JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT vil myke opp kamp-reglene for LOs tillitsvalgte

EL og IT har levert mange innspill til arbeidet med ny hovedavtale.
DIGITALMØTE: Korona gjorde sakslisten på representantskapsmøtet noe kortere enn ønskelig, men Hans-Christian Gabrielsen (t.h.) håper det er mulighet for fysisk møte ved neste korsvei, som er nærmere sommeren. T.v. Trude Tinnlund, Roger Heimli Haga.

DIGITALMØTE: Korona gjorde sakslisten på representantskapsmøtet noe kortere enn ønskelig, men Hans-Christian Gabrielsen (t.h.) håper det er mulighet for fysisk møte ved neste korsvei, som er nærmere sommeren. T.v. Trude Tinnlund, Roger Heimli Haga.

Jan-Erik Østlie

leif.kirknes@lomedia.no

LOs hovedavtaler er i ferd med å gå ut. 31. desember 2021 er utløpsdatoen for både Spekter- og NHO-avtalen, som ble iverksatt i januar 2018. Derfor må LO starte arbeidet med ny avtale.

Til dagens digitale representantskapsmøte var det sendt inn 43 forslag. Det ble stemt for at disse skulle oversendes til sekretariatet for vurdering.

Mange av forslagene kommer fra EL og IT.

Anti-tariffhopping

Blant annet ønsker EL og IT å ha inn i avtalene at medlemmer gjennom sin klubb, fagforening eller sitt forbund skal få anledning til å benytte kampmidler som gå-sakte-aksjon og streik for å videreføre opparbeidede lønns- og arbeidsvilkår i tilfeller der det bedriften ønsker å innføre ny tariffavtale i tariffperioden.

«Hovedavtalene må endres slik at virksomheter ikke kan drive tariffhopping for å redusere lønns- og arbeidsvilkårene til ansatte. Dette er spesielt aktuelt i forbindelse med konkurranseutsetting og privatisering av offentlig eide virksomheter, og ved anbud. Det er flere eksempler på at særlig ansattes pensjonsordninger blir satt under press når bedrifter skifter arbeidsgiverorganisasjon,» argumenterer EL og IT blant annet med.

LO i Trøndelag og LO i Oslo har sendt inn nøyaktig samme forslag.

Ulovlige aksjoner

EL og IT har flere forslag relatert til arbeiderkamp. Forbundet ønsker å få avtalefestet med NHO at sympatistreiker kan gis begrenset varighet og avsluttes uavhengig av om hovedkonflikten fortsetter.

Forbundet ønsker også i større grad å skjerme tillitsvalgte. Dagens tekst «Det er uforenlig med arbeidsgivers og de tillitsvalgtes plikter å tilskynde eller medvirke til ulovlig konflikt. De tillitsvalgte har heller ikke anledning til å nedlegge sine verv i forbindelse med slik konflikt» ønsker EL og IT strøket.

«De tillitsvalgte må kunne stå like fritt som arbeidsgiverne til å begå ulovlige aksjoner,» argumenterer EL og IT.

Oppsigelsesvern

De ønsker også generelt å styrke oppsigelsesvernet til tillitsvalgte, og ønsker at oppsigelse eller avskjed på grunn av tillitsverv, med visse unntak, skal være ansett som usaklig, og at oppsigelse eller avskjed av tillitsvalgte skal anses å ha grunn i tillitsverv med mindre noe annet gjøres overveiende sannsynlig. Unntakene EL og IT er snakker om, er forhold som står i dagens hovedavtales punkt 5–11.

«Tillitsvalgte skal kunne utføre sine oppgaver som tillitsvalgt uten frykt for oppsigelse. Det må påhvile bedriften å dokumentere at en tillitsvalgt skal sies opp for andre grunner enn det å være tillitsvalgt,» forklarer EL og IT, som mener tillitsvalgte bør ha minst samme vern som gjelder for oppsigelse av syke i arbeidsmiljøloven.

Schindler-saken

Det hører med til historien at EL og IT har hatt flere konflikter av denne typen. Nylig representert ved heiskonflikten i Schindler, der både selskap og klubb ble dømt i arbeidsretten for å drive ulovlig arbeidskamp.

LO-sekretær Trude Tinnlund nevnte denne konflikten, som begynte før sommeren i fjor og tok slutt i januar i år, blant eksempler på saker av stor betydning i tariffperioden som nå går mot slutten.

– Det går mange år mellom hver gang en arbeidsgiver blir dømt for tariffbrudd, men det skjedde i denne saken. Schindler ga også avskjed og oppsigelse til to tillitsvalgte, som sterkt bidro til å forsterke konflikten. Hele situasjonen ville sannsynligvis medført flere saker i rettsapparatet, men heldigvis kom partene til enighet i januar og er enige om å legge konflikten bak seg, sa hun. Tinnlund nevnte ellers blant annet press mot tillitsvalgte, samt saker om ansiennitetsprinsipp og utvalgskrets.

Les også: Telenor trekker oppsigelsen av en arbeidstaker som ble oppsagt i 2017

Permisjon og pensjon

EL og IT har flere punkter på ønskelisten til neste hovedavtale som handler om å verne tillitsvalgte. Forbundet ønsker å gi rett på permisjon med lønn i minst en uke årlig for å delta på kurs i regi av LO/forbund/fagforening.

De ønsker at arbeidstakere som skal utdannes til tillitsverv innen fagorganisasjonen skal ha rett til tjenestefri for å delta i fagkurs eller faglig opplysningsvirksomhet, så fremt arbeidsgiver har mottatt beskjed om dette senest 14 dager i forveien. Forbundet begrunner det med at medlemmer og tillitsvalgte ofte nektes fri for å delta på kurs og opplæring.

De ønsker også at tillitsvalgte som forbundene kjøper fri må sikres pensjonsopptjening på lik linje som en lønnet arbeidstaker, at en avtale om tidsramme ikke begrenser tillitsvalgtes rett til å bruke nødvendig tid, og at tillitsvalgte skal sikres tid til å sette seg inn i drøftingssaker og foreta passende undersøkelser, vurderinger og eventuelt forberedelser.

De vil at tillitsvalgte skal sikres rett til et låsbart kontor, adgang til telefon og en normalt fungerende datamaskin med internett, og eventuelt skanner og skriver etter nærmere avtale med bedriften hvis bedriften har slikt utstyr.

Varslings-kluss

Forbundet har nye ønsker rundt permitteringer. De ønsker at rullerende permitteringer skal benyttes der det er mulig, og at partene skal drøfte om det er saklig grunn til permittering, utvelgelseskrets, antallet som skal permitteres og hvilke kriterier som skal legges til grunn for å eventuelt fravike ansiennitet.

Muligheten til å permittere med to dagers varsel må tas bort eller så må teksten skjerpes, mener EL og IT. «Vi har gjennom nedstengingen på grunn av pandemien sett at muligheten for å permittere med 2 dager varsel har i stor grad blitt misbrukt,» skriver EL og IT.

De har sett varsler med to dager helt ut i juni måned. En kan ikke si at pandemien kom som en overraskelse i juni, mener forbundet.

«Med 2 dager varsel blir det lett for arbeidsgiver å velte alle kostnadene over på den ansatte uten egen risiko. Mange av våre tillitsvalgte ble presset meget hardt fra bedriftene til å godta to dager selv om grunnlaget ikke var til stede,» forklarer de.

EL og IT peker også på at noen bedrifter misbruker varslingsbestemmelsene ved at ansatte blir kalt inn på kort varsel, samme dag, og utfører små oppdrag på et par timer, der resten av timene må føres mot Nav. De vil ha inn følgende nye punkt:

«Bedriften kan ta inn permitterte ansatte i arbeid i kortere periode jf. punkt 7. I slike tilfeller skal de aktuelle ansatte få varsel minst tre dager før, med mindre annet er avtalt mellom partene på bedriften. Ved gjeninntakelse i arbeid skal ansatte lønnes minimum for én hel dag.»

Flere punkter

Øvrige punkter EL og IT ønsker i neste hovedavtale:

• Tillegg «Ny tariffavtale i tariffperioden», sjette pkt. (det i fet tekst er forslaget): Medfører overgang til ny tariffavtale endringer i lønns- og arbeidsvilkårene, herunder pensjon, eller forskjeller i vilkårene blant dem som utfører samme arbeid, skal det forhandles om en overgangsordning som minimum sikrer en videreføring av de sosiale og velferdsmessige rettighetene, samt etablert lønnsnivå.

• Endring protokolltilførsel tilknyttet «tjenestefri for tillitsvalgte»: Ifølge LO er de aktuelle møter og forhandlinger følgende: Landsstyremøter, forbundsstyremøter, representantskapsmøter, landsmøter, kongresser, møter i LO-avdelingen, møter i fagforeningen, tarifforhandlinger, forhandlingsmøter etter § 2–3 og forberedende møter til disse. (endret fra «styremøter» til «møter» for «LO-avdelingen» og «fagforeningen», lagt til «og forberedende møter til disse».

• Tillegg under «Personellregistre og kontrolltiltak»: Innføring av overvåking- og kontrolltiltak kan bare iverksettes etter avtale med tillitsvalgte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse