JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅ BESØK: Distriktsleder Arvid Erga og forbundsleder Jan Olav Andersen sjekker ut arbeidsplassen til Aibel-klubbleder Karstein Amble Bøe.

PÅ BESØK: Distriktsleder Arvid Erga og forbundsleder Jan Olav Andersen sjekker ut arbeidsplassen til Aibel-klubbleder Karstein Amble Bøe.

Leif Martin Kirknes

«EL og IT-uka»: – Å verve er en ting, men det hjelper lite hvis det faller ut medlemmer i andre enden

Det påpeker distriktsleder i EL og IT Rogaland, Arvid Erga. Kontingentnivå var blant diskusjonene da EL og ITs forbundsleder Jan Olav Andersen møtte verfts-elektrikere i Haugesund.
2018092108400820180921130156

leif.kirknes@lomedia.no

– Jeg begynte jo på forbundskontoret for å slippe å gå med hjelm, mumler EL og ITs forbundsleder Jan Olav Andersen, for anledningen ikledd en trang og knærs oransje overall, mens han kjemper med å få den blå arbeidshjelmen til å sitte riktig.

– Og hva er det med disse brillene? For et forferdelig patent.

Sist han brukte slike hjelmer aktivt, må ha vært mens han fortsatt jobbet i Aker–konsernet på starten av 90–tallet i Bergen. I Haugesund i 2018 må han ha hjelp av Aibel-elektriker Martine Skår for å få vernebrillene til å sitte som de skal.

– Sånn, ja, det var litt bedre.

(Fortsetter under bildene)

ORANSJE: Torkil Ulvik, Karsten Amble Bøe og Lauritz Slåttebrekk kler på seg.

ORANSJE: Torkil Ulvik, Karsten Amble Bøe og Lauritz Slåttebrekk kler på seg.

Leif Martin Kirknes

PÅ ME'N: Jan Olav Andersen trer kroppen inn i kjeledress.

PÅ ME'N: Jan Olav Andersen trer kroppen inn i kjeledress.

Leif Martin Kirknes

Turné

Vi er hos Aibel, hvor forbundslederen og en liten delegasjon – som for øvrig består av distriktsleder i Rogaland, Arvid Erga, distriktets ungdomsutvalgsleder Lauritz Slåttebrekk (som også jobber i Aibel) og Torkel Ulvik fra ungdomsutvalget, samt Nettverks reporter, nevnte Martine Skår og Aibel–klubbleder Karsten Amble Bøe – går rundt og ser på ting og snakker med elektrikere.

Vi titter innom lageret, tar turen innom avdelingen som driver med reparasjon og vedlikehold, ser svære båter i tørrdokk og får til og med en sniktitt på moduler under bygging som når de er ferdige skal hektes på Heidrun–plattformen på Dvalin–feltet i Nordsjøen.

Besøket er en del av EL og IT–uka, en uke der EL og IT skal gjøre en ekstra innsats i å verve nye og ta vare på gamle medlemmer.

Før på dagen har Andersen, Erga, Slåttebrekk og Ulvik delt ut boller og informasjon utenfor selskapet Sysco, som forbundet har hatt problemer med å få en fot innenfor – dessverre ble det delt ut færre boller enn håpet, og vært på bedriftsbesøk hos Helgevold Elektro, der EL og IT har flere medlemmer og for øvrig Ulvik selv er klubbleder.

EL og IT vant fram med krav om tariffavtale hos Sysco AS på Stord

Gjengen stoppet også spontant i veikanten for å snakke med noen montører fra Get som reparerte fiber, før de besøkte en skole under rehabilitering og fikk snakket med en del uorganiserte elektrikere der.

Dagen før, det vil si tirsdag, gjorde Erga, Slåttebrekk og Bjørn Fornes fra forbundskontoret storinnsats i Stavanger i forsøk på å verve flere i det etter hvert ganske oppdelte konsernet Lyse som nå består av mange underselskaper.

(Fortsetter under bildene)

DOKK: Gjengen sjekker ut et skip i tørrdokk.

DOKK: Gjengen sjekker ut et skip i tørrdokk.

Leif Martin Kirknes

Allmøte

Tilbake til Aibel, etter å ha gått gjennom lagerbygninger, måpt over gedigne tørrdokker og krabbet gjennom en labyrint av stillaser, små ganger og smale korridorer i det kommende plattformtilbygget, blir det etter hvert tid for allmøte for den ganske store Aibel–klubben.

– Vår mulighet til å få gjennomslag for det vi kjemper for, kan leses direkte ut fra hvor mange medlemmer vi har. Det er mange som sier de ikke er medlem i EL og IT Forbundet fordi de ikke har blitt spurt. Derfor er mottoet denne uka å spørre våre kollegaer, er blant tingene Andersen sier til forsamlingen, før det åpnes for spørsmål.

Fanemarkering for streikende montører i Traftec: – Denne kampen skal vi vinne!

Av temaer er det særlig spørsmål om medlemskontingenten som peker seg ut. Den er på 1,2 prosent som går til forbundet sentralt, pluss en lokalt avtalt kontingent som går til den lokale fagforening.

Her i strøket er det samlet snakk om 1,9 prosent av totalinntekt, inklusive feriepenger og overtidsbetaling.

Det hadde vært mer spiselig hvis det var den prosentsatsen av grunnlønna, sier en, men det blir veldig mye penger når man faktorer inn de mangfoldige timer med overtidsslit.

(Fortsetter under bildene)

SVÆRE GREIER: Stort areal må til når svære ting skal bygges.

SVÆRE GREIER: Stort areal må til når svære ting skal bygges.

Leif Martin Kirknes

Distriktsleder Arvid Erga er enig i at det kan virke som mye penger, men fremhever at de 0,7 prosentene som går til lokale ting brukes på medlemmene, på alt fra møter til andre faglige og sosiale sammenkomster.

Dag (64) blir pensjonist etter imponerende innsats for etter- og videreutdanning

Erga peker på at en av årsakene til at lønna tross alt er så høy at kontingenten fremstår som høy, nettopp er fordi forbundet representerer såpass mange arbeidstakere i lønnsoppgjør at lønnsoppgjørene gir god avkastning.

Altså: kontingenten til forbundet fremstår som høy, nettopp fordi lønna er høy. Og lønna er høy fordi forbundet har mange medlemmer, ifølge Erga.

Demokratisk prosess

Jan Olav Andersen forsikrer om at pengene som kommer inn sentralt også går til fornuftige ting.

Deriblant betaler forbundet kontingent til LO, setter av penger til kampfond og streikefond, bruker penger på kurs og etter– og videreutdanning, samt bruker en god del kroner på å hjelpe medlemmer i rettssaker.

– Folk som er medlem i EL og IT og får trøbbel med arbeidsforhold, får gratis rettssak. Det er kostbart og det ville vært bortimot umulig for enkeltansatte å gå til rettssak, sier Andersen, og trekker blant annet frem at tre ansatte nylig fikk tilbake jobben i Bravida etter å ha fått rettshjelp fra EL og IT.

Gulating forkaster anke fra Bravida – oppsigelse av tre elektrikere fortsatt kjent ugyldig

(Fortsetter under bildene)

AIBEL: Allmøte.

AIBEL: Allmøte.

Leif Martin Kirknes

SNAKKER: Jan Olav Andersen.

SNAKKER: Jan Olav Andersen.

Leif Martin Kirknes

Videre fremhever Andersen at kontingenten fastsettes av demokratiske organer.

– Hvis man mener at man totalt sett betaler for mye, så kan man ta det opp i klubben som kan ta det videre. Det er flertallet som bestemmer dette. Temaet har vært oppe i landsmøtet flere ganger, men forslag om redusert kontingent eller å sette et øvre tak har ikke fått flertall, sier han.

Klubbleder Karsten Amble Bøe oppsummerer at kontingenten er den store snakkissen i klubben.

De har hatt to årsmøtevedtak på å gjøre noe med kontingenten, men har ikke har fått gjennomslag.

Bøe ser at de fortsatt har tid til å sende inn forslag så temaet eventuelt kommer på agendaen på landsmøtet i 2019.

Konflikten fra april

Det kommer også spørsmål fra medlemmene i Aibel–klubben om situasjonen ved årets samordnede lønnsoppgjør, der mange lokale krefter – som Aibel–klubben – anbefalte å stemme nei i uravstemning, mens EL og IT og LO sentralt anbefalte å stemme ja.

De er ikke særlig imponert over lønnsoppgjøret og håper på et nei i uravstemningen

(Fortsetter under bildene)

I EL og IT ble stemmetallet til slutt 55 prosent ja og 43 prosent nei. I LO var stemmetallene 76,61 ja og 21,07 nei.

– Jeg vet noen anbefalte å stemme nei. Det er greit. Klubben har rett til å være uenig. Men jeg ser det også har skapt en del forvirring der ute, sier Andersen, som repeterer hvorfor forbundet sentralt og LO mente resultatet var greit.

Kort oppsummert mener Andersen den nye ordningen vil gjøre at langt flere får AFP.

I tillegg er partene i arbeidslivet enige om at de sammen skal finne ne ny AFP–ordning som skal være klar før lønnsoppgjøret 2019.

Solid ja-flertall i uravstemningen på LO-NHO-oppgjøret

Ta diskusjonen

Så går klokken med stormskritt mot 15, da de fleste i Aibel–klubben ender sin arbeidsdag, og møtet avrundes.

Mens delegasjon ekskursjon ikke er helt ferdig for dagen ennå; turen går videre til et pizzamøte med lærlinger ved Opplæringskontoret for teknologifag på Haugalandet, der også John Helge Kallevik og Geir Ove Bernhoff, begge organisasjonssekretærer i Rogaland Elektromontørforening, møter opp, i tillegg til Alf Roald Helvik fra Aibel.

EL og IT Buskerud lokket til seg lærlinger med lokal pizza

(Fortsetter under bildene)

På vei til møtet oppsummerer Jan Olav Andersen og Arvid Erga hvordan det har gått med konseptet «EL og IT–uka», en uke satt av til verving av nye medlemmer og bevaring av gamle, så langt.

Erga poengterer at det er viktig å snakke med dem som allerede er medlemmer og å tørre å ta diskusjoner.

– I Aibel er det folk som har truet med å melde seg ut. Vi får ta roten ved det onde. Å verve er en ting, men det hjelper lite hvis det faller ut medlemmer i andre enden, det er like viktig å tette i bunnen. Det er litt av det EL og IT–uka skal handle om også, mener jeg. I distriktet har jeg ringt folk som har meldt seg ut og spurt hvorfor de har meldt seg ut, og på den måten har jeg klart å snu noen.

Andersen fastslår at kontingentdiskusjonen ikke er ny.

– Kontingentdiskusjonen er en helt legitim og grei diskusjon, og vi vet det finnes folk som er misfornøyd med kontingentnivået. Men vi har representative organ som fatter de beslutningene, som fagorganisasjonene og forbundets landsmøte. Så langt har det ikke blitt flertall for å gjøre noe med kontingenten i organene som bestemmer, fastslår han.

Ungdommen i EL og IT vil ha toårige perioder og slutt på unødig plastpakking

Utvide menyen

Arvid Erga synes konseptet med «EL og IT–uka» generelt er topp, selv om han legger til at arbeidet ikke stopper etter denne uka.

– Det er et kjempeinitiativ fra forbundet sentralt å sparke oss litt i ræva. Jeg håper vi er såpass voksne ute i distriktene at vi tar ansvar for dette selv og at vi kan bruke ledelse og andre ansatte fra forbundet og få dem til å komme hit ved behov.

At timingen var så–som–så får bare være. Det er mye som skjer i distriktet i disse dager.

Ikke minst er det ikke veldig mange dager til forslagsfristen til nevnte landsmøte.

– Man kan alltids ta en diskusjon om tidspunkt, men så må noen bare sette ned foten og si «da er det». Det passer aldri helt, sier Erga.

Ifølge Andersen har andre forbund hatt gode erfaringer med lignende konsepter.

– Det er første året vi prøver. Når vi oppsummerer, kommer vi nok til å ende på at dette skal være en årlig greie, men at vi må fastsette tidspunktet litt før så det ligger i alles kalendre fra årets begynnelse, sier han.

Andersen er også åpen for å «utvide menyen litt»

– Mye av det vi får rapporter fra uka om har vært bra. Men neste gang skal vi prioritere å være mer synlige i media med utspill, saker og leserbrev, så vi også synliggjør oss utenfor, sier han.

Slik bidro Geir «Mythbuster» Aasen til verving av 300 IT-arbeidere

LÆRLINGER: Disse møtte opp på lærlingmøte på onsdag.

LÆRLINGER: Disse møtte opp på lærlingmøte på onsdag.

Leif Martin Kirknes

FOREDRAG: John Helge Kallevik.

FOREDRAG: John Helge Kallevik.

Leif Martin Kirknes

FOREDRAG: Geir Ove Bernhoff.

FOREDRAG: Geir Ove Bernhoff.

Leif Martin Kirknes

{"417239":{"type":"s","url":"/image-3.417239.8b1f689f08","cap":"SNAKKER: Jan Olav Andersen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417240":{"type":"s","url":"/image-3.417240.7061546ac4","cap":"AIBEL: Allmøte.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417243":{"type":"s","url":"/image-3.417243.fe0f51deda","cap":"PÅ ME'N: Jan Olav Andersen trer kroppen inn i kjeledress. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417244":{"type":"s","url":"/image-3.417244.64baf9cbb8","cap":"ORANSJE: Torkil Ulvik, Karsten Amble Bøe og Lauritz Slåttebrekk kler på seg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417259":{"type":"l","url":"/image-3.417259.9442a0015a","cap":"DOKK: Gjengen sjekker ut et skip i tørrdokk. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417260":{"type":"m","url":"/image-3.417260.b54eb4725d","cap":"I SAMTALE: EL og IT-leder Jan Olav Andersen og klubbleder i Aibel Karsten Amble Bøe.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417267":{"type":"l","url":"/image-3.417267.c5c0efd767","cap":"PLATTFORMBYGG: Her besøker delegasjonen elektirikere som lager tilbygg til en plattform på Dvalin-feltet på vegne av Equinor. Her jobber for øvrig også Martine Skår og Lauritz Slåttebrekk. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417273":{"type":"m","url":"/image-3.417273.4621416e22","cap":"SYSCO: Her fikk EL og IT delt ut skuffende få boller. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417277":{"type":"s","url":"/image-3.417277.8c7a995369","cap":"FOREDRAG: John Helge Kallevik.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417279":{"type":"l","url":"/image-3.417279.873983714e","cap":"LÆRLINGER: Disse møtte opp på lærlingmøte på onsdag. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417280":{"type":"s","url":"/image-3.417280.dea2988df5","cap":"FOREDRAG: Geir Ove Bernhoff.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"417239":{"type":"s","url":"/image-3.417239.8b1f689f08","cap":"SNAKKER: Jan Olav Andersen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417240":{"type":"s","url":"/image-3.417240.7061546ac4","cap":"AIBEL: Allmøte.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417243":{"type":"s","url":"/image-3.417243.fe0f51deda","cap":"PÅ ME'N: Jan Olav Andersen trer kroppen inn i kjeledress. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417244":{"type":"s","url":"/image-3.417244.64baf9cbb8","cap":"ORANSJE: Torkil Ulvik, Karsten Amble Bøe og Lauritz Slåttebrekk kler på seg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417259":{"type":"l","url":"/image-3.417259.9442a0015a","cap":"DOKK: Gjengen sjekker ut et skip i tørrdokk. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417260":{"type":"m","url":"/image-3.417260.b54eb4725d","cap":"I SAMTALE: EL og IT-leder Jan Olav Andersen og klubbleder i Aibel Karsten Amble Bøe.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417267":{"type":"l","url":"/image-3.417267.c5c0efd767","cap":"PLATTFORMBYGG: Her besøker delegasjonen elektirikere som lager tilbygg til en plattform på Dvalin-feltet på vegne av Equinor. Her jobber for øvrig også Martine Skår og Lauritz Slåttebrekk. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417273":{"type":"m","url":"/image-3.417273.4621416e22","cap":"SYSCO: Her fikk EL og IT delt ut skuffende få boller. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417277":{"type":"s","url":"/image-3.417277.8c7a995369","cap":"FOREDRAG: John Helge Kallevik.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417279":{"type":"l","url":"/image-3.417279.873983714e","cap":"LÆRLINGER: Disse møtte opp på lærlingmøte på onsdag. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"417280":{"type":"s","url":"/image-3.417280.dea2988df5","cap":"FOREDRAG: Geir Ove Bernhoff.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}