JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Equinor tror på grønn olje, havvind, karbonfangst og hydrogen

Equinor erkjenner at klimaet trenger nye løsninger og alternativer til olje og gass, i tillegg til grønnere oljeproduksjon.
VIL BLI GRØNN: Eldar Sætre, Equinor-sjef.

VIL BLI GRØNN: Eldar Sætre, Equinor-sjef.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Equnior-sjef Eldar Sætre er stolte av selskapets nye klimamål, som de har fastsatt sammen med LO og NHO. Deres absolutte utslipp skal ned med 50 prosent innen 2030, 70 prosent fra dagens nivå innen 2040 og så nær null som mulig innen 2050. Han ser det som en konkurransefordel, samtidig som det gir «formidabel verdiskapning til samfunnet».

Likevel la han til at det må enda mer innsats til da han pratet på NHOs årskonferanse i starten av januar.

– Selv dette er ikke nok. Utslippene fra bruken av olje og gass må også ned. Det krever nye løsninger, og ikke minst alternativer til olje og gass, sier han,

Havvind, CCS og hydrogen

Når produksjonen av olje og gass etter hvert går ned kan de bruke kompetansen og kapitalen de har opparbeidet seg på nye områder, fremhever han. Et område er havvind, der han ser for seg tusenvis av nye arbeidsplasser sammen med leverandørindustrien og andre næringer og muligheter for et nytt norsk industrieventyr.

Men han snakker også om karbonfangst og -lagring. Der kan Norge, i tillegg til å være med på å løse utslippsproblemer for industri i både innland og utland, også lage hydrogen, ifølge Equinor-sjefen, basert på norsk naturgass.

Statsministeren er med

Statsminister Erna Solberg er helt med på tanken om karbonfangst og -lagring og hydrogenproduksjon.

– Jeg mener vi må klart og tydelig si at Norges politikere støtter Parisavtalen sånn som den er utformet og at alt annet vil være uansvarlig, også for klimaet. Innenfor disse rammene er det fortsatt behov for olje og gass også i fremtiden. Lykkes vi med karbonfangst og -lagring, særlig i kombinasjon med hydrogen fra naturgass, kan fremtiden strekkes enda lenger, sa hun på NHOs årskonferanse.

MED: Erna Solberg heier på klimafangst og -lagring.

MED: Erna Solberg heier på klimafangst og -lagring.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse