JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enova slutter å støtte energieffektivisering av bygg

Markedet og andre virkemidler vil nå være i stand til å drive utviklingen videre uten støtte fra Enova, mener Enova.
PLUSSHUS: Powerhouse Brattørkaia er et plusshus som genererer mer fornybar energi enn det som brukes til produksjon, oppføring, drift og avhending av bygget. Powerhouse ble åpnet i 2019, og var Enova-støttet. Dette bildet er fra 2017.

PLUSSHUS: Powerhouse Brattørkaia er et plusshus som genererer mer fornybar energi enn det som brukes til produksjon, oppføring, drift og avhending av bygget. Powerhouse ble åpnet i 2019, og var Enova-støttet. Dette bildet er fra 2017.

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

«Utviklingen innen energieffektivisering av bygg har nå kommet så langt at ytterligere investeringsstøtte ikke vil være avgjørende for den videre markedsutviklingen. I tillegg vil næringslivets økende fokus på bærekraft sannsynligvis styrke denne trenden. Enova mener det nå er naturlig å overlate en større del av den videre utviklingen til andre virkemidler og markedet selv,» skriver Enova i en melding.

De har støttet energieffektivisering siden 2001 gjennom å bidra til utvikling og introduksjon av en teknologier og løsninger for energieffektivisering og fornybar energibruk og -forsyning av bygg, skriver de.

Markedsaktørene

«Det er et gjenstående potensial på 12,5 TWh som kan utløses ved å gjennomføre ulike energieffektiviseringstiltak, og mange av disse tiltak er lønnsomme,» forteller Enova, som baserer seg på en Sintef-rapport. Sintef beregner at markedspotensial for slike energitjenester og -tiltak er på 12,5 milliarder kroner i 2020.

– Det er på tide at markedsaktørene selv griper tak i denne muligheten, skriver Øyvind Leistad, Markedsdirektør i Enova, i meldingen.

Samspill energi/bygg eller byggeplass

36 prosjekter mottar totalt 40 millioner i støtte i den siste søknadsrunden hvor Enova tildeler investeringsstøtte til denne type prosjekter.

Enova sier de nå gjerne vil ha flere søknader «som omhandler innovativ teknologi som bidrar til et bedre samspill mellom bygg og energisystemet, eller kan redusere direkte og indirekte klimagassutslipp fra byggsektoren.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse