JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Esben Smistad håper EL og IT får et sterkt aktivitetsår i 2021: – Nødt til å ta et krafttak for å ikke bli varig svekket!

Lederen av IKT-bransjens Fagforening mener forbundet må «ta igjen det tapte».
ARRANGEMENTER: Esben Smistad vil at overskudd i EL og IT for 2020 går til aktiviteter i 2021.  Her fotografert på en fanemarkering utenfor Schindler heis i juni i år.

ARRANGEMENTER: Esben Smistad vil at overskudd i EL og IT for 2020 går til aktiviteter i 2021. Her fotografert på en fanemarkering utenfor Schindler heis i juni i år.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Vi har ikke kommet ordentlig i gang med å finne måter å gjennomføre aktivitet på i tråd med smittevernreglene, i stedet har vi valgt å avlyse aktiviteter, sa Esben Smistad, leder i IKT-bransjens Fagforening, under dagens landsstyremøte i EL og IT Forbundet, som ble gjennomført digitalt.

Kommentaren falt i forbindelse med en økonomisk gjennomgang, der det gikk fram at det antakelig kommer til å bli et godt økonomisk år for forbundet, men nøyaktig hvor godt er vanskelig å si.

Forbundet har spart en del penger på møter og arrangementer som er avlyst eller flyttet inn i cyberspace. Landsstyremøtet ble for eksempel avholdt i Teams, dog med tidvis små lokale tekniske problemer.

Prognoser viser at bare på landsstyremøter i år kan forbundet spare så mye som en halv million kroner sammenlignet med budsjett. Til et landsstyremøte møter vanligvis over 70 delegater over to dager, med utgifter både til reiser, overnatting og mat.

Siden 12. mars er ingen av forbundsstyremøtene, med 19 faste møtende avviklet fysisk, kun via Teams.

Høsten er vanligvis den travleste konferansetiden. Det er uklart om noen av disse konferansene kan avvikles som normalt i år.

Savner arrangementer

Smistad erkjenner at det er vanskelig å se i spåkulen i en usikker korona-tid, men stiller spørsmål ved om forbundets prognoser reflekterer aktivitetsnivået forbundet er klar til å gjennomføre i år.

Han savner arrangementer fremfor avlysninger.

– Dette er aktivitet vi må ta igjen. Det betyr at vi komme i gang med å finne måter å gjennomføre aktivitet på i tråd med smittevernreglene. Vi må se hverandre, vi må diskutere, vi må lære og vi må møtes, men vi må droppe klemmen, sa Smistad.

Overføring til 2020

Han vet det er mange i forbundet som har klart å knekke koden og fått gjennomført aktivitet på nye måter, og håper forbundet kan bli flinkere til å dele erfaring internt slik at forbundet som helhet kan styrkes.

– Når organisasjonen vår har gått glipp av så mye kunnskapsdeling og samarbeid som vi har gjort i løpet av 2020, er vi nødt til å ta et krafttak for at vi ikke skal bli varig svekket. Derfor håper jeg at når vi møtes i desember, så bestemmer vi oss for å bruke et eventuelt overskudd fra 2020 til ekstraordinære tiltak for å fremme aktivitet i grunnorganisasjonen, sa Smistad.

Med desember mener han forbundets neste landsstyremøte.

– Forbundet må bidra med å styrke distrikter og fagforeningers kurstilbud. Vi må ta igjen det tapte. Vi må skolere medlemmer og tillitsvalgte, etablere nye klubber, kreve tariffavtaler og bygge et sterkere forbund. Da trenger vi pengene som ikke blir brukt i år, sa han.

(Fortsetter under bildet)

FØRSTE GANG: Det er første gang i forbundets historie at landsstyremøtet blir avholdt 100 prosent digitalt. Det var på det meste godt over 80 delegater og observatører til stede.

FØRSTE GANG: Det er første gang i forbundets historie at landsstyremøtet blir avholdt 100 prosent digitalt. Det var på det meste godt over 80 delegater og observatører til stede.

Leif Martin Kirknes

Delegat Hanne Lise Fahsing sa seg enig. Hun mener det er flere som har ønske om at budsjettene ikke strupes så hardt som ved forrige korsvei, og at det er noe å ta med seg i arbeidet med neste års budsjett.

– Vi kan ikke avlyse alt og stå igjen med et, to eller i verste fall tre år uten skolering, sa hun gjennom skjermen.

Operativt

Forbundsleder Jan Olav Andersen understreket at EL og IT Forbundet ikke har gjort noen vesentlig overstyring når det gjelder arrangementer og at heller ikke han håper dagens tilstand skal bli normalen fremover.

– Jeg håper vi kan møtes fysisk i desember. Vi vil også forsøke å komme i gang med aktiviteter i løpet av høsten, men vil nok også fortsette å bruke denne møteformen her utover høsten. Vi vil nok se en kombinasjon, sa han, og la til at det også jobbes med å dra i gang såkalte webinarer og andre alternativer.

– Vi jobber med å finne måter å gjennomføre aktiviteter som er innenfor smittevernreglene, og som kombinerer muligheten som digitaliseringen gir oss med de godene fysisk tilstedeværelse i noen sammenhenger gir, sa han.

Andersen beskriver EL og IT som et operativt forbund, korona til tross.

– Hoveddelen av virksomheten til forbundet mener jeg fungerer. Vi er operative og behandler tvister og gjennomfører lønnsoppgjør, selv om koronaen selvfølgelig har gitt noen begrensninger, sa han.

Leder i forbundets utviklingsavdeling, Monica Derbakk, forklarte at reglene tillater at penger i fondene for opplysning og utvikling overføres i tre år, og at de akter å overføre overskudd fra i år til 2021.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse