JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Elektrikerne i Nordland har allerede testet de gule streikevestene

Elektrikerne har ikke vært i streik siden 1996, men er forberedt på konflikt denne gangen. I Nordland er de mer enn klare.
VESTENE PÅ. Deltagerne på Distrikt Nordlands streikekurs i Bodø 22. april, fikk utdelt streikevester som en forberedelse til forhandlingene og senere meklingen på landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).

VESTENE PÅ. Deltagerne på Distrikt Nordlands streikekurs i Bodø 22. april, fikk utdelt streikevester som en forberedelse til forhandlingene og senere meklingen på landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Et førtitalls deltagere, de fleste tillitsvalgte, fra sør på Helgeland til nord i Vesterålen, var samlet til dagskurs i Bodø 22. april, for å lære mer om både bakgrunnen for årets forhandlinger, og generelt om streik som virkemiddel i en arbeidskonflikt.

Som kjent ble det brudd i forhandlingene mellom EL og IT Forbundet og Nelfo på landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) i slutten av april. Dermed er det duket for mekling.

Bakgrunn: Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai

Den starter i morgen og skal etter planen pågå i to dager, med frist ved midnatt natt til lørdag. Fristen er likevel såpass fleksibel at meklingen fortsetter utover natten hvis meklingsmannen ved fristens utløp mener det er grunn til det.

I år er betaling for reisetid et prioritert krav fra forbundet, og trolig blir dette det aller vanskeligste å bli enige med arbeidsgiverne om.

Markus og Eysteins "streikekurs"

Snittalderen på norske elektrikere er i begynnelsen av 30-årene og i Bodø var mange også i 20-årene. Dermed har de svært få minner om streiken i 1996, noen av dem var ikke engang født da forbundet, som den gang het Norsk Elektriker og Kraftstasjonsforbund (NEKF), var ute i en åtte uker lang konflikt om etter- og videreutdanning.

I tillegg til å ha få minner fra tidligere konflikter, skorter det også en del på grunnkunnskapene. Hva er styrkeforholdet mellom arbeiderne i en bedrift og bedriften og hvordan har det utviklet seg gjennom tidene? Hvordan foregår egentlig en streik? Hva er lov og ikke lov? Og hvordan organiserer man det hele slik at man kommer styrket ut som klubb, fagforening og forbund?

Til å svare på dette hadde distriktssekretær Ulf Iversen invitert to tillitsvalgte fra henholdsvis Oslo og Trondheim til å fortelle og forklare, den ene Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening, den andre Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag. Begge med erfaring fra konflikter der fagforeningene deres har vært involvert.

Rådene de kom med tar nå deltagerne med seg tilbake til sine respektive klubber og fagforeninger. Streikevestene er strøket, streikeuttaket er gjort og de er forberedt på at det fra arbeidstidens start mandag 23. mai kan stå streikevakter utenfor mange arbeidsplasser.

LES: Jan er årsaken til at betalt reisetid er et prioritert krav for elektrikerne i år.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse