JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundets landsmøte:

EL og IT-ungdommen fikk skryt av LO-sjefen og så tok de kommandoen på landsmøtet

Fredag roste LO-leder Hans-Christian Gabrielsen EL og IT Forbundet for å være helt i front i ungdomsarbeidet sitt. I dag ga ungdommen selv svar på tiltale og entret talerstolen i stor stil.
YNGST: Emma Finnøy er landsmøtets yngste delegat.Lørdag var hun på talerstolen to ganger.

YNGST: Emma Finnøy er landsmøtets yngste delegat.Lørdag var hun på talerstolen to ganger.

Jan-Erik Østlie

knut.viggen@lomedia.no

– I går diskuterte forbundet fortida, i dag handlet det om framtida, forklarer ungdomsleder Dagfinn Svanøe. Allerede på første del, organisasjon og vedtekter, sto ungdommen nærmest i kø for å entre talerstolen.

Landsmøtets yngste delegat, Emma Finnøy (19) fra Trøndelag var ikke engang født da EL og IT Forbundet ble etablert 1. januar 1999. I dag var hun oppe på talerstolen to ganger. Emma var delegat på minilandsmøtet i februar og fikk god bruk for den treningen hun fikk der.

– Da Hans-Christian Gabrielsen sa det han sa i går, ble jeg så glad, sier Emma, som innrømmet at hun var litt nervøs før hun skulle opp på talerstolen for aller første gang, men andre gang gikk det bedre.

Og erfaringen ga mersmak.

PÅ TALERSTOLEN:  Emma Finnøy (19) fra Trøndelag er landsmøtets yngste delegat, debuterte på talerstolen og tok også en ny tur under punktet om vedtekter og organisasjon,

PÅ TALERSTOLEN: Emma Finnøy (19) fra Trøndelag er landsmøtets yngste delegat, debuterte på talerstolen og tok også en ny tur under punktet om vedtekter og organisasjon,

Knut Viggen

– I dag tar vi ungdommen mye plass og det er bra. Vi utnytta det vi lærte på minilandsmøtet og vi fikk de eldre delegatene til å mene det samme, sier hun.

Nå er hun i likhet med mange av de andre unge delegatene spent på om de får gjennomslag for de forslagene de har fremmet.

Stort engasjement

Dagfinn Svanøe, som har vært ungdomsleder siden 2015 og før dette ungdomssekretær på heltid fra 2011, kunne se at minst en tredel av dem som var på talerstolen under punktet om organisasjon og vedtekter var ungdommer (49 av 247 landsmøtedelegater er under 30 år red. anm.) og han ventet like mye engasjement på det som skulle følge.

– At de unge selv sier ungdomsarbeidet fungerer bra er ingen bombe, heller ikke at ledelsen i forbundet sier det samme, men når LO-leder kommer og uoppfordret sier det samme, så er det klart at dette er stas, sier Dagfinn Svanøe

Fra vanlig medlem til sentral tillitsvalgt

Henrik Blomvik, Møre og Romsdal, er en av delegatene som ble engasjert i ungdomsarbeidet i forbundet, først fra å være vanlig medlem, via det å bli sendt på et lokalt kurs, til å bli med i det lokale ungdomsutvalget. I dag er han en av veteranene i det sentrale ungdomsutvalget.

I dag presenterte han et forslag om at hvert av de 13 distriktene skal være representert i det sentrale ungdomsutvalget, mot 9 i dag. I tillegg må valget skje hvert andre år, men slik at halvparten er på valg hvert år. Første gang avgjøres funksjonstiden ved loddtrekning. Fratrer representanten det lokale ungdomsutvalget, fratrer vedkommende også det sentrale ungdomsutvalget. Representantene er valgbare til og med det året de fyller 30 år, heter det i forslaget.

Vil velge sine egne

Begrunnelsen er at ungdommen ønsker å velge sine egne tillitsvalgte på lik linje med at andre organ velger sine tillitsvalgte.

– Etter vår erfaring blir det skapt mer aktivitet lokalt om personen er med i DSU. Det er veldig matnyttig å snakke med ungdom fra andre distrikter for å utveksle ideer om det er flere distrikt som sitter i utvalget så er det lettere å møtes, mener Blomvik.

Kortere valgperiode vil gjøre det mulig for engasjerte ungdom å engasjere seg raskere

– Slik det er nå trenger ikke personene som sitter i det sentrale ungdomsutvalget (DSU) ha noe mandat i distriktet lokalt. Dette gjør at DSU-representanten kan ta beslutninger de ikke trenger ta ansvar for hverken lokalt eller sentralt. For å ha bedre mulighet til å kunne gjennomføre vedtak er det derfor nødvendig at det er de lokale ungdomsutvalgene som er representert i DSU. Det er også sunt for utvalgene i distriktet å ha en representant i DSU, mener Blomvik.

Tror Dagfinn får erstatter

Dagfinn Svanøe tror landsmøtet vil videreføre ordningen med en ansatt ungdomsleder i 100 prosent stilling og at det dermed vil bli valgt en etterfølger etter ham selv når han går av for aldersgrensen på ungdomskonferansen i juni, etter forslag fra ungdommen, selvfølgelig.

GLEDE: Dagfinn Homdal Svanøe, ungdomsleder i EL og IT Forbundet, er glad for engasjementet til ungdommen på landsmøtet..

GLEDE: Dagfinn Homdal Svanøe, ungdomsleder i EL og IT Forbundet, er glad for engasjementet til ungdommen på landsmøtet..

Jan-Erik Østlie

– Ungdommen er fornøyd med den ordninga vi har i dag, så er det noen gråsprengte som tror de vet bedre. Jeg vil si "never change a winning team" og det ser du også på noen av reaksjonene her på landsmøtet, sier han.

Han er glad for at mange var oppe og snakket varmt for en representant fra hvert distrikt i ungdomsutvalget.

– Vi har klart å gjøre inntrukk på landsmøtet og det virket å være bra oppslutning om ungdommens forslag, sier han.

Det endelige svaret på dette kommer mandag.

Satt i system i 2006

Skal en dømme ut fra det nestleder Vidar Hennum sa både før og etter landsmøtets gjennomgang av forslagene til organisasjon og vedtekter, ligger flere av ungdommens forslag godt an. Og han nevner særlig ordningen med en fast ungdomsleder.

Hennum sier ungdomsarbeidet i forbundet ble satt i system etter landsmøtet i 2006, hvor det ble vedtatt at de skulle ha fast ungdomsrepresentasjon i forbundsstyret. Landsmøtet i 2011 opprioriterte ungdomsarbeidet ytterligere med vedtaket om å styrke forbundskontoret med en ungdomssekretær på heltid, en funksjon som i 2015 ble omgjort til ungdomsleder.

– Jeg er rett og slett stolt over det arbeidet Dagfinn og alle de andre i ungdomsvalget har lagt ned, sa Hennum.

En tredel under 30 år

– Det er ingen tvil om at satsingen på ungdomsarbeidet bærer frukter. Vi er nå i en situasjon at faktisk en tredel av medlemmene våre er under 30 år, og uten at jeg kan belegge det med helt nøyaktige fakta, vil jeg påstå at vi er LOs «yngste forbund», sa Hennum.

– Det er faktisk sånn, at i perioden 2012 til 2018 har antall ungdomsmedlemmer økt med hele 21,5 prosent, fra 9.297 medlemmer under 30 år til formidable 11.655 medlemmer, sa han.

– Vi tok i tillegg et grep til på forrige landsmøte, da ungdomskonferansen fikk forslagsrett til landsmøtet, gjorde om ungdomssekretær til ungdomsleder og flyttet ansvaret for ungdomsarbeidet til nestleder i administrasjonen. Å legge til rette for at unge EL og IT’ere skal ha arenaer for å diskutere fag, diskutere politikk og diskutere framtida, ja det kamerater, er en del av det å bygge forbundet vårt. Vi ser at det virker, vi har engasjerte ungdommer i ungdomsutvalget, det debatteres godt på ungdomskonferansene om politiske spørsmål vi alle er opptatte av, og de ønsker å bli hørt, sa Hennum.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse