JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT vant fram med krav om tariffavtale hos Sysco AS på Stord

De møtte motstand underveis, men etter å ha truet med streik fikk de ansatte endelig tariffavtalen de hadde håpet på. Nå jubles det både sentralt og lokalt i EL og IT Forbundet.
BLIDE: Leder i Distrikt Rogaland, Arvid Erga og tillitsvalgt ved Sysco AS' avdeling på Stord, Christer Trasti, etter meklingsmøtet i Gulating Lagmannsrett i Bergen torsdag.

BLIDE: Leder i Distrikt Rogaland, Arvid Erga og tillitsvalgt ved Sysco AS' avdeling på Stord, Christer Trasti, etter meklingsmøtet i Gulating Lagmannsrett i Bergen torsdag.

Trond Løvstakken

knut.viggen@lomedia.no

– Vi må dyrke denne seieren, sier Arvid Erga. I går, torsdag 28. september, var en merkedag for lederen i EL og IT Forbundet, distrikt Rogaland. Da kunne han notere en svært gledelig utgang på en sak som lett kunne ha endt med streik og konflikt, men som i stedet ga full seier til EL og IT Forbundet.

Ni EL og IT-medlemmer, som jobber i Stord-avdelingen til IT-selskapet Sysco AS, fremmet før sommeren krav om tariffavtale, blant annet for å få på plass en tariffbasert pensjonsordning (AFP). Bedriften svarte ikke på dette og heller ikke på purringen som fulgte. 2. august kom siste purring, med én ukes varsel om plassfratredelse.

– Da fikk vi endelig livstegn fra ledelsen. De ba om et møte, forteller Arvid Erga.

Møtet ble avholdt, uten resultat. Litt senere tok bedriften kontakt og mente at flere av godene de ansatte hadde opparbeidet seg måtte bort hvis det skulle bli snakk om en avtale.

– Jeg sa at dette var helt uaktuelt og tok kontakt med forbundet sentralt for å få hjelp, sier Erga.

Meklingsmøte

Torsdag var det duket for meklingsmøte i Bergen, med Arvid Erga, tillitsvalgt Christer Trasti og forbundssekretær Trond Løvstakken som representanter for EL og IT. Fra Sysco møtte blant annet toppsjef i selskapet, Gunder Sønstebye.

– På forhånd var jeg ikke særlig optimist og hadde nærmest forventet et brudd. Jeg tror mye ble løst av mekleren, som ved starten av møtet sa at "dette kravet var jo et helt ordinært krav". Det bidro til at skuldrene ble senket og det endte heldigvis med at Sysco undertegnet avtalen, sier Erga.

Sysco og EL og IT ble også enige om å videreføre alle tidligere goder, i tillegg til at EL og IT-medlemmene får AFP. – De tok oss i hånda og takket for et godt møte. De har også bedt om hjelp til å utarbeide et nytt lønnssystem for avdelingen. Dette både opplevdes og føltes som en seier, sier Arvid Erga.

Han takker særlig forbundssekretær Trond Løvstakken og forbundet sentralt for bistand. Erga roser også tillitsvalgt Christer Trasti.

– Han har stått i stormen hele veien og hatt det tøft. Han representerer ni av ialt 17 ansatte på Stord og det er klart at i en slik sak settes ofte organiserte og uorganiserte opp mot hverandre, forklarer Erga.

Blir lettere

Det norske selskapet Sysco AS, som blant annet tilbyr programvareutvikling og drift av IT-systemer, har spesialisert seg innen energi og databaser. Avdelingen på Stord er en avdeling Sysco i sin tid kjøpte av Sunnhordland Kraftlag (SLK) - nå Haugaland Kraft. Sysco har hovedkontor i Haugesund og avdelinger på Stord, i Stavanger, Bergen og Oslo og har rundt 160 ansatte.

Nå håper Arvid Erga at tariffavtalen på Stord kan åpne opp for at det blir flere organiserte EL og ITere i selskapet.

– Når flere av de ansatte ser at dette går bra, blir det langt lettere å organisere, sier Erga.

Utfordrende bransje

Distriktslederen, som selv har bakgrunn fra IKT-bransjen, sier han bruker en god del tid på oppsøkende virksomhet rundt om i fylket, i rekrutteringsøyemed. Han sier IKT-bransjen er en utfordrende bransje å organisere i, men at det ikke er umulig å nå frem, med god argumentasjon.

Arvid Erga ser noen fellestrekk.

– Vi møtes ofte med at "vi har langt bedre ordninger fra før". Samtidig mangler mange av de ansatte grunnholdningene du finner blant annet hos elektrikere og energimontører rundt dette med organisering og tariffavtaler. En ensidig avtale kan jo sies opp når som helst og goder trekkes tilbake over natten. En tariffavtale er en forpliktende avtale mellom to likeverdige parter, forklarer han.

– Det er lite kunnskap om tariffavtaler i bransjen og ganske mye frykt for organisering, ofte helt ubegrunnet. Noen sjefer sier de foretrekker individuell avlønning, mens realiteten er jo at de kaster bort mye tid og krefter på dette og at de i tillegg til store lønnsforskjeller skaper misnøye blant de ansatte. Med tariffavtale får de forutsigbarhet, en part å forholde seg til og et fast opplegg for lønnsforhandlinger. Hadde jeg vært sjef hadde jeg gått for tariffavtale, sier Erga.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse