JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LEDER NETTVERK: Den engasjerte elektrikeren har siden 2007 ledet nettverket som nå heter «Kvinner i teknikk og håndverk», men dette var ingen selvfølge da hun ble bedt om å dra på en jentesamling i Oslo.

LEDER NETTVERK: Den engasjerte elektrikeren har siden 2007 ledet nettverket som nå heter «Kvinner i teknikk og håndverk», men dette var ingen selvfølge da hun ble bedt om å dra på en jentesamling i Oslo.

Kari Kløvstad

Liv Beate Eidem (34):

Elektriker Liv Beate: – Ingen skal oppleve det jeg var gjennom første året på videregående

Liv Beate Eidem (34) har aldri mistrivdes så mye som da hun gikk første året på elektro på videregående. Nå vil den erfarne elektrikeren hindre at andre jenter opplever noe lignende i de mannsdominerte miljøene.


05.07.2018
10:12
21.08.2023 17:14

nettverk@lomedia.no

Energibunten fra Trondheim har en vilje og et pågangsmot som slår gnister, og det er ingen tvil om at hun elsker yrket sitt. Engasjementet sprer seg til dem hun møter, men i det siste har Liv Beate Eidem kjent på faren for å bli utbrent. Det er ikke så enkelt å være fulltidsstudent på Trondheim fagskole, småbarnsmor og drive nettverket «Kvinner i teknikk og håndverk» på fritiden. Målet er å få organisasjonen til å vokse til å bli landsdekkende, og da må det vilje og offentlige midler til. Men dette er ikke gjort over natten, og i mellomtiden er det flere jenter som kan ende som hakke-kyllinger.

Dette er lønna i over 300 yrker

(saken fortsetter under bildet)

STYRER SOLCELLEANLEGG: I undervisningsrommet har Liv Beate sin egen boks. Fra den styres solcelleanlegget, og oppgaven er å finne ut hva som er lønnsomt.

STYRER SOLCELLEANLEGG: I undervisningsrommet har Liv Beate sin egen boks. Fra den styres solcelleanlegget, og oppgaven er å finne ut hva som er lønnsomt.

Kari Kløvstad

Denne praten starter i bilen fra Trondheim sentrum og opp til Byåsen der fagskolen ligger. Dagen før kom en nettverksvenninne med en karakteristisk beskrivelse av Liv Beate som ja-menneske. En trio var i Oslo i forbindelse med en kvinnekonferanse, og ble stående foran en dykkebutikk. To av dem ble enige om å melde seg på et dykkekurs, mens Liv Beate sto et stykke unna og fikk slengt over spørsmålet:

– Blir du med?

– Ja, lød svaret på refleks, uten at hun var klar over hva hun ble spurt om.

– Jeg ble med på impuls, for jeg likte å snorkle. Men usikkerheten meldte seg da jeg kom under vann og ble redd for at det skulle skje noe med utstyret. Dette kan skyldes at jeg en gang fikk ei stor badematte over hodet i bassenget , og slet med å komme meg opp i luften.

Det hender med andre ord at elektrikeren tar seg vann over hodet, men la oss se litt mer på hvordan det hele startet.

Bygget og klatret

Liv Beate Eidem vokste opp på gård i Ytre Agdenes, vest for Trondheim, som den midterste av tre søsken. Familien hadde kufjøs, kalver, griser, fasaner, hund og katt. Som liten så hun ikke for seg noe yrke, men det måtte bli noe praktisk. Den aktive jentungen bygget hytter og klatret i fjellet, og er glad for at hun fikk være med på hele prosessen på gården.

– Du skal vite at kotelettene ikke kommer fra butikken, men fra grisen.

Med all den energien var det ingen tvil om at jenta egnet seg til å drive idrett, og Liv Beate har spilt fotball i alle år. Som voksen er det blitt satset mer seriøst på innebandy.

Men så var det dette med yrkesvalget.

Har du ferie til gode? Sjefen kan tvinge deg til å ta fri

Det verste året

Ungdomsskolejenta var i tvil, og dagen før søknadsfristen gikk ut 27. februar, sto hun igjen med tre muligheter. Det var elektro, mekanikk og naturbruk, og tilfeldighetene avgjorde.

– Jeg hadde ingen rollemodeller som kom på skolen, men det var godt at ikke rådgiveren min stusset på valget. Hun så det som en selvfølge.

Det var to jenter som begynte på elektro dette året. De ble plassert i hver sin klasse.

– Vi prøvde å få samlet oss, men fikk ikke lov. Lærerne så for seg at vi ville prate for mye og ødelegge klassemiljøet.

Det var i stedet skoleåret til Liv Beate som ble ødelagt. Når hun ser tilbake, oppleves det som å stirre inn i et svart hull. Guttene i klassen var trollat, som de sier på de kanter, og uthengig og utfrysing ble dagligdags. De kunne heller ikke godta at det var kommet en jente i klassen som var smartere enn dem.

(saken fortsetter under bildet)

UFARLIGGJØRE: Liv Beate mener at foreldrene også har en jobb å gjøre. De må være med på å ufarliggjøre elektrofaget og andre yrker der det i dag er flertall av menn, slik at jentene tør å tar steget ut i det de er nysgjerrige på.

UFARLIGGJØRE: Liv Beate mener at foreldrene også har en jobb å gjøre. De må være med på å ufarliggjøre elektrofaget og andre yrker der det i dag er flertall av menn, slik at jentene tør å tar steget ut i det de er nysgjerrige på.

Kari Kløvstad

– Elever er elever, men det som skuffer meg er at lærerne visste hva som foregikk, men de tok ikke ansvar og gikk mellom. Jeg hadde en støttespiller i klassen, pluss to andre jeg forsto var på min side, men de torde ikke forsvare meg i frykt for å bli de nye hakkekyllingene.

Da Liv Beate ikke fikk bytte klasse det andre året, byttet hun skole.

– Jeg angret ikke på yrkesvalget, for det i seg selv var riktig.

På den nye skolen ble hun også eneste jente i klassen, men stemningen var en helt annen.

– Alle var kjempegreie, og guttene var snille, men jeg klarte ikke å åpne meg og bli en ordentlig del av fellesskapet. De visste jo ikke om ballasten min, så de måtte lure, sier Liv Beate, som også opplevde at karakterene ble bedre.

På skolen var det til sammen fire jenter på elektro, men de hadde lite med hverandre å gjøre.

Ute i jobb

Bilturen er over. Liv Beate sporer opp en parkeringsplass utenfor fagskolen der hun går, og vi finner oss en plass i undervisningslokalene og snakker videre. Her er det også unge menn på alle kanter.

Noen brikker til må på plass før vi kan se på solcelleanlegget hun er i ferd med å bygge opp, på veien til å bli fagskoleingeniør.

Noen liker seg så godt på skolen at de gjerne kunne ha fortsatt til evig tid. For Liv Beate var det motsatt. Hun syntes det var godt å komme ut i jobb hos det velrenomerte firmaet Fjeldseth.

– Her møtte jeg voksne folk som viste meg respekt, og det hadde jeg ikke opplevd så mye av tidligere. De kunne teste meg, men jeg så at alle ble behandlet likt.

Liv Beate har vært med og jobbet på mange store prosjekt, og hun har også vært bas på flere.

– Et sted møtte jeg en leder som konsekvent bare ville snakke med lærlingen min, som var en gutt, så til slutt måtte jeg si fra.

Elektrikeren kan kjøre gjennom Trondheim og tenke at det huset har jeg bygget. Det karakteristiske nybygget til Norsk institutt for naturforskning (NINA), ser hun på med ekstra stolthet i blikket.

– Der var jeg med fra første jording til siste stikkontakt, og det er et mørkeblått gulv der som lyses opp med leddlys, så du får illusjonen av at solstrålene reflekteres i vannet. To trappeoppganger, fra gateplan og opp til sjuendeetasje, er lyst opp med tetrismønster.

Dette var min jobb, og noe av det artigste var befaringen der jeg så at hver eneste lampe lyste og alt fungerte.

Innsats for nettverket

Den engasjerte elektrikeren har siden 2007 ledet nettverket som nå heter «Kvinner i teknikk og håndverk», men dette var ingen selvfølge da hun ble bedt om å dra på en jentesamling i Oslo.

– Jeg så på det som å bli tvangssendt av den daglige lederen min, og tok turen, full av fordommer.

– Hva så du for seg?

– En flokk med rare, mandige jenter. Liv Beate ler.

– Og det jeg møtte var 14 våkne, engasjerte deltagere det var kjempeartig å være sammen med. De skjønte hva det var snakk om, når jeg nevnte hendelser fra skolen eller på jobben.

Dette ble opptakten til nettverket i Trondheim, som Liv Beate dro i gang sammen med Lene Repvik Storrø, som også er elektriker. De søkte om litt penger og reiste rundt og besøkte bedrifter som hadde jenter ansatt. Mange skolebesøk og egne samlinger for rådgivere har også stått på programmet. Målet et at jentene skal se muligheten til å velge det som betegnes som utradisjonelle yrker og at de skal finne seg godt til rette både under utdanning og ute i arbeidslivet.

(saken fortsetter under bildet)

TØFF START: – Motivasjonen er at ingen skal oppleve det jeg var gjennom første året på videregående.

TØFF START: – Motivasjonen er at ingen skal oppleve det jeg var gjennom første året på videregående.

Kari Kløvstad

For å opprettholde virksomheten er penger helt avgjørende. Hundrevis av timer har gått med på fritiden, og det finnes grenser for hvor lenge ildsjelene kan stå på før de brenner ut.

– Jeg kjenner på det, og skulle gjerne ha gjort denne jobben på dagtid, sier Liv Beate, men til dette kreves det stabile støtteordninger.

– Hva holder deg i gang?

– Motivasjonen er at ingen skal oppleve det jeg var gjennom første året på videregående. Målet er at jentene skal ha et fint løp opp mot fagbrev og så fortsette i bransjen. I dag er det slik at noen bare forsvinner, og ingen spør hvorfor. Jentene må ha et sted der de kan snakke med jenter, og lufte ut hvis det er problemer. Det er også viktig å møte gode forbilder og ha det fint sammen.

– Du hadde ditt verste år på videregående skole. Hva kan gjøres der?

– Jeg anbefaler å opprette en kontakt eller et nettverk på alle skoler som har elektro, bygg og anlegg og teknikk og industriell produksjon (TIP). Da har jentene et sted de vet de kan henvende seg. Hadde det vært slik på min skole, tror jeg at jeg ville ha fått byttet klasse, og året hadde blitt mye bedre. Det er viktig at dette ikke bare er avhengig av ildsjeler, men er forankret hos rektor. Rådgiveren kan for eksempel ha en slik oppgave. Det minste som kan forlanges er at jentene hilser på hverandre.

Dette gjelder også dem som er tøffe i trynet og ser på seg selv om en av gutta.

Liv Beate mener at foreldrene også har en jobb å gjøre. De må være med på å ufarliggjøre elektrofaget og andre yrker der det i dag er flertall av menn, slik at jentene tør å tar steget ut i det de er nysgjerrige på.

Greit å være skeiv

I en hektisk hverdag må det også ryddes plass til familien. Liv Beate er gift med Maja, og de har datteren Mille Sofie, på to og et halvt år.

– Det er viktig for oss å ta henne med på tur, og vi bruker heller en halvtime ekstra så hun kan stabbe og gå selv.

Liv Beate trives med å være ute, men kan også koble av med Ludo og Stigespill. Men ro til å lese bøker har hun ikke. Da er det bedre å ta opp igjen hobbyen med å gå på jakt sammen med fuglehunden Aria og hagla.

Med et lite barn i huset, oppdager du fort den rosa og blå verdenen som befinner seg der ute. Liv Beate vil gjøre sitt for å fjerne grensene, og vise datteren at yrker ikke har kjønn. Alle kan bli hva de vil.

– I en del miljøer sitter skjellsord som «jævla homo» løst. Har du opplevd noe ubehagelig fordi du er lesbisk?

– Nei, men det har hendt jeg har montert en kanal som ikke har vært helt rett, og fått høre en fleip om at jeg er skeiv, så det er ikke annet å vente. Liv Beate ler og har ingen problemer med å være med på spøken.

Eget solcelleanlegg

Nå går Liv Beate siste året på elkraftstudiet på Trondheim fagskole, og ute i undervisningsrommet har hun sin egen boks. Fra den styres solcelleanlegget, og oppgaven er å finne ut hva som er lønnsomt. Studenten tar et eksempel.

– Hvis mange lader elbilen sin på en gang når de kommer hjem fra jobb, får vi et økt forbruk, akkurat som når alle steker mat samtidig på julaften. Det er denne toppen jeg vil se om vi kan kutte ved hjelp av et batterianlegg koblet til solceller, slik at det blir jevnere belastning.

I fremtiden vil Liv Beate Eidem gjerne være med på å utvikle smarthus med solcelleanlegg som kan jevne ut spenningstoppene.

– Jeg vil gjerne forbedre produktene og skape noe nytt.

Men før den tid er det også mulig å bli nettverksleder for å ta seg av jentene som er i en sårbar situasjon. Men det kommer an på velviljen hos dem som sitter på pengene.

Sykkelbudene må betale sykkel og mobiltelefon selv. Nå melder de seg inn i LO

Heismontørene stoppet leveranser til byggeplass etter påstått streikebryteri

05.07.2018
10:12
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker