen:

Utdanningskonferansen til EL og IT Forbundet 8. og 9. november ber myndighetene øke innsatsen for et mer seriøst arbeidsliv og skape konkurranse på like vilkår ved å lovregulere flere fag.

Vi ser i dag eksempler innen flere yrkesgrupper hvor det foregår utstrakt bruk av ukvalifiserte arbeidstakere, underbetaling og utnyttelse av denne arbeidsstyrken.

Samtidig ser vi at dette i liten grad forekommer innenfor de fag hvor kravet til kvalifikasjoner er lovregulert. Innen elektrofagene er det mange fag som er lovregulerte i dag, men det er også elektrofag som ikke er lovregulerte og her må myndighetene utvide listen over lovregulerte fag, samt styrke tilsynene.

Vi mener mange av problemene innen andre fagområder vil bli sterkt redusert dersom flere lovreguleres. Ett eksempel er den langvarige streiken innen jernbanen, hvor lokførerne krevde kvalifikasjonskrav for dem som skal kjøre tog i Norge. Men også innen bygg og anlegg må det stilles lovregulerte krav til kvalifikasjoner for å få lov til å utføre arbeid. All useriøsitet innen bygg- og anleggssektoren koster den norske samfunn store summer og altfor mange arbeidstakere blir grovt utnyttet og misbrukt av kyniske selskaper. Dette undergraver det seriøse arbeidsliv i Norge.

Elektrofagene er lovregulert gjennom forskrifter og håndheves gjennom direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og det lokale el-tilsyn (DLE). EL og IT Forbundet vil påpeke at den høye el-sikkerheten, og de få personskader vi har i Norge, skyldes at kravet til kvalifikasjoner er lovregulert.

EL og IT Forbundet har mange ganger kjempet for å beholde lovreguleringen av våre fag, og vi vil gjøre det igjen.

Utdanningskonferansen i EL og IT Forbundet oppfordrer myndighetene, inkludert direktoratene, til å foreta en grundig vurdering om å lovregulere flere elektrofag. Konferansen ber myndighetene starte med telekommunikasjonsmontørfaget. Telekommunikasjonsmontørfaget er spesielt viktig å lovregulere på grunn av disse arbeidstakernes arbeid på en del av infrastrukturen som det offentlige, bedrifter og den enkelte husstand er avhengig av, både i det daglige og når det oppstår krisesituasjoner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse