JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT vil ha endringer i anbudsreglementet

EL og IT mener reglene må endres i etterkant av Statnett-avsløringene. – Krav om å ha egne ansatte må inn i prekvalifiseringskravene, sier Jan Olav Andersen.
KONTROLL: Jan Olav Andersen etterlyser mer kontroll og strengere straffer etter at det ble kjent at bosniske arbeidere jobbet på doble kontrakter på et Statnett-prosjekt på sørvestlandet.

KONTROLL: Jan Olav Andersen etterlyser mer kontroll og strengere straffer etter at det ble kjent at bosniske arbeidere jobbet på doble kontrakter på et Statnett-prosjekt på sørvestlandet.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Fredag kveld kom nyheten om at Statnett har avdekket at bosniske arbeidere ansatt hos en kanadisk entreprenør på et prosjekt i Rogaland måtte betale halve lønna til det bosniske selskapet som formidlet jobben i Norge.

– Dette er moderne slaveri, tordnet forbundslederen til NRK.

Søndag tok saken en enda mer dramatisk vending da det ble kjent at de 22 bosniske montørene vil bli sagt opp. Det kom frem i et intervju med bosniernes arbeidsgiver i en bosnisk nettavis samme dag.

Les: Bosniske Statnett-arbeidere sies opp.

EL og IT Forbundet undersøker nå muligheten for å hjelpe de oppsagte bosniske arbeiderne som utførte arbeid for Statnett i Rogaland, via blant annet sine internasjonale kontakter.

EL og IT er medlem av Building and Woodworkers International (BVI), som representerer mer enn 12 millioner arbeidstakere over hele verden. Organisasjonen har også medlemsforbund i Bosnia.

Anonymt tips

Det var Statnett selv som avdekket de alvorlige forholdene i arbeidskontraktene til de bosniske ansatte hos en av Statnetts entreprenører, kanadiske Valard Construction. Det skjedde i forbindelse med en undersøkelse av arbeidsforholdene på et av Statnetts prosjekter på Sør-Vestlandet, etter at Statnett fikk et anonymt tips om at alt ikke var som det skulle.

Valard har bemannet prosjektet ved hjelp av ansatte fra ulike selskap i en rekke land, deriblant Bosnia. I kontraktene mellom de ansatte fra Bosnia Hercegovina og deres arbeidsgiver i hjemlandet, og som også regulerer forholdene når de arbeider for andre entreprenører, ble det avdekket flere alvorlige uregelmessigheter i klar strid med Valard Constructions kontrakt med Statnett.

"Kontraktene inneholder betingelser og forpliktelser som er svært urimelige for de ansatte, både med hensyn til kontraktens varighet og gyldighet, og konkrete lønnsforhold. Kontrakten innebærer at de ansatte skal tilbakebetale halvparten av utbetalt lønn til en konto i hjemlandet og at de er forpliktet til dette i fem år. Kontraktene er også i praksis uoppsigelige. Konsekvensene for de ansatte ved ikke å overholde kontraktene er svært alvorlige, og kan innebære at selskapet de er ansatt i har rett til å ta beslag i arbeidernes hjem, i tillegg til flere andre fullstendig uakseptable sanksjoner", heter det i pressemeldingen Statnett la ut fredag kveld.

Dialog med Statnett

Jan Olav Andersen sier forbundet er blitt holdt underettet av Statnett i forkant av publiseringen av pressemeldingen, og de har fortsatt dialogen og erfaringsutvekslingene de siste dagene.

– Mitt inntrykk er at Statnett tar dette veldig seriøst. Dette er også blitt meldt til Arbeidstilsynet, sier Andersen.

– Burde ikke Statnett ha avdekket dette tidligere?

– Dette viser i alle fall én ting. Nå må vi få inn i et offentlig anskaffelsesverk at bedrifter som skal utføre slike jobber skal ha egne ansatte. Det bør inn i prekvalifiseringskravene, sier Jan Olav Andersen.

Anbud uten ansatte

Linjebygging krever spesialisert arbeidskraft, som i stor grad må hentes utenlands.

– Dette dreier seg i stor grad om seriøse fagfolk som har gjort og som gjør en god jobb mange steder i verden, også her i Norge. Så er det synd at vi ikke her til lands har bygd opp egen kompetanse på dette området, men det blir en annen diskusjon, sier Andersen.

Han synes han ser tegn i tiden på at stadig flere anbydere melder seg på i kampen om oppdragene uten å ha egne ansatte. Det er en utvikling Andersen og EL og IT Forbundet har advart mot gjentatte ganger.

– Dette er ikke det første eksemplet vi har sett på denne type doble kontrakter, sier Jan Olav Andersen og viser blant annet til saken med de bulgarske elektrikerne i 2015 som jobbet på et sykehusprosjekt i Bergen og som til slutt måtte be Kirkens Bymisjon om hjelp for å få mat fordi de ikke hadde fått lønn.

Les: Her signerer Haukeland-bulgarerne lønnskravet.

– Vi er inderlig forbanna lei over at hver gang slike ting blir avdekka er det arbeidsfolk som må betale, sier Jan Olav Andersen.

Statnett: – Fullstendig uakseptabelt

Statnett forventer at Valard Construction retter opp forholdene omgående. Rettighetene til de berørte arbeiderne blir prioritert.

– Dette er meget alvorlige forhold og fullstendig uakseptabelt for Statnett. Vi holder vår kontraktspartner ansvarlig for forholdene og forventer at det ryddes opp umiddelbart. Dette er klare brudd på vår kontrakt, herunder de etiske retningslinjer som våre leverandører er pliktig til å følge. Samtidig understreker vi overfor vår kontraktspartner at dette ikke på noen måte skal gå ut over arbeiderne og deres familier, som uforskyldt har havnet i en svært krevende situasjon, sier konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett.

– Forholdene er meldt til Arbeidstilsynet og Statnett vil bistå myndighetene med å følge opp forholdene, samtidig som vi gjennom vår kontraktsoppfølging krever at Valard Construction sørger for at forholdene blir rettet omgående. Vår første prioritet er nå å ivareta rettighetene til de berørte arbeiderne, understreker Vardheim.

– I den videre oppfølging vil vi også fortsette dialogen og erfaringsutvekslingen med norsk fagbevegelse, sier Vardheim.

– Statnett har for tiden en rekke utbyggingsprosjekter over hele landet, og har i sine kontrakter klare regler for hvordan de som arbeider på våre prosjekter skal ha ryddige arbeidsforhold og en trygg arbeidshverdag, i tillegg til egne etiske retningslinjer. Statnett håndhever disse bestemmelsene gjennom jevnlige kontroller. Det var under en slik kontroll de svært alvorlige forholdene ble avdekket. Alle entreprenører har etter kontraktene det primære ansvaret for at regelverket følges, og plikter selv å følge dette opp med egne kontroller i forhold til egne ansatte og ansatte hos underentreprenører, heter det i pressemeldingen fra Statnett.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse